Text: Liv Fischer Foto: Madde, Veronika, Liv

Öppet Hus på Bosön: Ett smörgåsbord av RG

Aktiv Rehabilitering

– Jag visste inte att RG har så stor verksamhet. Bryggan mellan vården och vardagen blir väldigt tydlig, säger Hanna Sjöberg, sjuksköterska på Neuro5 på Karolinska Universitetssjukhuset.

Hanna Sjöberg är en av deltagarna på RG:s Öppet Hus på Bosön, Lidingö. RG-kollegorna Maria Hermelin, fysioterapeut, och Madelaine Bille, uppsökarkoordinator, är de som står för planeringen av dagen, tillsammans med uppsökarkoordinator Ann-Louise Carlsson.

– Öppet Hus genomfördes för första gången för ett och ett halvt år sedan i samband med RG:s Introläger hösten 2021, berättar Madelaine Bille.

– Det var så lyckat att vi ville göra det igen. Planen är att köra ungefär var 18:e månad i samband med introkurserna.

Syftet med Öppet Hus är att bjuda in alla i Region Stockholm med omnejd som har koppling till RG:s verksamhet. De flesta av dagens besökare är vårdpersonal från bland annat Karolinska Universitetssjukhuset, Aleris Rehab Station Stockholm och Stockholms Sjukhem. Men även mer långväga besökare från Sandviken, Örebro och Västerås är på plats. Besökare från Personskadeförbundet RTP Stockholm, Spinalis och några av RG:s uppsökare är också med och bidrar till den goda stämningen.

– Allt som allt är vi mellan 30 och 40 personer under hela dagen. Fantastiskt kul, säger Maria Hermelin och ler stort.

Veronika Lyckow.

Klockan 9 inleder RG:s verksamhetschef Veronika Lyckow med en presentation om RG:s verksamhet. Hon berättar att det inte är ofta som så många av RG:s olika verksamheter och projekt samlas på samma plats.

– Idag får ni ett smörgåsbord av RG. Bland annat finns representanter från Coloplast, Anpassarna, projekt Driv och Coachprojektet 2.0 här för samtal och information under hela dagen.

Pelle Harju berättar om RG:s rehabinriktade träning (RIT).

Sedan får besökarna hänga med deltagarna i RG:s rehabinriktade träning (RIT) på deras individuella förmiddagspass med gångträning, förflyttningsträning, styrka, balans med mera. Det leder till många samtal mellan instruktörer, deltagare och besökare och även en del kära återseenden.

– Flera av deltagarna är ju tidigare patienter, så det är väldigt kul att se vilka framsteg de gör. Det är en trygghet för oss att kunna hänvisa patienter hit för fortsatt rehabilitering och veta att det funkar så bra, säger Johanna Leijon, rehabassistent på Rehab Station Stockholm och får medhåll av Helena Källbom, undersköterska på Karolinska:

– Vi är med i ett så tidigt skede och får en så nära relation till patienten. Det är väldigt roligt och blir lite känslosamt att se hur långt de har kommit nu.

Klas Nyman.

Klas Nyman har precis avslutat sin rehabperiod på Spinalis. När han fick information om Öppet Hus bokade han genast in det i sin kalender.

– Det är ju en oerhört inspirerande miljö och väldigt bra med organiserad träning. När det är schemalagt så här blir det verkligen av att man tränar, säger han. 

Efter lunch tar RG:s Introkurs vid och drar igång ett pulshöjande workoutpass, följt av boxning och rullstolsteknik. Här hinner besökarna vara med och testa olika pass i rullstol samtidigt som det ges tid till samtal och frågor med både ledare och deltagare.

Fanny Johnsson.

Fanny Jonsson, fysioterapeut på Capio Sollentuna, är svettig och glad efter ett intensivt boxningspass. Hon är redan engagerad i RG:s friluftsverksamhet men är intresserad av att lära sig mer om de andra projekten.

– Det var en bra blandning av att se och göra under dagen och kul att det var samtidigt som introkursen. Jag känner att jag verkligen vill engagera mig mer och hoppas kunna vara med på en kurs snart, säger hon och rullar iväg till träningspasset med rullstolen hon fått låna.

– Det är så bra att få veta hur det faktiskt känns att använda rullstol; det är viktigt både i mitt jobb och i mitt privatliv. När jag går hem idag kommer jag att ta med mig känslan av alla möjligheter som finns.

Omar Hassan.

Dagen var väldigt bra. Det var kul att få umgås med andra människor i liknande situation, säger Omar Hassan som kör en dagrehabperiod på Spinalis. Han blev tipsad om Öppet Hus av Spinalis och har deltagit engagerat i dagens samtliga aktiviteter.

– Jag är helt säker på att jag snart kommer tillbaka hit igen, säger han skrattande.

Stefan Åström.

Stefan Åström har också haft en period på Spinalis dagrehab. Han berättar att han ville vara med på Öppet Hus för att lära sig mer om RG:s kursverksamhet.

– Jag har fått prata med många här och har blivit tipsad om flera bra kurser som jag ska anmäla mig till så snart som möjligt. Men jag blev också väldigt inspirerad att komma igång och träna igen.

Hanna Sjöberg.

Till sist fångar vi upp Hanna Sjöberg från Karolinska igen, innan hon beger sig hemåt.

– Jag har jobbat som sjuksköterska i fem år och hade väl lite koll på RG. Men nu förstår jag vilken stor verksamhet det är. Mitt största intryck är nog att det finns så många fina, engagerade människor inom RG. Och jag kommer kanske att bli lite tuffare mot patienterna hädanefter – de ska ju tillbaka till livet!

« Startsidan
« Startsidan