Den 18–19 maj arrangerar RG hjälpmedelsutställningen Hjultorget i Kistamässan i norra Stockholm. Det presenteras nyheter inom bland annat rullstolar, bilanpassning och fritidshjälpmedel.
Det är på Hjultorget som hjälpmedelsanvändare kan träffa leverantörer och förskrivare för att prova, ifrågasätta och diskutera, främst tack vare att det är en hjälpmedelsmässa som i huvudsak arrangeras av hjälpmedelsanvändare för hjälpmedelsanvändare. RG:s John Högberg är en av dem som arrangerar.
– Smällen som vi gick på 2020, när vi tvingades ställa in på grund av pandemin, skapade naturligtvis ett hack i arbetet, säger han.
– Men nu vi ser framåt och räknar med ett Hjultorget i maj där utställare och besökare äntligen får ses igen. Vi har redan en varierad och intressant uppsättning utställare bokade till mässan.
Även RG:s ekonomiansvarige Stefan Wegeborn ser fram mot Hjultorget med tillförsikt. De senaste åren har han dessutom gjort något av en trendspaning inom förflyttningshjälpmedel som han tror kommer att märkas i Kista i maj.
– Hjälpmedel för drivkraft till manuella rullstolar har blivit otroligt smidiga. Och för många kommer de att utgöra enklare alternativ till elrullstolar.
Marknaden för den typen av hjälpmedel växer i samma takt som axelproblemen hos rullstolsanvändare, som lever allt längre.
– Vissa kommer att använda dem för att kompensera för axelproblem och andra för att undvika framtida problem.
Jenny Lekander, administratör på RG och mässarrangör, tror att Hjultorget kommer att bli speciellt i år.
– Många besökare är nog svältfödda på inspiration och kommer att vara extra taggade, säger hon.
– Det är länge sedan nu som de bjöds på den här möjligheten att se och testa nyheter och att ställa frågor. Och
utställarna ser säkert fram emot att träffa sin kundkrets igen.
Brukarmässan på Djurgårdsvarvet i Stockholm i oktober 1983 är förlagan till hjälpmedelsmässan Hjultorget. Brukarmässan arrangerades av den radikala Stockholmsavdelningen i RTP och handlade uteslutande om rullstolar.
– Brukarmässan var i mångt och mycket ett tvådagars protestmöte, berättar Pelle Kölhed som var en av arrangörerna.
– Protest mot att den övervakande och ansvariga myndigheten Handikappinstitutet vägrade godkänna den nya generationen lättmanövrerade rullstolar.
På Brukarmässan visades enbart moderna rullstolar som motsvarade de nya, annorlunda och högre krav som unga rullstolsanvändare hade börjat ställa. Evenemanget var ett tydligt ställningstagande i dåtidens stora stridsfråga – rullstolsbrukarnas inflytande på utprovning, anpassning och förskrivning. Frågan förekom till och med på Dagens Nyheters debattsida. Och replikerades i Kick.
Roland Persson – verksamhetschef och eldsjäl på RTP Stockholm sammanfattade situationen:
– På Brukarmässan har vi etablerat det som borde vara den naturliga ordningen för hjälpmedelshanteringen, sa han.
– Det måste naturligtvis vara brukarnas synpunkter och behov som styr.
Tidigare hade mässor av det här slaget huvudsakligen varit möten mellan förskrivare och utprovare å ena sidan och tillverkare och leverantörer å den andra. På Brukarmässan överfölls försäljarna i sina montrar av 2 000 nyfikna och vetgiriga rullstolsbrukare som ville prova de nya lättmanövrerade modellerna.
I USA hade rullstolar utvecklats avsevärt under en period. Framförallt beroende på landets många och långa krigsinsatser i bland annat Korea och Vietnam. En stor mängd unga män kom hem på bår, invalidiserade på olika sätt och i olika grad. De unga rullstolsanvändarna, med många år framför sig, blev fler och fler. De ville ha rullstolar med egenskaper som gjorde det möjligt för dem att förverkliga sina framtidsdrömmar. De ställde krav på kör- och sittegenskaper, vikt och stuvbarhet. Något som hade haft mindre betydelse för rullstolsanvändare med mindre framtid.
När svenska unga rullstolsanvändare började ställa likadana krav möttes de i början av en oförstående vägg.
– Först avfärdades kraven som bara trender och påhitt, minns Pelle Kölhed.
förmodligen inte ens att föreställa sig på den tiden.
Brukarmässan fastslog att det var en oerhörd brist att svensk hjälpmedelshantering helt saknade användarperspektiv eftersom ingen inblandad hade egen erfarenhet av att använda rullstol. Man anklagade Handikappinstitutet för att ägna sig åt meningslösa tester av rullstolars tekniska kvalitet och hållbarhet och fullständigt ignorera rullstolars avgörande funktionella kvaliteter – omdömen som i någon mån fick det svenska systemet för hjälpmedelshantering att vackla. Droppen urholkade nämligen stenen till slut, och de nya rullstolarna blev godkända och kunde förskrivas.
Den följande upplagan av Brukarmässan arrangerades i Stockholmsmässan i Älvsjö och hade bytt namn till Hjultorget. RTP och RG samarbetade i flera år med planering och genomförande av Hjultorget. Sedan flytten 2010, till Kistamässan i norra Stockholm, är RG ansvarig anordnare tillsammans med samarbetspartner.
På Hjultorgets hemsida www.hjultorget.nu hittar du uppdaterad information om utställare, föreläsningar och uppvisningar. Följ gärna Hjultorget på Facebook, så får du mer information om vad som är på gång på mässan. www.facebook.com/hjultorget