Text: Yvonne Svensson Foto: Yvonne Svensson

Sköna Helena är Fågel Fenix

Det är inte motgångarna eller flytet som utmärker Helena Rosenberg. Det är att hon reser sig om och om igen och hittar nya vägar när de andra har visat sig vara återvändsgränder.

Helena behandlar klienten i robotmaskinen Robert.

Helena Rosenberg sprakar av energi och orden sprutar. Det är inte skadan som har omdanat henne att se möjligheter i stället för begränsningar; det började mycket tidigare än så. Helena var en gång blyg och försiktig. Hon kände sig annorlunda.
– Jag minns vändningen. Det var en tillställning med mycket folk och jag var i 14-årsåldern. Där och då beslöt jag mig för att säga hej till alla. En del hejade tillbaka, andra inte och jag dog inte! Sedan dess har jag övat och succesivt skakat av mig blygseln lika framgångsrikt som vem som helst gör när man är målmedveten nog.
Helena är 52 år gammal och har alltid arbetat med människor, i 21 år som fritidspedagog och fyra år som fysioterapeut.
– Alla bär med sig någonting. När jag vågar vara öppen och lite crazy så slappnar de av och vågar öppna upp.
Många har sagt att de berättar mer för henne än vad de annars gör.

Helena vid fingerrobotmaskinen Amadeo

Helena är född i Sverige. Det var när hon utbildade sig till fritidspedagog som hon gjorde sin praktik i Danmark. Sedan dess har hon ett ben i varje land, med lägenhet i Köpenhamn och stuga i Småland.
Vi möts i Köpenhamn på tredagarskonferensen som NoSCos (The Nordic Spinal Cord Society) har anordnat för personer som arbetar med neurologiska skador och sjukdomar. En månad före konferensen startade Helena sitt företag, Rehab Mobility, och för fyra och ett halvt år sedan var hon nykläckt fysioterapeut, 17 år efter olyckan.
– Jag och mina två barn var ute och cyklade. En man körde på oss med sin bil. På ett ögonblick var mitt liv totalförändrat. Jag fick en ryggmärgsskada och min yngste son på tre och ett halvt år dog.
En smärta, som är orimlig att föreställa sig, släpper igenom för en sekund. Hennes ögon blir blanka.
– Under begravningen låg jag på en brits bredvid graven, neddrogad av morfin. En vän tog många bilder från tillfället. Bilder som har hjälpt mig i efterhand med att bearbeta sorgen och förlusten av både mitt barn och den egna fysiska begränsningen. Innan var jag heltidsarbetande kvinna och småbarnsmamma. Nu var jag plötsligt handlingsförlamad både fysiskt och psykiskt.

Helena tränar fingerträning med Mikkel Bundgaard i robotmaskinen Amadeo.

Krisen påverkade hela familjen och några år senare skildes hon från barnens pappa. Ett halvår senare träffade hon en ny man.
– Jag sitter inte still och väntar på att livet ska komma. Jag har varit gift och skild tre gånger och har tre barn. Nu är jag förlovad, säger Helena glatt.
Efter skadan läste hon till coach och det var under den utbildningen som hon kom på att hon ville öppna ett friskvårdscenter och då utbildade hon sig till den fysioterapeut hon är i dag.
– Jag har fått anpassade hjälpmedel som gör att jag kan arbeta på lika villkor som mina gående kollegor.
Helena har en inkomplett ryggmärgsskada på Th12–L1, som gör att hon kan stå och gå kortare sträckor med hjälp av droppfotsskenorna FS3000. Men till vardags tar hon sig fram med manuell rullstol. Det är hennes skada, kunskaperna som pedagog, coach och fysioterapeut samt förmågan att ständigt hitta nya vägar och boosta sina klienter som gör henne unik.
– Jag har efter fysioterapeututbildningen arbetat på olika platser tillsammans med andra fysioterapeuter. Jag arbetade bland annat i två år på kliniken för ryggmärgsskadade i Hornbaek, samma klinik som jag själv låg inlagd på 2002.

Helena undervisar gångträning för Helena Aagaard (ergoterapeut på ryggmärgsskadeklinik).

Hela människan är i fokus i Helenas nystartade klinik.
– Jag satsar 110 procent på mina klienter och deras träning. Jag ser på hela människan, tänker och gör även det som är ”utanför boxen”. Det innebär att jag hjälper till med allt som rör funktionsnedsättningen och livet efter skadan. Jag ringer och hjälper till med att söka bilstöd, kontakt med kommunen, ortopeder, läkare. Ja, allt för att öka livskvaliteten och motivationen för den jag hjälper.

I nya lokaler finns Helenas neurorehabiliteringsklinik Rehab Mobility, med robotmaskiner från företaget Tyromotion i Österrike som registrerar, underlättar och ger respons på de funktioner man har kvar efter en ryggmärgsskada eller neurologisk sjukdom.
Maskinen Amadeo ger möjlighet att öka muskelstyrkan i fingrar, händer, handleder, armar och axlar. Maskinen Alter G, med liftsystem, är ett gångband med möjlighet till viktavlastning (via luftkudde) upp till 80 procent av kroppsvikten.
– Rehab Mobilitys koncept är unikt i hela Norden. Jag har planer på att öppna en liknande klinik i Sverige.
Hon har dessutom det åtråvärda tillståndet att ta emot patienter inom primärvården.

För att få rehabilitering av Helena Rosenberg – och du bor nära Köpenhamn – kontakta henne på helena@rehabmobility.dk eller telefon +45 4141 9070. Kliniken är på Park Allé 156, 2605 Brøndby, Danmark.

« Startsidan
« Startsidan