Text: Yvonne Svensson Foto: Privat

Coronan på verket

Verket är i detta fall RG. Föreningens verksamhet har så klart blivit drabbad precis som resten av världen. När en kris uppstår letar man nya vägar. Det gör både RG och två av föreningens medlemmar som här har blivit intervjuade om hur de hanterar sin vardag just nu.

Under våren blev det inställd introkurs för ryggmärgsskadade och terminsträningen på Bosön är lika inställd. Uppsökarna får inte uppsöka sjukhusen och RG:s anställda jobbar hemifrån eller är sjuka i något som kan vara förkylning eller influensa likväl som covid-19. RG har därför styrt om skutan.

Deltagarna som annars tränar på Bosön får olika pass hemskickade till sig i stället för att samlas på plats. I maj kör RG-Bosön i gång med uteträning i mindre grupper med ordentligt avstånd mellan deltagarna. Kurs- och lägerverksamheten jobbar nu med att utveckla utbildningsmaterial och tittar på alternativa sätt att stötta vår målgrupp när vi inte kan ha fysiska sammankomster. Det finns träningsprogram tillgängliga för alla på RG:s hemsida med inriktning på styrka, kondition samt tabata, och mer är på gång.

Kick.se har pratat med två personer med kopplingar till RG och frågat hur de gör i nuläget. Frågorna vi har ställt är: 

1) Hur påverkas din vardag i dessa coronatider?

2) Vad är dina bästa tips när det gäller vardagen?

3) Har du några tips för att tänka på annat än corona? 

Olof Hammar

Olof Hammar är RG-medlem och har komplett tetraplegi. Han har nedsatt lungfunktion som följd av skadan och eftersom han tillhör en riskgrupp så har han valt frivillig karantän. Han är nu inne på sjätte veckan.

Min vardag har förändrats en hel del. En normal vecka fyller jag bland annat med sångrepetitioner och rullstolscurling, som nu har blivit inställt. Att göra någonting så trivialt som att rulla i väg för att handla har jag börjat sakna. Mina assistenter har fått nya förhållningsregler gällande hygienrutiner och sjukdom. Jag har minimerat mina sociala kontakter. Som exempel så fick min fru ta emot sotaren häromdagen, medan jag höll mig borta. Att köpa in förbrukningsartiklar till assistenterna har blivit något av ett problem. Handskar och handsprit saknas ofta på apoteken så jag har fått ransonera handspriten till förmån för tvål och vatten. Detta är i sig inte ett problem, men det visar att tillvaron inte är som den brukar.

Mina tips är att försöka vara utomhus så mycket som boendesituationen och utemiljön tillåter. Jag som bor i villa på västkusten har ganska bra möjligheter att rulla ut en sväng, medan det kan vara tuffare om man sitter isolerad i en lägenhet mitt i storstan. I så fall funkar en stund på balkongen. I brist på det kan man sitta en stund vid ett öppet fönster. Frisk luft är alltid bra. Sociala medier som WhatsApp, Snapchat och Messenger underlättar mycket när man lider brist på socialt umgänge. Ta den där fikan med vännen du inte sett på länge, och gör det då framför skärmen. Läs böcker. Förkovra dig i något nytt eller passa på att läsa den där boken du tänkt göra länge. Nu finns det tid.

Mitt bästa tips är att avsätta en stund dagligen för att faktiskt tänka på corona. Märk väl: en stund! Den dagliga presskonferensen på SVT klockan 14 kan vara den stunden. Du får en lägesrapport och kanske svar på dina frågor. Att låta bli till vilket pris som helst tror jag inte på. Det florerar trots allt ett virus i hela världen och människor dör. Att slå detta faktum ifrån sig tror jag leder till att man börjar ’fuska’ med sin isolering och tappa perspektivet på hur läget faktiskt är. När stunden är gången, släpp viruset så gott du förmår. Jobbar du hemifrån, disciplinera dig och stäng av alla sociala medier under denna tid, om du inte behöver dem för att utföra ditt arbete. Passa på att ta fram din kreativitet. Måla en tavla, damma av pianot och lira en stund. Tycker du om att spela tv-spel så är detta ett strålande tillfälle.

Onlinetjänster för att strömma film, i form av till exempel Netflix eller Viaplay, är lysande tidsfördriv. Håll kontakt med släkt och vänner via sociala medier och telefon. Att vara utomhus en stund varje dag är ett utmärkt sätt att fixa isoleringen och föra tankarna bort från viruset. Rulla ut en stund och tänk på att hålla avstånd till andra du möter. Har du tillgång till egen tomt kan du passa på att påta i den, så långt ditt funktionshinder tillåter. Ens hem är ens borg, även om vindbryggan är uppfälld för en period.

Helle Andersson

Helle Andersson är också RG-medlem och en av tjejerna i gruppen Girlsonwheelsswe. Hon har komplett paraplegi.

Min vardag påverkas självklart av corona, men jag gör det bästa av situationen. Jag håller mig i frivillig karantän hemma hos min familj. Min undervisning sker på distans vilket är ännu en utmaning, att kunna disciplinera sig. Men tänk att få göra ”jobbet” hemma och dessutom få möjligheten att varje dag vara tillsammans med dem man älskar! Vi håller oss dock borta från de äldsta i släkten, för att minimera smittrisken för dem. Några gånger har vi lämnat medicin och mat till dem, såklart. Vardagen är helt annorlunda, men det är bara att göra det bästa av situationen. Det är inte vilken situation man hamnar i, utan hur man hanterar den som spelar roll.

Mina bästa tips kring den nya vardagen är att inte deppa ihop! Gör lite samma saker hemma som du gör annars. Videochatta, ring kompisar, gå promenader och laga god mat. Beställ gärna hämtmat någon gång, för att öka chansen att inte flera behöver gå i konkurs. Tänk på dina medmänniskor. Jag stannar hemma främst för att inte smitta någon i riskzonen. Prata med dina nära och kära; det här är en utmaning för oss alla. Sätt också upp rutiner, det blir lätt att man sover längre på morgonen och kanske inte riktigt kommer upp, men med rutiner mår man också bättre.

Om man hela tiden tänker ”tänk inte på corona, tänk inte på corona”, så är det just det som hjärnan kommer att tänka på. Den vet nämligen inte vad ordet ”inte” betyder. Att tänka på det är nästan oundvikligt eftersom det syns överallt i samhället. Men eftersom så många av oss är hemma, varför inte ta tiden till att faktiskt göra något som du tycker om? Skriva, måla, sticka, läsa, träna, kanske hittar du till och med en ny hobby. Det är inte tråkigt att ”bara vara hemma”, det är ju våra normer som säger att vi ska vara ute och ha kul. Men hur var det förr i tiden? Då var de flesta hemma och jobbade. I dag har vi så mycket annat att kunna spendera tiden på, inte minst sociala medier. Ta tiden att våga vara själv, kanske upptäcka något nytt hos dig själv. Våga drömma, våga leva, våga stanna hemma.

Och om ni har tråkigt, kolla gärna in på @girlsonwheelsswe, eller Facebook. Där har vi massor med inlägg, om ni vill tänka på annat eller bara ha lite inspiration!

« Startsidan
« Startsidan