Boktips: Om världens främsta paralympier – Jonas Jacobsson
Lämna honom här är en utmärkt bok om Paralympics. Här finns något för alla. Utöver Jonas Jacobssons uppväxt och hans helt fantastiska karriär som paralympier får man god inblick i handikappidrottens historia.
För undertecknad är dock titeln Lämna honom här lite vilseledande. Detta är ingen ”tycka synd om-bok”. Den handlar om idrottshistoria på hög nivå och ger både novisen och nörden en god läsupplevelse. Allt från hur det hela startade med Stoke Mandeville Games på 1960-talet till hur man beställer rätt ammunition från samma maskin och rätt klockslag för att få bästa träffbild på en tävling.
Boken börjar i sann sommarpratarstil – Jonas Jacobsson berättar kort om sin tämligen lyckliga uppväxt i den lilla orten Krokek i Östergötland.
– Jag var som en av de andra ungarna, summerar han.
Självklart tar han upp sitt funktionshinder, men framför allt beskriver han hur det är att tävla på elitnivå i med- och motgång. Hans karriär i sportskytte på internationell nivå är lång, 37 år. I tio paralympiska spel har han tagit otroliga 17 paralympiska guld. Från 1980 i Arnhem i Nederländerna till Rio i Brasilien 2016.
Tuffa förberedelser varvas med roliga anekdoter om människor han har träffat under resans gång. Som till exempel när skyttelandslaget under ett läger träffar en uteliggare på en utomhusskjutbana i Brisbane som kom att bli deras trognaste supporter och vän under hela Paralympics i Sydney 2000.
”Jag har ägnat i princip hela mitt liv åt paraidrott och har den att tacka för väldigt mycket. Precis som paraidrottens grundare Dr. Ludwig Guttmann, tror även jag att idrott främjar rehabilitering och bidrar till att bygga upp såväl fysisk kapacitet som självkänsla hos många av oss med funktionshinder.”
Boken tar även upp några politiska aspekter. Hur värderas egentligen paraidrottare i Sverige? Förenade Arabemiraten gav sina idrottare fem miljoner kronor för varje guldmedalj; svenska idrottare fick en röd souvenirbuss som det stod I love London på. För samma prestation. Måhända två ytterligheter, men ändå.
Jonas Jacobsson bekymrar sig också över utvecklingen i Sverige.
”Jag tycker att paraidrotten i Sverige står inför en utmaning. Om man tittar på några jämförbara paralympiska spel där ungefär lika många medaljer har delats ut, tog Sverige 38 medaljer i Barcelona 1992, 21 medaljer i Aten 2004 och i Rio 2016 10 medaljer. Det går inte åt rätt håll.”
Det han tror ligger bakom utvecklingen får ni läsa när ni köpt boken. En trolig tredje anledning står att finna i den statistik som boken presenterar: i Arnhem, 1980, deltog 43 nationer och 1 973 deltagare; i Rio 2016 var det 162 nationer och 4 358 deltagare. Alltså fler nationer och mer konkurrens.
Karsten Inde och RG-läger i Boxholm på 70-talet.
Men historien kan rymma ännu fler förklaringar. Nämligen RG:s egen historia. Sverige var som bäst under 1980-talet och kom på sjätte respektive fjärde och sjunde plats 1980, 1984, och 1988. Många av de paralympierna kom direkt från RG-läger på Hasseludden eller i Boxholm. RG Aktiv Rehabilitering, då Rekryteringsgruppen, startades nämligen under slutet av 1970-talet, med Karsten Inde i spetsen, just för att vara en ”rekrytering till handikappidrotten”. Men det är en annan historia.
Boken är skriven av Aja Lind som är gift med Jonas, och hon har tillsammans med andra anhöriga några riktigt intressanta kapitel i slutet av boken.
Utgivare: Sigma förlag, 2021
ISBN: 9789198602210
Finns att köpa hos flera nätbokhandlare.
Fakta: Jonas Jacobsson
Jonas Jacobsson var aktiv sportskytt på internationell elitnivå under perioden 1979-2016. Han har som enda paralympiska idrottare i världen någonsin, oavsett idrott, deltagit vid och tagit guld i nio paralympiska spel i följd. Hans totala medaljsvit i paralympiska sammanhang är 30 medaljer, varav 17 guld. Jonas har även 19 VM-guld och en rad andra medaljer och utmärkelser. 2008 fick han som förste idrottare med funktionshinder Svenska Dagbladets bragdmedalj. 2005 och 2009 nominerades han till Laureus World Sports Awards.
Jonas har deltagit i följande Paralympiska spel:
1980 Arnhem, Nederländerna
1984 Stoke Mandeville, Storbritannien
1988 Seoul, Sydkorea
1992 Barcelona, Spanien
1996 Atlanta, USA
2000 Sydney, Australien
2004 Aten, Grekland
2008 Peking, Kina
2012 London, Storbritannien
2016 Rio de Janeiro, Brasilien
Under större delen av sin karriär har Jonas tävlat i luftgevär (10 meter och frigevär (50 meter).