Text: Anette Bohm Foto: illustration Geson

Kickan – Corona(o)ro

Plötsligt uppstår ett smittsamt virus som sprider sig över hela världen och blir till en pandemi. Kickan är till en början inte orolig utan tycker att det är lite spännande. Vardagens rutiner, som ibland leder till tristess och längtan efter något mer, bryts av något så oväntat som dessutom delar namn med Kickans favoritöl.

Mest spännande är att betrakta omvärlden och människors olika reaktioner. Hon sållar grovt i informationsflödet. Det är viktigt att vara källkritisk och inte tro på allt som sprids. Falska nyheter och för mycket information påverkar hjärnan negativt och ökar oron. Kickan har fullt förtroende för smittskyddsexperter och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Mest förtroendeingivande är professorn och smittskyddsexperten Johan Giesecke; han omges av en aura av lugn. Alla oroliga och ångestfyllda själar som är isolerade hemma med katastroftankar borde ha en egen Johan Giesecke bredvid sig, som tar död på det stora orosmonstret och sedan ger en trygg och orosdämpande kram.

Kickan bestämmer sig för att begränsa nyhetsflödet om covid-19. Hon väljer att titta på roliga serier och tv-program. Musik-, mat-, natur- och humorserier ger befriande avkoppling och goda skratt. På Tv4 play finns realityserien Flirty dancing, som är ett av de sämsta dejtingprogrammen som visats men som är en kontrast till den märkliga tillvaro som råder nu.

Nya restriktioner införs varje dag. De sociala kontakterna ska begränsas för att förhindra att smittan sprids. Teaterföreställningen Kickan och god vän skulle gått på ställs in, även besöket på restaurang, en överraskning för Kickans lillebror som fyller 50 år, bokas av. Kickan blir rastlös och funderar på att gå själv på bio men ändrar sig.

Det blir en helg i ensamhet. Äntligen rensar hon högen med papper som växt sig allt högre under de senaste åren. Det visar sig att hon inte är ensam om att ha städat och rensat hemma. Smittskyddsexperterna säger att man kan vistas utomhus bara man håller avstånd till varandra. Kickan rullar kvarteret runt och möter grannen som också är ute. De pratar på behörigt avstånd en stund, utsvultna på socialt sällskap som de båda är, och tar sällskap hem.

Då Kickan kommer utvilad till jobbet och väger sig visar det sig att hon gått ner i vikt. Hon ser sambandet – inga restaurangbesök, inget alkoholintag och inget impulsivt besök till ICA när godissuget blivit för stort. Det här kan leda till en kickstart på den planerade viktminskningen. Fysioterapeuten och konsulenten på hjälpmedelscentralen är nämligen ense om att Kickan behöver byta till en tre centimeter bredare rullstol för att sitta bättre. Aldrig i livet, säger Kickan, då kommer jag inte in igenom smalare dörröppningar till toaletten hemma hos vänner. Det finns ett annat alternativ – att jag går ner i vikt.

Veckan blir lugn. Kickan blir lugn och tänker att det kan finnas positiva effekter av restriktionerna som införs. Tempot blir lugnare och det finns tid för återhämtning. Det innebär förbättringar för klimatet då flygresor ställs in, flera arbetar hemifrån och det är knappt några bilar på vägarna i stan. Hon betraktar den folktomma staden genom bilfönstret och förundras över tillvaron. Inga bilköer, tidsvinsten till och från jobbet märks tydligt.

När helgen närmar sig får Kickan en inbjudan i messenger till att umgås med tre goda vänner via internet och dricka vin. Först är hon mycket skeptisk eftersom hon inte är så förtjust i datorer och teknik, men eftersom hon är en nyfiken och mycket social person tackar hon ja.

Vännen Maria, som tagit initiativet till träffen, skickar en länk via mejlen. På skärmen syns fyra välkända ansikten (ett av dem är hennes eget). Vännerna höjer sina vinglas och skålar. Det blir ett par timmars umgänge blandat med skratt och allvar. Det ger en känsla av sammanhållning och Kickan blir lite blankögd – den här stunden gav kärlek, omtanke och påfyllning. De bestämmer att träffas via länken zoom igen.

Senare på kvällen får Kickan veta att en av grannarna som bor på samma våningsplan ligger på sjukhus med konstaterad corona. Olustkänslan tränger sig på nu när viruset kryper allt närmare. Kickan har dagen innan pratat med hans fru på två meters håll utanför porten. Frun har också varit sjuk i flera veckor. 

Nästa dag börjar Kickan bli lite förkyld med nästäppa och enligt restriktionerna får man inte gå till jobbet då. Katten är mycket nöjd med att ha matte hemma. De stunder hon känner sig pigg går åt till att bocka av att-göra-listan.

Blir det för mycket prat, spekulationer om corona och domedagsprofetior märker Kickan att hon blir mycket trött mentalt. Det suger energi. Då är det viktigt att göra aktiviteter som gör gott, till exempel andningsyoga, dricka gott kaffe och läsa en bok, lyssna på bra musik, pyssla med blommorna och gosa med katten. Att bencykla minst 60 minuter med Motomeden och sedan stå en halvtimme i ståhjälpmedlet Easy stand och samtidigt titta på film eller tv-serier är mycket avkopplande. I bokhyllan finns flera olästa böcker, i kylen och frysen finns det mat. 

Då tredje helgen utan socialt umgänge in real life närmar sig plingar det till i mobilen och det är vännen Maria som föreslår att de var för sig kan titta på en teaterföreställning på Dramaten play och sedan umgås via länken zoom, dricka bubbel och diskutera vad de sett.

Planen är också att träffas utomhus på behörigt avstånd under de blommande körsbärsträden. För även om mycket i världen just nu är helt upp och ner och följderna av covid-19 blir svåra så är moder jord i full gång med att väcka våren.

« Startsidan
« Startsidan