Text: Anders Hård Foto: Anders Hård

USA:s Nationalparker

Resor

Det är inte ofta som storslagen natur samtidigt är rullstolsvänlig men åtminstone i ett hörn av världen är det just så. USA:s nationalparker är förvånansvärt tillgängliga och har mycket att erbjuda alla besökare, oavsett ålder eller funktionsvariation. Nuvarande flygpriser, mycket tack vare Norwegians nya direktflyg till flera platser i USA, och det förhållandevis låga priset att hyra och köra bil i USA gör nu att dessa naturens juveler är närmare än någonsin.

Artikeln publicerades första gången i Kick nr 2, 2017.

Denna guide baserar sig på två resor. I mars 2015 besökte jag Yosemite tillsammans med min fästmö Marie och i mars 2017 åkte jag ensam till Zion, Bryce Canyon och Grand Canyon. Vid båda tillfällena hyrde jag/vi bil och det är det överlägset enklaste sättet att ta sig till dessa parker.

Bridalveil Falls, ett av de spektakulära vattenfallen i Yosemite.

YOSEMITE
Lustigt nog kanske mest känd i Sverige från iOS skrivbordsbilder, vilka de senaste åren varit tagna därifrån. Tack vare Apple känner nu de flesta igen klipporna Half Dome och El Capitan men i USA har Yosemite varit en stor attraktion sedan länge. En av världens mest kända fotografer, Ansel Adams, tog några av sina mest ikoniska bilder där i början av 1900-talet och det finns verkligen fantastiska fotomöjligheter överallt. Lodräta bergväggar runt en smal dalgång, ett rikt djur- och växtliv, höga vattenfall (Yosemite Falls på 739 m är det högsta i Nordamerika). Yosemite är även ett mecka för bergsklättrare och det finns många spektakulära vandringsleder.
En tillgänglig busservice tar dig runt i parken men har du parkeringstillstånd för funktionshindrade kan du be om att få ett särskilt tillstånd som ger dig rätt till att köra egen bil på vissa vägar som annars är avstängda för allmänheten.
Båda de största vattenfallen har en asfalterad gångväg lagd ända upp till fallen och även den spegelblanka tjärnen Mirror Lake är tillgänglig med rullstol. Det finns ett gäng handikapptoaletter och parkeringsplatser utspridda i dalen och samtliga affärer och museer är tillgängliga.
Det är framförallt i själva Yosemite Valley
(dalgången) som de flesta attraktionerna finns men precis söderut, och fortfarande inom parkens gränser, ligger Mariposa Grove, ett ställe där det växer jättesequoia eller mammutträd som de också kallas. Några av världens största träd finns där, till exempel The Grizzly Giant som är 64 meter högt och 8 meter i diameter. Också väldigt häftigt och bör ej missas.
Yosemite, cirka tre timmar med bil från San Fransisco, är väl värt ett besök och rekommenderas starkt. Det enklaste sättet att ta sig dit är ett direktflyg med Norwegian till Oakland (San Fransisco) och där hyra bil.
Och om någon frågar vart du ska, gör inte bort dig som jag gjorde genom att uttala Yosemite såsom ”dynamite”. Namnet Yosemite kommer från urinvånarna på platsen och uttalas snarare ”jåsemmitii”.

Anders Hård vid Mariposa Grove i Yosemite.

ZION
Knappt tre timmar från Las Vegas ligger denna lite mer okända pärla. Likt Yosemite är den största attraktionen i Zion en magiskt vacker dalgång med lodräta väggar, där sandstenen gör att dessa har en intensivt röd färg. Zion har ett betydligt torrare klimat än Yosemite men floden som rinner genom kanjonen ger upphov till en unik flora och fauna.
Zion har två rullstolsanpassade promenadstråk men det finns även guidade turer till häst. Fråga dock först att de tar emot funktionshindrade – det här med att vara tillräckligt försäkrad är en viktig sak i USA. Även Zion har en tillgänglig busservice och ger ut specialpass för dig med parkeringstillstånd för funktionshindrad.
Runt Zion finns även Kolob Canyon och flera mycket vackra bilvägar värda att utforska. Kör du bil från Las Vegas kan jag även rekommendera att du kör igenom Valley of Fire på vägen. Inte lika bra anpassat som nationalparkerna, men de häftigt knallröda klipporna är värda att åtminstone köras förbi.

Zion nationalpark och den väg som slingrar sig genom canyonen.

BRYCE CANYON
Spektakulära klippformationer och storslagna vyer gör Bryce Canyon enkelt att rekommendera och väl värt en omväg. Du tar dig smidigt runt i parken, som framförallt består av en ensam väg uppe på en klippkam, med bil och det finns gott om ställen att parkera och njuta av utsikten. Populärt i Bryce Canyon är att se soluppgången vid Sunrise Point och solnedgången vid – du gissade rätt! – Sunset Point. Det finns vackra vandringsleder för dem som fixar det och det går även att få tag på häst.
Bryce Canyon ligger cirka 2 500 meter över havet så det kan lätt bli kyligt morgon och kväll. När jag var där i mitten av mars låg det fortfarande snö på marken och parken hade officiellt inte öppnat ännu, men det var bara att köra in (gratis) och det blev fina bilder.
Ett tips: Precis innan Bryce Canyon, om du kör från Zion som bara ligger två timmar bort, passerar du Red Canyon. Kör inte förbi för fort där! Det finns en del spännande vyer från vägen och är väl värt en liten paus.

Bryce Canyon.
Red Canyon, precis innan Bryce Canyon.

GRAND CANYON
Den kanske mest kända nationalparken i USA. Grand Canyon är, precis som namnet antyder, storslagen. Nästan overkligt stor och det är svårt att få sig ett grepp om vidden av detta gigantiska hål i marken när man står uppe på kanten. Tyvärr hade jag bara tid till just det och det resulterade i en nästan surrealistisk känsla av att stå inför en jättekuliss. Återvänder jag skulle jag gärna ta mig ned i dalgången på något sätt, antingen genom rafting på Colorado River, på hästryggen eller via helikopter.
Grand Canyon är nästan 45 mil lång och flera mil bred. Det finns framförallt tre ställen man kan besöka. Västra Grand Canyon, inte långt från Las Vegas, har en skywalk där man kan gå ut på en glasbro som sticker ut över kanten. Eftersom man kan ta sig hit på en dagstur från Las Vegas är denna den mest turistiga delen och det är därifrån helikopterturer startas.
South Rim är den mest utbyggda delen och där finns Grand Canyon Village, med olika former av boende, tältplatser, museer och affärer. Även där finns det ett specialpass man kan få vid infarten som ger en rätt till att ta ett par vägar som är stängda för allmänheten.
Till sist finns även North Rim som inte är lika populärt eftersom det är lite längre att ta sig till, men som i och med det erbjuder lite färre turister och mer närhet till naturen.
Bonusfakta:
Ej särskilt känt här i Sverige är att Grand Canyon är en potentiellt farlig och väldigt ogästvänlig miljö där minst 600 personer dött sedan 1870, nästan tre gånger så många som avlidit på Mount Everest. Endast cirka två dussin personer (betydligt färre än dem som bestigit Mount Everest) har faktiskt lyckats vandra de 45 milen längs med hela floden och de flesta av dessa i flera omgångar. Grand Canyon är faktiskt som ett upp-och-nedvänt berg, nästan 2 000 meter högt med den avgörande skillnaden att det är lättare att ta sig ned än upp.

Grand Canyon precis efter skymning.

OCH MÅNGA FLER…
Nej, bara att skriva detta har återigen väckt reslusten i mig och det är dags att börja planera nästa resa. Yellowstone, med sina gejsrar, vulkaner och djurliv ligger högt upp på önskelistan. Grand Tetons ligger i närheten och lär bjuda på spektakulära vyer och fina fotomöjligheter. Death Valley med sin saltöken är på min bucket-list och så även Monument Valley och Antelope Canyon, även om de sistnämnda två ej är nationalparker.
Denali i Alaska, vulkanerna på Hawai eller varför inte Skyline Drive i Shenandoah nationalpark i Arkansas? Listan kan göras lång och USA:s nationalparker har något att erbjuda till alla.

Jag och min fru Marie framför Yosemite valley från den kända utsiktsplatsen Tunnel View. Foto: okänd turist.

Korta tips vid bilhyrning i USA:

 • Alla de stora biluthyrningsbolagen erbjuder handkontroll och rattsnurra gratis. Man behöver dock ringa senast 24 timmar före.
  Det är ofta inte så stor prisskillnad för en lite större bil och eftersom de mindre sällan är kombi är det oftast värt att betala lite mer.
 • Bensinen kostar ungefär hälften så mycket som i Sverige på grund av lägre skatter.
 • Glöm ej ditt parkeringstillstånd när du lämnar tillbaka hyrbilen. Undertecknad gjorde det misstaget och blev tvungen att skaffa fram ett nytt väl hemma i Sverige.

Korta tips vid besök i USA:s nationalparker:

 • Bästa tid för besök: vår och höst, då är temperaturen som svensk sommar.
 • Räkna med varmt och mycket folk under sommaren.
 • Vid infärd med bil, be om särskilt tillstånd för funktionshindrade om det finns.
 • De parker jag skriver om här befinner sig alla cirka 1 000 meter över havet eller mer och är därför betydligt kallare än vad deras position på kartan ger sken av. Minusgrader på natten och 25 grader mitt på dagen är inte ovanligt.
 • Det smidigaste är att bo inne i parkerna på något av de officiella hotellen eller på tältplatser, men dessa behöver bokas långt i förväg och är rätt dyra. Har du bil kan du spara en del pengar på att bo precis utanför parken där det brukar finnas en del billigare alternativ.
 • Gillar du att fota brukar de bästa bilderna kunna tas i soluppgång eller solnedgång och informationscentren brukar kunna tipsa om bra platser.
 • I närheten av många av dessa nationalparker bor olika indianstammar. Det finns gott om möjligheter att utforska deras kultur och historia via olika museer och handelsplatser.

Nationalparker USA:

 • 59 nationalparker är utspridda över hela USA men de flesta och mest kända finns i de västra delarna av landet.
 • Nationalparkerna tar normalt 30$ i inträde per bil och park men besöker man flera parker under året finns det årskort för 80$ som ger tillgång till samtliga parker i USA.
 • Förutom nationalparkerna finns det många delstatsparker som är väl värda ett besök.
« Startsidan
« Startsidan