Text: Anette Bohm Foto: Produktblad

Orgasmforskning

Sex / samlevnad

Orgasmforskning på kvinnor med ryggmärgsskada

Sammanfattat har alla de studier som gjorts visat på att cirka 50 procent av kvinnorna kunnat få orgasm trots ryggmärgsskadan.

I en studie, där 46 kvinnor med ryggmärgsskada och en kontrollgrupp med elva kvinnor utan ryggmärgsskada deltog, testades förmågan att få orgasm med hjälp av vibrator (Vib-Stim). Resultaten visar att användning av vibrator kan vara till hjälp för sexuellt upphetsning och stimulera till orgasm.
Flera laboratorieförsök har gjorts av den amerikanska ryggmärgsskadeläkaren Marca Sipski och hon har kommit fram till att orgasmen är en reflex som inte går från hjärnan via ryggraden utan via vagusnerverna som utgör en direkt förbindelse mellan hjärnan och ett flertal inre organ. Det har visat sig att kvinnor oavsett skadenivå (tetra- eller paraplegi) och inkomplett eller komplett skada har kunnat få orgasm. Kvarvarande känsel i ”byxfickregionen” Th11–L2 gör det lättare för orgasmförmågan. Det behövs dock starkare vibrationer och tar generellt längre tid att uppnå orgasm. Det kan förutom direkt stimuli i genitalia hjälpa till med fantasier och beröring på andra delar av kroppen. Baserat på studier rekommenderas att kvinnor med ryggmärgsskada ska upplysas om att det är nödvändigt med intensivare och längre stimulering av genitalia för att uppnå orgasm.

Womanizer W500 Pro är en klitorisstimulerare som omsluter hela klitoris och ger stimulans genom lufttryck. Med hjälp av luftvågornas olika mönster masserar den kvinnans 8 000 nervtrådar. Den är uppladdningsbar och laddas med usb. Priset är 1 849 kronor och den beställs via www.sinful.se eller www.pistill.se. Pistill har även en butik i Stockholm på Drottninggatan 100. Tyvärr är det några trappsteg in men personalen är kunnig och hjälpsam.

Kvinnor med ryggmärgsskada som har testat Womanizer eller andra vibratorer får gärna höra av sig till mig och berätta hur det fungerade. Förutom att jag arbetar som journalist på Kick är jag socionom och arbetar som kurator och sex- och samlevnadsrådgivare på Spinaliskliniken på Rehab Station Stockholm.

anette@rgaktivrehab.se eller anette.bohm@rehabstation.sea

SVT-dokumentären Orgasmgarantin finns nu på svtplay.se och kan ses till och med 2020-09-26. Där förklaras bland annat hur en luftvibrator typ Womanizer som omnämns i artikeln fungerar.
Viktig info! Womanizer Pro 500 har utgått och ersatts av Womanizer Premium (finns på pistill.se)

« Startsidan
« Startsidan