Parasport Sverige drabbades hårt när idrottsfesterna i Tokyo spolades bort av vårens virustsunami. Det utökade sponsoravtalet med ATG – Paralympiatravet – är ett välkommet plåster på såren.
När Elian Web, med stjärnkusken Jorma Kontio i sulkyn, vann V75-finalen på Åby travbana i Göteborg den 25 april drog hästens ägare in en miljon kronor i prispengar. Ännu mer klirrade det i Parasportförbundets kassakista. Det var nämligen även femte loppet, och finalen, i Paralympiatravet som ligger till grund för förbundets utökade sponsoravtal med Aktiebolaget Trav och Galopp, ATG.
– Vi är otroligt stolta och glada över att vi efter finalen kunde överlämna en check på nästan 2,2 miljoner till Parasportförbundet, säger Maria Guggenberger som är ATG:s hållbarhetschef.
Sedan slutet av 1970-talet har april månads sista V75-omgång, under namnet Olympiatravet, varit vårens första stora travlopp. ATG:s tradition av att sponsra svensk olympisk idrott har alltså 40 år på nacken. 1995 kom sponsoravtalet även att omfatta parasporten – när den fortfarande kallades handikappidrott. Nyheten från och med i år är att avtalet uteslutande gäller paralympisk idrott.
– Det har varit, och är, vår avsikt är att ge Parasportförbundet så bra förutsättningar som möjligt att i sin tur ge svenska paralympiska idrottare så bra förutsättningar som möjligt att prestera så bra som möjligt i Paralympics, säger Maria Guggenberger.
Därutöver har man inga synpunkter på hur pengarna används. Det finns inga krav på utfall av sponsringen i form av resultat och medaljer. Att fastställa mål och medel överlåter man helt och hållet till parasporten själv.
ATG är även stor sponsor av svenska skidskyttelandslaget och av ridsporten (naturligtvis).
– Vår sponsring där omfattar bland annat ett lag med fyra ekipage i paradressyr som är integrerat i Svenska Ridsportförbundet.
Under våren har spelandet på hästar ökat lavinartat i Sverige – med hela 40 procent. Andra europeiska länder har helt lagt hästtävlingar och spelande på is. Det har styrt mängder av spelare utanför Sverige till ATG.
– Men vi har även fått fler svenska spelare, framhåller Maria Guggenberger.
– Helt enkelt för att det, från några veckor in i mars fram till mitten av maj, inte pågått andra idrotter att satsa på.
Pandemin har alltså markant ökat omsättningen på själva spelandet på hästar. För travbanorna däremot är situationen den rakt motsatta. V75-omgången med Paralympiatravet drar normalt 12–15 000 ätande och drickande åskådare till Åby travbana. Nu kördes alla lopp inför tomma läktare så man förlorade alla intäkter från publiken. Mot det hjälpte det föga att en halv miljon tittare såg sändningarna på TV12 och att ATG:s varumärke och Paralympiatravet fick ordentlig medial exponering.
– Vi ser fram mot normala förhållanden nästa år och att då få vara på plats tillsammans med parasporten under Paralympiatravet, säger Maria Guggenberger.
– Det är ju dessutom ett paralympiskt år eftersom spelen har flyttats till 2021.
I maj 2019 valdes Åsa Llinares Norlin till ordförande i paraplyorganisationen Parasport Sverige. Hon är väl medveten om att sommarspelen är planerade att gå av stapeln i Tokyo i september 2021.
– Ja, säger hon med ett lite ansträngt skratt.
– Med tanke på att vinterspelen går i Peking ett halvår senare så kommer vi nog att få det fullt upp där ett tag.
– Inte direkt läge för semester då kan man säga.
Trots att hon är ganska ny på posten är hon gammal i branschen. Hon har haft en egen paralympisk karriär som seglare, har lett Stiftelsen Spinalis seglarprojekt Skota Hem och var under flera år motor för verksamheten i handikappidrottens utvecklingscentrum i Eskilstuna.
Hennes olympiska motsvarighet, Peter Reinebo, uppskattar att flytten av sommarspelen kommer att kosta Sveriges olympiska kommitté ungefär 10 miljoner kronor.
– Så mycket kommer det inte att kosta oss. Men väl 2,5 miljoner, säger hon.
Främst rör det sig om obudgeterade kostnader i samband med nya kvalificeringstävlingar och träningsläger som är helt förorsakade av pandemin.
– Därför tror och hoppas jag att staten kommer att kompensera oss på något sätt.
Däremot kan aktiva idrottare inte räkna med någon form av personlig kompensation för att de måste satsa ytterligare ett år på grund av uppskjutna spel. Paraidrottare har genom åren heller inte fått så mycket medial uppmärksamhet och har därför haft svårare att hitta personliga sponsorer. Fast det är ett förhållande som möjligen är på väg att förändras. Företag arbetar i dag mycket mer medvetet med CSR (Corporate Social Responsibility). Förmodligen för att det har visat sig vara lönsamt att ta den formen av samhällsansvar. Åsa Llinares Norlin menar att ATG är ett bra exempel.
– De verkar genuint brinna för att sponsra paraidrotten, säger hon.
– Och det är klart att det måste vara goodwill-skapande för dem att kunna peka på att man har bidragit till att Sverige har tagit 135 paralympiska medaljer under vårt 25-åriga samarbete.
Trots det funderar flera presumtiva paralympier över sina möjligheter att kunna köra på ytterligare ett år. Det handlar om privata ställningstaganden kring ekonomiska, sociala och fysiska konsekvenser av den helhjärtade satsning som krävs.
– Man måste förstå att Paralympics är parasportens enda egentliga skyltfönster, säger Åsa Llinares Norlin.
– Därför blir uppskjutna spel väldigt drabbande för en del.
Som förbund har Parasport Sverige vissa möjligheter att hjälpa till genom sin samlade erfarenhet och genom sina sponsorer.
– Men för övrigt ligger mycket ansvar på de aktiva själva.
Storleken på svenska paralympiska trupper har sakta minskat under hela 2000-talet. Den slutliga paralympiska truppen kommer förmodligen att bestå av ungefär 30 aktiva idrottare. I Sydney, för 20 år sedan, deltog 87 svenskar. Skillnaden beror till viss del på att lagidrotterna rullstolsbasket och rullstolsrugby inte har kvalificerat sig till Tokyo.
Trots att rekrytering i huvudsak är distriktens och föreningarnas ansvar driver Parasport Sverige rekryteringsprojektet Impossible Camp tillsammans med en sponsor.
– Rekrytering är ju en förutsättning för parasportens framtid och väldigt grundläggande för både bredd och elit, menar Åsa Llinares Norlin.
Vad tror hon då om svenska medaljchanser i Tokyo 2021?
– Förutsatt att den preliminära truppen förblir intakt så tror jag att Sverige har sina bästa chanser i tennis, bordtennis, simning och paradressyr.
Faktaruta
Parasport Sverige
Parasport Sverige huserar Parasportförbundet, Sveriges paralympiska kommitté och Special Olympics Sweden under sitt paraply. 14 olika idrotter administreras av Parasport Sverige. Ytterligare 21 parasporter är integrerade i andra specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet.
Parasport Sveriges kansli ligger på Södermalm i Stockholm och har 30 anställda. Huvudsponsorer är Folksam och ATG.
Faktaruta
ATG
Aktiebolaget Trav och Galopp, ATG, samordnar spel på hästtävlingar i Sverige. Det bildades 1974 för att främja svensk hästsport och ägs till 90 procent av Svensk Travsport och 10 procent av Svensk Galopp. Tillsammans utser ägarna fem av styrelsens elva ledamöter; resterande sex ledamöter utses av staten.
2019 hade ATG-koncernen en nettospelsintäkt på 4,4 miljarder kronor. Hela överskottet, 2,18 miljarder kronor, går till bolagets ägare. Dess starkaste varumärke är V75. Den högsta V75-vinsten hittills är 67 312 633 kronor, 2010 på Axevalla.