Text: Yvonne Svensson Foto: Yvonne Svensson

Handigolf

På flera håll i Sverige erbjuds golf till personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Saknas benfunktion så finns en fyrhjuling med höj- och sänkbart säte av märket Paragolfer.

Gunnar Wanneberg instruerar Lasse Lind i hur Paragolfern fungerar.

Gunnar Wanneberg hade spelat golf i 30 år och speciellt mycket spelade han under de tio sista åren före ryggmärgsskadan på ländryggen, som han ådrog sig i en fallolycka 2013. Hans golfhandikapp låg då på tio. Nu får man trippla siffran. Fast Gunnar är inte den som ger sig.
– Ibland tror hjärnan att jag är lika bra som förr och jag tar i för kung och fosterland. Jag känner mig som förr och tror att jag ska slå lika långt. Då slog jag drygt 200 meter med drivern, nu är det 150 meter.

Gunnar Wanneberg tar i för kung och fosterland på rangen.

Det är tisdag denna varma sensommarkväll när jag är med Gunnar på Hässelby Golf, en golfklubb strax utanför Stockholm, mittemellan en skjutbana och en klubb för radiostyrda bilar. Skott, mekaniskt surr och tillslagna golfbollar fyller luften. Gunnar slår ut ett gäng bollar på rangen från sin Paragolfer, i väntan på att deltagarna i handigolfen ska dyka upp.
– Inom handigolf är varierade funktionsnedsättningar representerade, allt från ADHD och synskada till stroke, säger Gunnar och tillägger:
– De med stroke slår oftast med en hand.
Gunnar spelar golf med alla, oavsett handikapp, det vill säga oavsett golfhandikapp.
– Jag vill att vi blir fler som spelar handigolf så jag kan få tävla mot några med liknande förutsättningar. Det räcker med ett tiotal. Det vore roligt.

Gunnar Wanneberg och Paragolfern

Det var förra hösten, hemma på Ingarö, som Gunnar provade att spela utan assistans för första gången efter skadan.
– Vädret var halvbra. Jag åkte upp till klubbhuset och slog ett par hinkar. Jag beslöt att gå några hål på hemvägen. Solen började skina och jag fortsatte banan tills jag hade gått alla 18 hål alldeles själv, en underbar känsla att kunna göra.
Glad och stolt ringde han sambon om att komma och äta middag på klubbhuset med honom. Medan han väntade tog han en öl och njöt av känslan han kände.
– Känslan av att vara en vanlig människa.
Gunnar vill hjälpa andra med funktionsnedsättningar att känna något liknande. Därför är han med som ledare i handigolf på tisdagar i Hässelby.
– Golfens tröskel är ganska hög, erkänner han och fortsätter:
– Är man förlamad behöver man vara envis och målmedveten för att det ska ge resultat. Dessutom kostar en ny Paragolfer 200 000 kronor. Fast man kan få en begagnad för cirka 130 000.
Det finns 64 klubbar i Sverige med handigolfverksamhet och på några av dem finns det Paragolfer att låna.
– Fler lär det bli. Och om ungefär ett år kommer namnet handigolf byta till paragolf.
– Vi har en rikstäckande handigolftour med fem deltävlingar per år. Det finns även små regionala endagarstourer.

Spelarna i Handigolf har varierade funktionsnedsättningar.

Svenska Golfförbundet har två landslag i handigolf, ett lag med personer med fysiska funktionsnedsättningar och ett med intellektuella eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Målen är att medverka i EM, VM och Paralympics.
– Förra året hade Mallorca det första inofficiella världsmästerskapet i rullstolsgolf. Det var 20 nationer från fem kontinenter som deltog och där fanns 42 spelare som spelade med Paragolfer; Gunnar var den enda representanten från Sverige.
I wheelchairgolf (enbart för spelare i rullstol, medan handigolf är för både gående och sittande) är det dubbla klubblängder vid dropp av boll.
– I övrigt är reglerna för handigolf desamma som vanlig golf.

Gunnar Wanneberg får hjälp med att köra ned sin privata Paragolfer.

Klockan är halv sex och det har blivit dags för handigolf på Hässelby Golf. Några personer har anslutit. Lasse Lind är en av dem. Han har spelat golf förr men är ny i gruppen och han ska för första gången prova en Paragolfer. Lasses skada är ett medfött ryggmärgsbråck. Koncentrerat slår han bollar på green efter Gunnars instruktioner. Det syns att Lasse har spelat förr. På frågan hur det känns att spela med Paragolfern, svarar han med stort leende och eftertryck:
– Det är underbart. Fast jag har inte fått till spelet… inte än, ler han pillemariskt.

Lasse Lind mår toppen i Paragolfern.

För mer information om handigolf: www.golf.se

« Startsidan
« Startsidan