Text: Anders Göransson Foto: Arkiv

Skonsam träning för ett fungerande vardagsliv – RG:s utvecklingskurs på digitalt vis

Aktiv Rehabilitering RG kurs

All sorts fysisk aktivitet är bättre än ingen alls, oavsett om det rör sig om ett regelrätt träningspass eller att plocka ut disken därhemma. Med den utgångspunkten genomfördes RG:s utvecklingskurs början av oktober. Och för första gången hölls kursen på distans, via datorskärmen.

Målgruppen för utvecklingskursen var i år personer som haft sin ryggmärgsskada i åtminstone fem år, som använder manuell rullstol och har kommit tillbaka till ett vardagsliv efter rehabiliteringen.

– Vi har sett att det finns ett behov hos personer som inte är nyskadade utan har levt med sin skada i några år. Efter fem år har man generellt landat i en vardag med jobb, aktivitet, studier eller vad det kan vara. Man har anpassat sitt hem och är tillbaka i ett grundläggande vardagsliv. Med det utgångsläget kan det vara dags att titta på hur man kan fortsätta att få tillvaron att fungera och bli som man vill, säger Ann-Louise Carlsson, kurskoordinator på RG.

Utvecklingskursen hålls normalt med deltagare som är på plats fysiskt, genomför träningspass och övernattar på anläggningen. Men i år är ingenting normalt, som bekant. I ett ganska sent skede beslutades att kursen skulle genomföras online, via videomötestjänsten Zoom.

– Planen var att vi skulle kunna vara på plats på Bosön med träning och föreläsningar i fyra dagar, och vi tyckte att vi hade vidtagit allt åtgärder för att coronasäkra kursen. Men många var oroliga för att komma, och det har vi förståelse för.

Ulla Löfqvist leder Qi-gong, on-line.

Så för första gången hölls kursen på distans och deltagarna kunde från sina hem i bland annat Skåne, Uppsala och Västernorrland på digital väg följa föreläsningar, delta i träningspass och få personlig coachning av förebilder som själva lever med ryggmärgsskada.

Deltagarna kunde själva välja inställningar i Zoom, exempelvis om de vill se kursledaren, sig själva eller hela gruppen på skärmen.

– Det här var ett test, men det funkade bra. Samtidigt har vi lärt oss jättemycket om vad som fungerar eller inte fungerar.

Pierre Samuelsson höll i hantelgympa i Zoom.

Temat för kursen var skonsam träning för personer i rullstol. Hantelgympa, gummibandsträning och tabata (ett slags högintensiv intervallträning) var några inslag i träningspassen, som leddes av bland andra Ulla Löfqvist och Pierre Samuelsson, rehabinstruktörer på RG. Mycket fokus låg på axlar och skuldror, som ofta kan ge problem efter en längre tid i rullstol. Tips gavs på användbar träningsutrustning som theraband och pulsklocka.

Som förebilder deltog även Imre Czifrik från Halmstad och Anna Olausson från Göteborg. Och som ett slags röd tråd under kursen användes slutsatser från KI-forskaren Tobias Holmlunds undersökningar av hur energiförbrukningen ser ut för personer med komplett ryggmärgsskada när de utför vardagliga sysslor i hemmet. Det har visat sig att även mindre vardagsaktiviteter – som att plocka ur diskmaskinen, duka bordet eller städa – påverkar energiförbrukningen positivt. Kontentan är att det är betydligt bättre att utföra någon form av vardagsaktiviteter än inga alls. Och det behöver inte betyda att man måste i väg och träna tre–fyra gånger i veckan.

– I kursen ingick att deltagarna skulle ta en titt på sin egen vardagssituation och se över vilka förändringar de kunde göra för att nå ökad aktivitet i vardagen. En sådan förändring kan vara att man utför de här hushållsaktiviteterna, alternativt skapar tid för ökad annan fysisk aktivitet, säger Ann-Louise Carlsson.

Fyra personer deltog i kursen, vilket var färre än beräknat, men kursen fullföljdes ändå och gav viktiga erfarenheter för framtiden. Nästa år kommer utvecklingskursen att ha en något annorlunda utformning och ske i samarbete med Girls on Wheels, en grupp unga tjejer med ryggmärgsskada som inspirerar andra tjejer, inte minst via sociala medier.

– Vi har ganska stora möjligheter att anpassa kursen till den målgrupp vi vill, så länge vi riktar oss till ryggmärgsskadade. Vi får nya förslag hela tiden, så behovet finns definitivt.

Tipsruta:

Föreläsning av fysioterapeut Tobias Holmlund från Rehab Station Stockholms FoU-dag, november 2015. https://spinalis.se/energiomsattning-vid-ryggmargsskada/

Så kan du öka förbränningen

  • Gummibandsträning hemma med tabata. Musikmallar finns på Spotify.
  • Hantelgympa.
  • Workout online via Rehab Station Stockholms Facebook, tisdagar klockan 10.30.
  • Vintertid: Stationär träning med hemmabyggen.
  • Sommartid: Rulla mer ute – till jobbet och på promenader med barnen, hunden etc.
  • Med påhängshjul – använd stavar för att staka dig fram. https://kick.se/staka-i-stol/


« Startsidan
« Startsidan