Text: Anette Bohm Foto: Tomas Engblom

Hemma Hos Wallins

Hjälpmedel / teknik / tips

Favorit i repris. För tio år sedan gjorde vi ett hemma-hos-reportage hos familjen Wallin. Artikeln är lika aktuell idag som då och är en del i vårt nya tema ”KICK-artiklar för nyskadade”.

Robert Wallins stora villa och trädgård har genomtänkta lösningar för att passa alla familjemedlemmars behov. Ett funktionellt boende med personlig inredning.

Huset ligger i Jakobsberg, en förort norr om Stockholm och familjen Wallin flyttade in i februari 2007. Det är 185 kvadratmeter stort plus 63 kvadratmeter biyta.

– Jag såg att villan var precis vad vi sökte. Den är i ett plan och byggdes 1964. 1979 blev det tillbyggt och så byggde vi om lite då vi köpte det. 

Robert Wallin sitter i rullstol sedan 2003 då han bröt ryggen i en fallolycka på Malta och det blev en stor omställning för alla. Förstfödde sonen Anton var då bara två och en halv månad. I september fyller han nio år och mamma Juliska är precis på väg för att skjutsa honom till en kompis födelsedagskalas.

Desirée sex år och minstingen Ellen som fyller tre i augusti blir kvar hemma och visar gärna upp sina rum. De två äldsta delar rum men barnen har även ett eget lekrum fyllt av leksaker och böcker. Entrén till huset är i den nyaste delen och direkt efter hallen ligger det stora vardagsrummet med hög takhöjd som ger rymd och ljus till rummet. Här finns en stor soffgrupp och tv samt dvd där Robert förenar nytta med nöje.

– Svärmor har sytt en rund avlång kudde som jag lägger upp benen på och tänjer.

Vardagsrummet ligger längst bort från sovrumsdelen vilket är en fördel då de vuxna kan umgås utan att störa de sovande barnen. I köket är det hålrum under spis och höj- och sänkbara skåp. Mitt i köket finns en köksö där Robert brukar sitta med barnen och göra tårtor. Juliska sköter all matlagning.

– Min bror är arkitekt och har ritat köket och hans fru är tillvalssäljare på JM så i samråd med dem blev köket inte bara anpassat för mig utan funktionellt för hela familjen.

– De höj- och sänkbara elanordningarna fick jag betalt som bostadsanpassning av kommunen men resten har jag stått för själv.

I den äldsta delen av huset anpassades badrummet; dörröppningen breddades, toaletten flyttades och det gjordes en duschplats för Robert. Det finns ytterligare ett badrum med duschutrymme samt bubbelpool och bastu. Frun Juliska är finska och då är bastu ett måste.

Huset har även ett rum för tvättmaskin, torktumlare och torkskåp och det är Robert som har hand om all tvätt. Familjen Wallin har delat upp och har en tydlig struktur om vem som gör vad för att vardagen ska fungera så smidigt som möjligt.

– Jag går upp klockan kvart över fem på morgonen och då har jag en timme att duscha och klä på mig. Det tar ju längre tid som ryggmärgsskadad.

Kvart över sex åker Juliska som är doktor i psykologi till lektorsjobbet vid Mälardalens högskola. Hon arbetar omväxlande i Västerås och i Eskilstuna.

– Från kvart över sex äter jag frukost till kvart i sju då jag väcker barnen. Kvart i åtta åker vi hemifrån och då lämnar jag tjejerna på förskolan och skjutsar Anton till skolan. Sen åker jag till jobbet. 

Robert är civilingenjör och arbetar heltid på JM entreprenad i centrala Stockholm. Barnen hämtas klockan tre av den finska barnflickan och sen kommer Juliska hem och lagar middag till hela familjen. Robert kommer hem vid 18-tiden. Och de använder sig av RUT för städning av det stora huset. För att hålla sig i form och spara tid har de inrett ett litet rum med träningsredskap och när möjlighet finns kan Robert och Juliska träna samtidigt.

I trädgården har de anlagt en stenläggning runt hela huset som Robert lätt kan rulla på. Juliska är trädgårdsintresserad och odlar både ätbart och blomsterfägring. Från köket finns en dörr ut till den 60 kvadratmeter stora terrassen i trä. Också här avspeglas familjens behov. En del av terrassen är under tak och där finns bord och stolar. I ett annat hörn finns ytterligare en matgrupp och naturligtvis en grill. Där finns också ett par liggstolar för lata avkopplande dagar i sol och värme. Intill väggen står en serveringsvagn på hjul.

– Den är mycket praktisk för den som är i köket öppnar bara fönstret och ställer allt det som ska ut på vagnen och den som är ute får duka. Och när grejorna ska in är det omvänd ordning och sen bara att ställa det smutsiga porslinet direkt i diskmaskinen som är placerad bredvid fönstret.

Att bo i hus är toppen för hela familjen och det är praktiskt för barnen som kan springa ut och in utan ständig uppsyn.

– Det här boendet funkar perfekt för oss och här vill vi bo länge, säger Robert och Juliska.

Vad hände sen?  Robert berättar:

– Vi bor kvar. Barnen fick strax efter artikeln varsitt rum. Barnen (Anton, Desirée och Ellen) är 19,16 och 13 år.

– Numera är barnen självgående och jag och min fru har mycket mer egen tid och mer flexibla tider. När ni träffade oss för 10 år sedan så var vår vardag väldigt inrutad för att hinna med, det är stor skillnad!

– I hemmet har vi inte gjort så många ändringar. Ett badrum byggde vi om för 3 år sedan och det är en del underhåll att ta hand om löpande när man bor i hus. Vi har ett flertal gånger konstaterat att vi gjorde rätt som moderniserade och anpassade mycket snart efter att vi flyttade in i huset. Det har i alla år varit skönt att känna att allt funkar smidigt hemma.

 – Om jag ska ge råd till den som ska skaffa och anpassa boende är det att vara nyfiken och fråga efter bra lösningar. Många andra delar gärna med sig av tips.

Fakta: 

Mer tips om anpassat boende finns på Spinalistips, www.spinalis.se 

Artikeln är tidigare publicerad i Kick nr 2-2012

« Startsidan
« Startsidan