Att maximera sin rehabpotential må låta som en dröm. I RG:s verksamhet på Bosön, Lidingö, kan det bli verklighet.
Tidigare publicerad i Magasinet Kick 2023.
Sommaren 2019 blev Emil Karlsson biten av en fästing och drabbades av TBE. Det började som influensasymtom med sprängande huvudvärk, och dagen efter symtomens start förlorade han medvetandet hemma i hallen efter en hundpromenad på morgonen. Hans flickvän ringde 112, och i samtalet med larmcentralen kom hon ihåg det tidigare fästingbettet och kopplade ihop det med Emils symtom. Det resulterade i en akut färd med ambulanshelikopter till Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm – början på en lång resa tillbaka för Emil.
– Jag kommer inte ihåg så mycket av det första året. Det mesta har jag fått återberättat för mig, säger han.
För de flesta som drabbas av TBE går det inte så illa utan symtomen blåser över av sig själva. Men av dem som drabbas av allvarligare symtom kan någon procent få bestående skador, både fysiskt och psykiskt. Emil drabbades av hjärninflammation, hjärnhinneinflammation och inflammation i ryggmärgen, vilket ledde till nedsatt rörelseförmåga och hjärntrötthet. Sedan dess har han jobbat hårt för att återerövra så många funktioner som möjligt.
– Träningen är mitt jobb just nu, och målet är att bli så bra jag kan och kunna börja arbeta igen.
På våren 2020 gick Emil på Spinalis dagrehab i Frösundavik i Stockholm. En av de anställda, Annelie Olausson, gav honom en folder om verksamheten på Bosön och tipsade honom om att ta kontakt. Men då kom coronapandemin. Emil gjorde vad han kunde för att hålla träningen igång samtidigt som han hade RG i bakhuvudet. När restriktionerna börjat lätta åkte han till Bosön på studiebesök och träffade Pierre Samuelsson, rehabinstruktör.
– Pierre berättade om RG och träningen på Bosön, minns Emil.
– Och jag träffade en annan deltagare, Micke. Vi hade legat inne på Aleris Rehab Station Stockholm tillsammans. Han sa direkt ”Vad bra att du hittat hit”.
Emil började träna på Bosön precis före sommaren 2021, ett halvår innan konceptet RIT (rehabinriktad träning) drog igång.
– De började smyga igång RIT redan under höstterminen 2021, så jag märkte inte så jättemycket skillnad när det startade ”på riktigt” våren 2022.
På frågan varför Emil valde att kontakta RG trots att han testat andra träningsformer under pandemin svarar han:
– Jag var nyfiken och tänkte att det kunde vara bra att träffa personer som är i samma situation som jag själv. Man kanske inte tror att det ska tillföra någonting speciellt, men det är jättebra att ha andra med samma förutsättningar som träningskompisar och bollplank.
– Dessutom visste jag att Bosön är en grym anläggning, det hade jag hört av kompisar som varit där i olika sammanhang. Så det kändes spännande att få komma dit.
Just miljön på Bosön tycker Emil bidrar till träningsmotivationen.
– Det är najs att träna med folk i samma situation, men det är också inspirerande att vara i en miljö där vissa tränar utav bara helvete, där folk står och skriker och hejar på.
Han tycker att det blir en helt annan stämning än till exempel på ett gym på ett sjukhus.
– Det känns som en positiv miljö med framåtanda, och man blir peppad av andra som tränar runtomkring.
I RG:s RIT har deltagarna en personlig instruktör som följer dem under en hel termin. Vissa pass tränar deltagaren själv med en instruktör och ibland är de ett par stycken som tränar tillsammans. Emils förhoppning var att få träna mer än de två 45-minuterspass han fått möjlighet till på andra ställen. Framför allt ville han utveckla sin konditions- och gångträning och få mer specialiserad träning, för just hans behov.
– Jag tränar två pass tre dagar i veckan. Jag märker att jag blir starkare och självständigare för varje termin. Jag sätter mål och uppnår dem och kan sedan sätta ett nytt mål. När jag blir starkare på ett ställe kan jag börja träna nästa.
Träningen gör att Emil mår bättre fysiskt men framför allt psykiskt.
– Före min skada gick det lätt att motivera mig att träna själv, men nu är det betydligt svårare. Därför är det jätteviktigt att komma iväg och träffa folk i en positiv miljö där jag kan utvecklas.
Under den första terminen hade Emil som mål att förbättra sina förflyttningar och att ta sig upp i rullstolen från golvet utan hjälp. Han upptäckte också att vattenträning var en givande träningsform för honom. De nya kunskaperna och tryggheten i att ha lärt sig att ta sig upp i rullstolen själv gav honom självförtroende att söka sig till GIH-badet och köra egen vattenträning som komplement till RIT.
– Att jag klarar förflyttningar till och från rullstolen och känner mig hemma i vattnet har ökat möjligheterna att komma ut och vara social. Min flickvän och jag har kunnat åka och bada på sommaren, eller ta en picknick.
Att han blivit starkare och förbättrat sina förflyttningar gör också att han vågar duscha själv. Han har även lärt sig att ta sig in och ut ur en bil.
– Så nu har jag en anpassad bil och kan köra igen. Det skapar helt andra möjligheter.
Överhuvudtaget känner Emil sig mycket tryggare, och han vet att han kommer att lösa de situationer som uppstår när han är ute och rör sig i samhället.
– Tidigare visste jag inte hur jag skulle hantera det, och då tar man sig inte ut. Psykologiska spärrar gör att man drar sig för det om man inte känner sig trygg.
En stor fördel med RG:s verksamhet på Bosön tycker Emil är instruktörerna.
– När jag tränar på andra ställen är det jag som säger vad jag tror att jag behöver träna på. Hos RG har de så mycket erfarenhet. De ser direkt vad jag behöver träna på, och de är inte rädda för att pusha på för att man ska utvecklas.
Emil har upplevt andra rehabinstruktörer och fysioterapeuter/sjukgymnaster som ganska försiktiga.
– Här vågar man gå utanför sin komfortzon. De säger ”Ta fem steg till” och jag säger ”Jag vågar inte, jag kommer att ramla”. Men de peppar på ”Jo kör! Vi hjälper dig!”.
Emil fortsätter:
– Jag vet att RG fått sänkta bidrag för verksamheten här på Bosön. Att få den här möjligheten är ingången till ett nytt liv. Jag tror snarare att det är många fler som skulle behöva komma hit. Att dra ner på sådan här verksamhet kommer att kosta samhället dyrt i framtiden.
– Jag träffade en kille som varit på RG:s Sommarkurs i Valjeviken. Han hade en massa hemtjänst, men när han kom hem efter kursen ringde han och avbokade alltihop.
Den 10 januari var det dags för ny termin och nya mål. Emil har bockat av många av målen han satt upp för tidigare terminer men känner att det finns mer att ta av, både när det gäller gångträningen och att bli starkare överlag.
– Jag vill kunna ta mig ut i naturen, ut i skog och mark. Men då måste jag bli tillräckligt stark och hitta bra tekniker för det. Det har blivit väldigt mycket statsmiljö de senaste åren.
RG:s team på Bosön består av rehabinstruktörer och en fysioterapeut. All träning sker på Bosöns gemensamma träningsytor, som alla använder. Att träningen sker på de gemensamma ytorna är mycket positivt, det är alla ense om.
– Vår verksamhet blir mer integrerad med alla andras, och det blir en mer stimulerande och inspirerande träningsmiljö. Nya deltagare som kanske inledningsvis känner sig tveksamma till att träna sida vid sida med elitidrottare eller klubblag, blir snabbt bekväma och dras med i den positiva energin. Man lär känna andra som också tränar regelbundet; det skapar en familjär atmosfär, säger Mats-Erik Bjerkefors, rehabinstruktör.
– Sedan är det roligt att se hur andra kan inspireras av oss och vice versa. Det blir lite extra kul att se en tyngdlyftare testa ”våra” övningar i sitt styrketräningspass, flikar rehabinstruktör Pierre Samuelsson in.
Tillsammans har RG-teamet nära 100 års erfarenhet av att träna och rehabilitera personer med ryggmärgsskada, ms, benamputation eller liknande rörelsenedsättningar. När träningen flyttade ut på Bosöns öppna ytor började de skissa på det nya konceptet RIT, rehabinriktad träning.
– Vi har sett ett behov hos många av våra deltagare. De skulle kunna utvecklas så mycket mer om de gavs möjlighet till intensivare träning under längre tid. Vanligtvis får man en rehabperiod på några veckor per år, men det är inte tillräckligt för att maximera sin potential, förklarar Maria Hermelin, som i grunden är fysioterapeut.
– RIT handlar om att se hur man kan optimera sina funktioner – hur långt kan man komma? Genom att vi arbetar terminsvis hinner vi bygga förtroende och arbeta långsiktigt. Det gör att vi lär känna våra deltagare och vågar pusha deras gränser och hjälpa dem att våga det lilla extra.
Läs om Rehabresan del 2.