Att sittande staka med rullskidstavar är hypereffektiv träning för personer med många typer av funktionsnedsättningar. Det har vi inom RG vetat länge. Ett gäng stakergometrar har funnits på Bosön och dessa maskiner har producerat åtskilligt med svett genom åren. RG:s Anna Bjerkefors har dessutom forskat kring ämnet och kunde i sin
avhandling bevisa denna träningsforms effektivitet vetenskapligt. Nu har en del tagit steget längre och ger sig ut och stakar i standardstolen. Ronny Persson är av dem och här delar han med sig av sina erfarenheter för att fler ska komma i gång.
Trots att stakning är en sådan bra motionsform är det få som har tagit träningskonceptet längre, det vill säga att staka ute i det fria i sin vanliga rullstol. En stor anledning till detta är att man kommer upp i hög fart samtidigt som man har svårt att styra rullstolen med ett par stavar i händerna. De moderna rullstolarnas små länkhjul är i det här sammanhanget också ett problem. Det är lätt att det tar tvärstopp när man kör in i små kanter och liknande hinder i underlaget. Den relativt nya uppfinningen Freewheel har öppnat nya möjligheter för den motionstörstande rullstolsbrukaren som vill ut i det fria. En som har tagit tillvara på detta är Ronny Persson, RG-veteran och idrottsprofil, som sedan en tid tillbaka gärna greppar stavarna för ett svettigt träningspass.
– Jag har funderat på denna träningsform länge. Men utan Freewheel skulle jag stå på arslet direkt. Men sedan jag började använda ett Freewheel så insåg jag att det borde fungera att staka.
Hjälpmedlet Freewheel är ett femte hjul till rullstolen som med några enkla handgrepp monteras på fotbågen. Stolen lyfts då upp något fram, så att länkhjulen hänger fritt över marken. Rullstolsbrukarens förmåga att manövrera och ta sig fram över ojämna underlag ökas på så sätt. Denna enkla lösning är nyckeln till att staka snabbt, smidigt och säkert.
– Jag skulle avråda alla med en förlamningsskada att staka utan detta hjälpmedel. Men har du ett Freewheel är det en annan sak, då kan man börja pröva sig fram. Jag som har en komplett Th7-8-skada har inga större problem att ta mig fram. Men är det för kuperat får jag problem. Och undvik betongplattor! Där får man inte grepp med stavarna.
Värt att notera är att många hjälpmedelscentraler beviljar ett Freewheel. Det finns också en liknade produkt på marknaden som heter Adventus.
Annars är det inte så mycket utrustning man behöver. Ett par handskar, ett par stavar och de träningskläder man känner sig bekväm och varm i, till exempel kläder för löpning och längdskidåkning.
– Ett bra tips är att inte köpa för dyra stavar innan man blivit varm i kläderna. Jag köpte att par jättefina kolfiberstavar som första par. Men efter tio meter satte jag ena staven i ett brunnslock och den gick av. Samma med mitt andra par som jag satte i drivringen.
Nu har jag förfinat min teknik så det går bättre. Men börja med ett billigt par stavar från till exempel Biltema, råder Ronny.
Ett annat tips är att börja med lite kortare stavar för att sedan successivt gå upp i längd för ännu mer fart och större tag. Man bör inte heller ”hugga” ned stavarna allt för våldsamt utan ska försöka ta rena fina stavtag.
– Ganska snabbt får man upp känslan. Det gäller att få rätt rytm och gung i stolen, säger Ronny.
Han ser egentligen bara fördelar med sin nyfunna träningsform och den fyller många behov som han har med sin träning.
– Det är framför allt mångsidigt och man får med alla muskelgrupper.
Det är mer skonsamt för mina axlar och väldigt bra konditionsträning. Sedan är det lättillgängligt; man bara kopplar på Freewheel och kör.
– Det är också skönt att slippa sitta i en maskin och stirra in i en betongvägg. Nu får jag vinden i ansiktet. Och fågelkvitter. Och kan titta lite på tjejer som är ute och springer.