Text: Herman Grafström Foto: Cissi Berger

RG:s Sommarkurs

RG kurs

Små tips leder till stora förändringar

Det är sex minusgrader och lätt snöfall i Värnamo. Tommy Nguyen avslutar passet på gymmet som ligger i anslutning till simhallen och ger sig ut i snålblåsten. Frost och isfläckar knastrar under rullstolens hjul, men promenaden till och från gymmet ger lite extra motion. Bland det första Tommy nämner om sommarkursen i Valjeviken är att maten var bra – trots det intensiva programmet la han på sig lite mer vikt än han hade önskat. Artikeln har tidigare publicerats i magasinet Kick 2023.

Tillsammans med kurskoordinatorn Ann-Louise Carlsson (i mitten) kämpar Tommy Nguyen om bollen i den legendariska RG-sporten fläskboll.

– Jag har egentligen bara positiva saker att säga om sommarkursen. Jag har kompisar som har gått den tidigare, och jag var riktigt sugen på att gå den i år. Äntligen, efter det långa uppehållet på grund av Coronan, säger Tommy.

Han är 28 år och gick RG:s Introkurs 2018. Men det var först nu, under sommaren 2022, som det fanns tillfälle att vara med på sommarkursen som RG har anordnat på Valjevikens folkhögskola sedan 2010. Anläggningen ligger i närheten av Sölvesborg i Blekinge, och tillsammans med ytterligare ett tjugotal deltagare såg Tommy kursen som ett bra tillfälle att träffa andra i liknande situation, utbyta erfarenheter och prova nya aktiviteter.

– Vi hade ett schema med fasta tider för varje dag. Upp tidigt och i säng hyfsat tidigt också. Det var inte så mycket fritid, men man fick väldigt mycket gjort. Även om vi bara var där i två veckor så gjorde man dagarna längre.

Den 1 juli inleddes kursen, som kom att innebära fyra pass om dagen inom träningsformer som rullstolsteknik, kondition, styrka och vattenbana samt en kvällsaktivitet. Tanken är att deltagarna ska få prova på många olika aktiviteter och förhoppningsvis hitta det som passar och som är något man vill fortsätta med.

– Under den första dagen på kursen utfördes ett fysiskt test för att se i vilken form deltagarna var. När kursen avslutades två veckor senare gjordes ett nytt test och resultaten gicks igenom, berättar Tommy.

Tillsammans med kurskoordinatorn Ann-Louise Carlsson ansvarar RG:s barn- och ungdomskoordinator Hillevi Karlsson för planering och genomförande av sommarkursen. I korthet beskriver hon att konceptet går ut på att träna på dagen och inspireras på fritiden.

– Vi delade upp deltagarna i grupper med tanke på fysiska förutsättningar. Meningen är att alla ska kunna få en någorlunda jämn utmaning, men självklart blir det väldigt individanpassat. Det är därför vi är så många ledare, för att vi ska kunna anpassa nivån för varje deltagare.

Tommy Nguyen på teknikpass med Mira Andersson.

Vissa av kursens aktiviteter har RG i sin ordinarie verksamhet, som att paddla kajak eller träna på gym. Men för att ge deltagarna möjligheter att prova så många och så varierade aktiviteter som möjligt bjuds samarbetspartner, föreningar och företag in till sommarkursen. 

– Det finns möjlighet att prova mycket. Vi vill erbjuda aktiviteter som vi faktiskt vet går att fortsätta med om man blir intresserad. Även om det är aktiviteter som man kanske aldrig har kommit i kontakt med annars, säger Hillevi.

Hon är nöjd med blandningen av deltagare, förebildsledare och resursledare. Resursledare är gående personer som hjälper till med en del stöttning och exempelvis ADL. Hon beskriver dem som en nyckel till att läger och kurser kan genomföras.

Alla ledare hade gått åtminstone steg ett av ledarutbildningen och är väl bekanta med metoden Aktiv Rehabilitering. Fokus ligger på fysisk träning och erfarenhetsutbyte med hjälp av förebildsledare som har någon egen funktionsnedsättning. Kursdeltagarna bor oftast två och två i rummen tillsammans med en förebildsledare för att få till spontana tillfällen att lära sig och inspireras. Det kan handla om såväl små som stora utmaningar, oavsett om det är att ta på sig strumporna, bädda sängen på morgonen eller lära sig mer om kosthållning och hälsa.

– Jag delade rum med en förebildsledare. Han hade en liknande skada som jag, och det är helt klart något positivt, berättar Tommy.

Värdefull kunskap delas mellan deltagare under kursen.

– Man pratar ju mycket och får en del tips om saker i vardagen, dels i mindre diskussionsgrupper men också mellan aktiviteter och under måltider. Det ger mycket och även om man inte nyttjar de där tipsen varje dag så har man dem i bakhuvudet. 

Tommy har nu kommit halvvägs hem till sin lägenhet och klagar över hala trottoarer med dålig snöröjning. Valjevikens varma sommarkvällar, bad i havet och kajakpaddling känns väldigt avlägset när han tänker tillbaka på sommarkursen. Men med sig hem tog han en bättre träningsdisciplin och nya färdigheter på basketplanen. Förutom träning på gym tre–fyra gånger per vecka fokuserar han på rullstolsbasket och säger att han fick värdefulla tips under kursen. Tekniken förbättrades, och direkt efter kursen åkte han vidare på ett basketläger i England.

– Jag har blivit mycket bättre nu. När jag spelade i Valjeviken ändrade jag skotteknik och började sätta många fler skott. Jag fick inspiration att börja spela mer. Ju bättre man är, desto roligare blir det.

Att ta med sig kunskaper och erfarenheter att anamma och tillämpa när man kommer hem menar Hillevi Karlsson är syftet med sommarkursen. Att ta sig uppför trottoarkanten istället för att ta den långa omvägen eller att undvika att låta assistenter göra saker som man själv klarade av under kursen. Styrkan och motivationen kommer från gruppen, från samtalet på kvällen eller från det individuella mötet med en förebildsledare – små tips som kan leda till stora förändringar i livet.

Avslutningskväll med fest och dans.
« Startsidan
« Startsidan