Text: Veronika Lyckow Foto: Mats-Erik Bjerkefors

Rehabresan

Aktiv Rehabilitering

Emil Karlsson maximerar sin rehabpotential i RG:s rehabinriktade träning (RIT) på Bosön. KICK träffade honom i december 2022, och nu har vi pratat med honom igen. Vad har hänt under det senaste halvåret? Några framsteg?

Emil Karlsson tränar på Bosön tre dagar i veckan, två pass per dag.

I KICK:s pappersutgåva 2023 finns en artikel om Emil Karlsson som blev biten av en fästing och drabbades av TBE sommaren 2019. Han hade oturen att drabbas av både hjärninflammation, hjärnhinneinflammation och inflammation i ryggmärgen, vilket ledde till nedsatt rörelseförmåga och hjärntrötthet. Sedan dess har han jobbat hårt för att återerövra så många funktioner som möjligt.

När KICK träffade Emil i december 2022 berättade han om den rehabinriktade träningen (RIT) på Bosön, Lidingö, där han tränar tre dagar i veckan, två pass per dag. Emils mål med träningen för vårterminen 2023 var att förbättra gångförmågan och att bli starkare överlag. Vi har nu träffat honom igen, på Bosön en solig onsdag i slutet av maj. Vi pratade om vad som hänt under den senaste tiden.

– Det har gått skitbra! Jag tycker att jag har förbättrat min ”grundnivå” överlag.

Emil kommer inrullande, glad och nöjd efter ännu ett träningspass. Han utstrålar energi och självförtroende och berättar gärna om vårens framsteg.

– I början av terminen började jag gå med kryckor. Jag startade på matta på knä och går nu stående.

Emil berättar att hans kompisar ser framstegen tydligare än vad han själv gör.

Han har också fokuserat mycket på att träna axlarna, för att bli ännu bättre på kryckor.

– Det blir en positiv spiral, och jag har en helt annan styrka och stabilitet i axlarna nu. Det visar sig också i vattenträningen, där jag går bättre och bättre.

– Tidigare fick jag kämpa mig fram ett steg i taget. Nu använder jag vattnet för att finslipa min gångteknik och jobba med detaljerna, som hur jag pendlar med överkroppen. Det ger mer kvalitet i gångträningen.

Emil berättar att han också jobbat på att förbättra sin stabilitet och styrka i bålen. Ni som följer RG på Facebook har kanske sett en film där Emil gör övningar på en bänk med justerbar rygg.

– Jag tycker att jag blir begränsad av att sitta i rullstolen och köra styrkeövningar. Nu när jag kommer över på bänk är jag mycket friare och kan göra fler olika övningar. Där får jag bra mag- och axelträning.

Framgångar på träningspass är lätta att se och mäta: Idag klarade jag fem steg mer än igår. Nu lyfte jag två kilo till. Och så vidare. Men när man gnetar på med träningen – övning för övning, dag för dag – kan det vara svårt att se hur alla små framsteg växer till något stort. Emil berättar att hans kompisar ser framstegen tydligare än vad han själv gör.

– Framför allt om jag träffar någon som jag inte sett på ett tag. De lyser ofta upp och säger ”Wow, vad har hänt?!”.

Rehabinstruktör Masse Bjerkefors och Emil tränar trappteknik.

För Emil själv kan upptäckten komma i samband med någon vardagssituation.

– Jag upptäckte till exempel helt nyligen att jag kan ställa mig upp på ett mycket bättre sätt. Häromdagen träffade jag en kompis i stan, och då bara körde jag fram och tog spontant tag i två lämpliga saker för stöd och reste mig och satte mig på en barstol själv. Det kändes jätteskumt och jättebra!

Ett annat stort framsteg under terminen är att Emil nu kan gå upp och ner i trappor. Han gör det antingen baklänges på rumpan med hjälp av armarna eller går med krycka och håller i räcket, om det är tillräckligt stabilt.

– Det är skönt att veta att jag kan ta mig upp och ner själv. Som när jag hälsar på mina föräldrar i Hässelby. Jag har inte varit på övervåningen på fyra år men skulle nu kunna komma upp och sova där. Jag har inte provat än, men det kommer funka svinbra.

Bortsett från rena fysiska framsteg tycker Emil att träningen också ger en mental effekt i vardagen.

– Det ger ett lugn att veta att man klarar fler grejer. Till exempel har jag blivit så pass stark att jag klarar mig utan motor på rullstolen. Det är en stor trygghet att veta det när jag är ute på stan – jag vet att jag fixar det om batterierna tar slut eller så.

– Jag skulle nu kunna komma upp till övervåningen hos föräldrarna och sova där.

Emil berättar att han överhuvudtaget har lättare att ta sig för saker, och han känner inte samma oro eller ångest inför olika aktiviteter.

– Tidigare har jag varit ganska nedstämd i perioder, och nu känns det mycket bättre. Kropp och knopp hör ihop.

I sommar ska Emil åka med hela familjen till Grekland och fira sin 40-årsdag. De är över tio personer som har hyrt ett hus på Airbnb uppe i bergen på Kreta.

– Tidigare hade en sån resa skapat mycket ångest och stress. Men efter några terminers träning på Bosön vet jag att jag klarar mig i de flesta situationer. Nu kan jag se fram emot resan och att hänga med familjen, bada i poolen, laga mat i utomhusköket och leka med syrrans barn. Och dra upp på övre terrassen för att ta en bra solstol!

På frågan om vi ses till hösten kommer svaret snabbt: ”Ja. 100 %!”

I höst siktar Emil mot nya mål med RG på Bosön.

Läs artikel Del 1 i Rehabresan

« Startsidan
« Startsidan