Text: Foto:

Kickan – Naturfilm

Kultur / nöjen / fritid

Tidigare publicerad i Kick nr 4 2017.

Kickan är sliten fysiskt och psykiskt efter ett eländesår med sjukdom och operation. Kärleken lämnade henne när han tyckte att han mer blev hennes vårdare och assistent. Kickan har stundtals känt att hennes liv är som en mardröm, eller som en tv-serie med övernaturliga inslag och skräck. I alla fall som ett tårdrypande drama.
Ett av Kickans stora intressen är att titta på tv-serier och i födelsedagspresent fick hon en ”padda”, den allra bästa gåvan som passade perfekt då hon blivit vanvårdad i vården och drabbats av trycksår och tvingades ligga större delen av dygnet under ett par månader. Att titta på tv-serier blev en distraktion och fokus på annat än den mardrömslika tillvaro som faktiskt var Kickans liv på riktigt.

När hon återhämtat sig någorlunda var det dags för den planerade operationen, som egentligen skulle vara enkel. Men då tillstöter infektion och fistelbildning och sjukhusvistelsen blir längre än väntat. Kickan ligger i sjukhussängen och stirrar på tavlan på väggen, abstrakt kludd i grönt och blått som bara förstärker oron och smärtan. Vad mer rogivande det hade varit med en tavla med björkskog, skira gröna knoppar och marken täckt av vitsippor.

Då Kickan kommer hem från sjukhus och rehab är magen fortfarande i olag och hon vågar inte åka ut någonstans i rädsla för läckage. Fånge i sitt eget hem med stöd av hemtjänst. Vännerna kommer och hälsar på. I hemmet finns tv:n med 55 tum stor bildskärm. Det är något annat än den lilla ”paddan”. Kickan tittar på tv-serier. Mest blir det deckare, skräck och övernaturliga serier. Nyheter och dokumentärer undviker hon helst för det är så mycket elände och galenskaper som händer i världen, det blir för drygt att ta in. Kickan har nog med sitt eget liv. 

En dag tipsar en vän om programmet Mandelmanns gård på TV4 Play. Kickan bryter sina vanor och ger serien en chans. Paret Mandelmann har en ekologisk bondgård på Österlen i Skåne och tittaren får följa deras liv på gården under ett helt år. Första avsnitten utspelar sig på våren där grönskan är på väg upp ur den skånska myllan. Söta kalvar föds, små lamm tultar omkring i gröna hagar och paret Mandelmann sår frön och sätter potatis. Kickan blir fullständigt begeistrad och känner att det är balsam för själen. Herr Mandelmann är euforisk, på gränsen till manisk, över livet på landet. Antingen gillar man honom eller också blir han för mycket. Kickans hjärna exponeras av naturens gröna nyanser och små bedårande djurungar som kommer till världen, vilket sätter i gång välmåendeendorfinerna. På sensommaren och hösten är det skördetid och Mandelmanns syltar, saftar och lagar mat Vilken färgkick! Allt ser så gott ut.

På SVT sänds Planet Earth 2 och Kickan blir en trogen tittare. Naturskildringar från hela världen filmat på ett sätt som gör att det känns som hon är där i verkligheten. Kickan flyger med kondorerna i de peruanska bergen, smyger med lejon på den afrikanska savannen, simmar i floder bland pirayor och krokodiler. Kickan märker att hon mår bättre av att titta på såna här typer av program. SVT börjar sända ett program där kändisar tävlar i fågelskåderi. Låter hur tråkigt som helst men av en slump börjar Kickan titta och fastnar framför tv:n. 

I första avsnittet är kändisarna på stranden vid en sjö i Kickans hemtrakter. Holmar och blåa berg i bakgrunden och Kickan dras med i en nostalgikick. I varje nytt avsnitt är kändisarna förflyttade till natursköna platser runtom i Sverige. Allt från vattenfall i Njupeskär till fjällen, skogen och havet. Och Kickan blir allt gladare och friskare. Hennes inställning till livet blir mer positiv och hon börjar kunna se att hon förbättras, även om det tar tid.

« Startsidan
« Startsidan