Så länge vi inte har ett vaccin har ingenting förändrats. Utomhus är fortfarande bästa platsen att träffas på. Här är två alternativa aktiviteter: OCRMIX i Göteborg, som bland andra leds av RG-ledaren Felicia Sparrström, och WillUt i Stockholm, med gamle RG-medlemmen Anders Andrae.
Folklig gruppträning i Göteborg
Felicia Sparrström jobbar på det mobila utomhusgymmet THE OCR GYM som kommer ut till olika bostadsområden och kör gruppträning med folket. Tillsammans med en av OCR-coacherna startar hon nu ett helt nytt koncept med arbetsnamnet OCRMIX. Det är helt tillgängligt för folk i rullstol såväl som för gående.
– Deltagarna får bestämma om de vill fokusera på över- eller underkropp och vi kommer att visa alternativ på övningar under hela passet.
– Ett koncept som är tillgängligt för hela familjen alltså. Med OCRMIX vill man skapa ett sammanhang utan vi och dom.
– Vi vill att personer med, och personer utan, funktionsvariationer ska kunna träna tillsammans på ett naturligt och enkelt sätt och på sina egna villkor, avslutar Felicia Sparrström.
OCRMIX kommer köra i gång måndagen den 3 september med ett gratis prova-på-tillfälle. Samlingsplats är nedanför Café Björngård i Slottsskogen i Göteborg.
Ett pass kostar 220 kronor, men om man köper tre eller fler pass på ett digitalt klippkort, via deras mobilapp, så kostar det 140 kronor per tillfälle. Barn under 18 år tränar gratis med betalande vuxen.
Gör så här: Ladda ner appen theocrgym. Öppna ett konto och leta reda på OCRMIX. Där kan du boka in en träning. I shopen kan du köpa ett digitalt klippkort. Sedan är det klart!
Datum för kommande pass: 7 sept, 14 sept, 21 sept, 28 sept, 5 okt, 12 okt, 19 okt, 25 okt, 1 nov, 8 nov.
OCR = Opstacle Course Run
Upplevelser i Stockholms natur
Anders Andrae har startat företaget WillUt, som främst handlar om att få ut folk i naturen i Stockholm med omnejd. Utgångspunkten är att många sitter hemma och tänker ”Jag vill ut” men att det stannar vid det. Sitter man i rullstol verkar startsträckan dessutom vara extra lång.
Kick följde med på en guidad tur, som för omväxlings skull företogs på Södermalms asfalt och klapprande kullersten. Utanför Södra Station samlades en brokig skara stadsvandrare med olika fortskaffningsmedel.
– De flesta av oss kör elrullstolar eftersom vi ofta passerar ganska branta backar och hinder på vägen. Även folk i manuella rullstolar brukar dyka upp, fast har då ofta en assistent med sig, säger Anders.
Kick-reportern har en Stricker påhängsmotor på sin rullstol som visar sig fungera bra utom på ett ställe där kullerstenarna är för hala. En äldre kvinna i manuell rullstol med Freewheel hänger med utan större problem förutom i de värsta backarna runt Mosebacke torg och Fjällgatan.
– Det är min första tur som stadsguide, säger Anders Andrae och ursäktar sin fusklapp.
– Jag hade tänkt gå en guidekurs, men den skulle kosta runt 30 000 kronor så det får vänta ett tag.
En guidad tur brukar ta tre till fyra timmar och för det tar han en hundring eller två – så rik lär han inte bli på sina turer. I dag får man köpa fikat själv men för en extra femtiolapp brukar Anders ordna även det på naturvandringarna. Anders jobbar också som tillgänglighetskonsult och inventerar stadens skogar och naturreservat.
– Min drivkraft är inte pengar utan kärleken till naturen och känslan av att kunna hjälpa andra att få uppleva samma sak.
En verksamhet helt i RG:s anda med andra ord. Anders Andrae var med på Rekryteringsgruppens läger på Boxholm redan på 1980-talet. Sin ideella anda visade han upp i Kick nr 4-1986, då han och hans kompis Kalle Norrman brukade åka runt i Stockholms city och samla in pengar till välgörande ändamål med streetdance i rullstol. Kalle var även med på dagens tur och brukar vara stand-in för Anders när han inte kan ta de guidade turerna. Här kan du läsa en gammal goding från Kick-arkivet från deras dansanta eskapader – klicka här!
Gör så här: Gå in på Facebook och sök efter ”Willut” och sök medlemskap. Där kan man sedan boka sig för kommande vandringar. Betalar gör man på plats via Swish eller kontant.
Datum för kommande vandringar:
12 september, svamputflykt i Nackareservatet
19 september, hundpromenad i Järvafältet
20 september, Maxingeslingan, Haninge
26 september, Täljehus, Södertälje
27 september, Gömmaren, Huddinge
3 oktober, Törnskogen, Sollentuna
10 oktober, Eklundsnäs, Södertälje
24 oktober, Trastsjöskogen, Åkersberga
På Facebooksidan https://ww.facebook.com/will.ut.372 kommer vandringar att dyka upp vart eftersom. Promenaderna är från 1,5 till 6 kilometer och underlaget är asfalt, grusväg eller en bred stig med hårt underlag. För mer information och anmälan, mejla till anders@willut.se.
Anders Andrae har även en blogg, https://willutblogg.blogspot.com, där man kan kolla in hans tidigare naturvandringar.