Alla dagar är i och för sig RG-dagar, men den 11 september var en RG-dag som tillägnades särskild uppmärksamhet av några grupper kajakpaddlare.
Bakgrunden till RG-dagen är att alla coronarestriktioner omöjliggjorde mycket av RG:s vanliga aktiviteter. Så i stället för att samla kurs- och lägerdeltagare på ett ställe så kör man en aktivitet synkront på ett antal orter. På så sätt blir RG-dagen ett tillfälle att uppmärksamma föreningen och vad den står för.
Att det blev just kajakpaddling den 11 september är ett resultat av RG:s och Masse Bjerkefors arbete med att initiera kajakpaddling som integrerad träning, friluftsaktivitet och naturupplevelse för rörelsehindrade. Samarbetspartner i det arbetet var ett antal kajak- och kanotklubbar runt om i landet och några funktionshinderorganisationer.
I Malmö samlades en liten grupp kajakister för gemensam paddling i den kanal som omgärdar innerstaden. Det innebär att paddlare får se staden ur ett ovant perspektiv, och folk som strosar längs kanalen får se rörelsehindrade paddlare som förmodligen är ett ovanligt inslag i stadsbilden.
Louise Winckel och Annika Nielsen höll i trådarna. Malmö kajakklubb lånade ut kajaker.
– Det blev en jättefin paddling på ett par timmar, säger Louise Winckel som varit med i RG:s vanliga kursverksamhet.
– Och vi hade verkligen tur med vädret.
Kanalen är närmare fem kilometer lång men så långt paddlade ingen.
– Fast paddling är väldigt bra träning för rullstolsanvändare, säger Annika Nielsen, som är fysioterapeut och paddlare.
– Att vara stark i de muskler som paddling engagerar underlättar mycket i vardagen för rullstolsbrukare, tillägger hon.
Detta bekräftas av de forskningsstudier som Anna Bjerkefors genomförde tidigt på 2000-talet.
I Malmö kajakklubb är rörelsehindrade paddlare integrerade i klubbens verksamhet. Deltagarna i paddlingen på RG-dagen hade möjlighet att även prova företaget Zoomabilitys terränggående fordon.
I Göteborg hade Personskadeförbundet RTP:s kajakentusiast Ingrid Tegvald siktet inställt på fantastisk gruppaddling på Surtesjön i Angered i stadens nordöstra förorter.
– Men, säger hon, vi var på vippen att ställa in.
– Det fullkomligt öste ner!
– Hela dan!
Det som avgjorde att man ändå körde var att alla dök upp. Förutom paddlingsdeltagarna kom innovatören Per Stjärnehag för att demonstrera sin rullstols-SUP och företaget Zoomability med sin terrängmaskin Zoom.
– Fast det blev faktiskt en riktigt trevlig dag, säger Ingrid Tegvald och skrattar.
– Vi drog i gång grillen, som med grillad korv, kaffe och värme blev allas centralpunkt mellan kajakpaddling, SUP-paddling och terrängkörning.
I regi av RTP:s lokalavdelning anordnas paddlingar i Göta Älv, runt Bohus Fästning i Kungälv och paddlingshelger på Rossön utanför Strömstad. Ingrid Tegvald är ivrig att framhålla Flatö kajakcenters betydelse för kajakverksamheten på västkusten.
– I morse kom Björn Martén från kajakcentret paddlande över sjön i regnet, säger hon.
– På släp hade han de kajaker vi lånat. Vilken service!
I Östergötland är det Parasport Norrköping som håller i kajakpaddlingen. Man utgår vanligtvis från skärgårdsbyn Mon på Norra Finnö i S:t Annas skärgård utanför Norrköping. Den 11 september åkte man emellertid, RG-dagen till ära kanske, några mil söderut. Till Gryt strax söder om Valdemarsvik. 1,5 timmars paddling utgick från Eköns naturreservat, som är en del av Gryts skärgård. På flera av öarna finns en kämpande, men levande, skärgårdskultur som har mycket gamla anor. Kanske är det därför som exploateringsnivån och antalet vattenskotrar är märkbart lägre här.
– Gryt är betydligt lugnare än S:t Anna, säger Tomas Åkerberg som arbetar på Parasport Norrköping med att bland annat arrangera kajakpaddlingar. Även han har gått RG Frilufts kajakutbildning.
– Och det blev en fin paddling, Trots att vi fick genomföra hela paddlingen insvepta i det morgondis som vi möttes av.
– Jag hade i och för sig hoppats att diset skulle skingras, men jag tror att de flesta tyckte att det i stället förstärkte själva naturupplevelsen.
Dis och dimma minskar synfält och dämpar ljud, vilket i sin tur gör det lättare att hitta sinnesro i det man gör. Så inte nog med att RG-dagen bjöd på bra fysisk träning och fantastiska naturupplevelser – för vissa blev det dessutom en lisa för själen.