I sommar rekommenderas man att inte resa i onödan. I sin filosofiska text om att fotografera ute i naturen tipsar Anders Hård om hur man ändå kan ta den perfekta bilden, utan att behöva bege sig till någon exotisk plats.
Den där magiskt vackra solnedgången ute i det fria, där himlen plötsligt lyser upp med alla världens nyanser från purpur och rosa till orange och gul. Jag tar fram mobilen och knäpper vad jag tänker är världens bild. När jag sedan ska dela resultatet med mina vänner blir jag bara besviken. Jag känner mig grundlurad. Vad hände med alla fantastiska färger och varför är allt annat än himlen helt svart?
Jag gissar att många av er känner igen sig och det var ungefär där min egen fotografiska resa startade för drygt tio år sedan, i en frustration över att mina bilder inte blev som jag ville. Jag har under resans gång dippat mina lama tår i de flesta fotografiska genrer, såsom dokumentärt, sport och street. Men sedan några år tillbaka njuter jag allra mest av att vara ute i naturen och av att försöka göra mitt bästa i att fånga allt det vackra som där erbjuds på bild. Jag har sedan barndomen en stark vördnad för naturen och hoppas genom mina bilder kunna bidra till att fler känner detsamma och därmed vill bevara den.
Naturfoto kan låta svårt, nästan omöjligt, i rullstol. Tyvärr gäller inte den nya tillgänglighetslagen vi har kämpat för så hårt i naturen. Rötter, kottar, grusvägar, lera, pinnar, sten och sand – rullstolens naturliga fiender i naturen äro många. Men det går faktiskt att njuta av även detta och dessutom komma tillbaka med fina bilder. Det är en hobby som ger mycket tillbaka och som ger mig en skjuts i baken till att faktiskt rulla ut genom dörren. Det finns många dokumenterade hälsofördelar med att bara vistas i naturen och det gäller förmodligen dubbelt upp för oss med ett rörelsehinder. Även om jag ibland inte kommer tillbaka med en bra bild så har jag aldrig känt att utflykten var förgäves. Naturen ger mig energi.
Här är mina 10 bästa tips för fotografi ute i naturen med ett rörelsehinder:
1/Låt det ta tid: Vi kommer inte att kunna ta oss lika långa sträckor eller lika snabbt fram som andra. Kanske finns det bara spångat en liten bit, kanske är det en jobbig grusväg. Men det behöver inte vara något negativt – njut av varje tag eller steg och ta det lugnt! Det finns fotomöjligheter varje steg längs vägen. Den som skyndar på kommer att missa vissa.
2/Titta inte bara rakt fram: Många gånger tittar man mot horisonten när det mest intressanta kan vara vid ens fötter. Rötter, kottar och löv kan vara nog så intressanta. Leta efter intressanta formationer eller vackra färgkombinationer. Titta uppåt, men även bakom dig ibland.
3/Stanna upp och bara se: Jag gillar att ibland bara sitta stilla på samma plats en ordentlig stund. Lyssna på alla fåglar, vågorna som slår mot stranden och vinden som rasslar i träden. Se dig omkring, fokusera på det lilla: knopparna som snart ska slå i blom, myrorna som bär på barr, blåbären vid sidan av vägen. Försök sedan att fånga hela den känslan i bilder, fortfarande utan att röra dig. Varje position erbjuder tusentals möjliga bilder.
4/Tänk vitt, tänk brett: På nyare mobiler går det att växla mellan de olika objektiven för att zooma in eller zooma ut. Testa att gå samma promenad två gånger, en gång där du bara använder vidvinkelläget och en gång då du har zoomat in lite grann. Du kommer att behöva tänka olika när det gäller komposition och förmodligen att ta bilder på olika saker.
5/Tänk svartvitt: Testa att bara fota svartvitt en dag. När inte färgen syns i bilden får man i stället jobba mer med skuggor och texturer för att skapa en intressant bild.
6/Använd ljuset: Ljuset är A och O i fotografi och samma motiv kan ge väldigt olika resultat beroende på när på dagen det är och hur mycket moln det är på himlen. Är det skarpt solljus, till exempel mitt på dagen, kan man försöka använda skuggorna på ett kreativt sätt. Är det molnigt blir ljuset mjukare och det går att fotografera saker där kontrasten annars skulle bli för stor.
7/Trotsa elementen: Dåligt väder kan ge väldigt bra bilder. Mörka regnmoln kan ge en väldigt dramatisk bakgrund till ett annars inte så intressant motiv. Och ofta kan det bästa ljuset komma direkt efter en regnskur när allt blänker i solens strålar och luften är fri från dammpartiklar.
8/Gå upp tidigt, stanna ute sent: Tiden före och efter soluppgång och solnedgång är ofta en fotografs bästa vänner. Även om himlen inte alltid exploderar i en kavalkad av färger gör det faktum att solen är lägre att skuggorna blir behagligare och ljuset varmare.
9/Njut av processen: Resan är halva målet och det blir lättare att vara kreativ och ta bra bilder om man är nöjd i nuet. Fotografi handlar mycket om att se, så spendera inte all tid med kameran tryckt mot näsan, då är det lätt att missa det som inte är precis framför en.
10/Klä dig rätt: Om man nu följer råden ovan och ska ta extra lång tid på sig, sitta stilla och dessutom i dåligt väder är det superviktigt med bra kläder. Börjar man frysa eller blir blöt vill man mest ta sig hem. En bra skaljacka och regntåliga byxor som kan skydda mot en skur och mot vinden är väldigt bra att ha och komplettera sedan med varma kläder under. Hellre ha med sig ett plagg för mycket än ett för lite.
Namn: Anders Hård
Bor: Nacka, Stockholm
Ålder: 37 Funktionsnedsättning: Inkomplett nackskada, nivå C6-C7
Älskar att: Resa, fundera över livet, möta människor, äta och dricka gott.
Håller på med: Foto, rullstolstennis, apputveckling och matlagning.
Motto: Det ska inte vara för enkelt.