Text: Tomas Engblom Foto: Björn Wilhelmsson

Gregor berättar om ”En van för livet”

Historia

Året var 1983
Att rullstolsburna får hjälp att skaffa bil ser många som en självklarhet. Men så har det inte alltid varit. När Gregor Bonderud beslutade att importera en van med rullstolshiss tog han sig samtidigt an att utmana rådande system.


Berätta, vad fanns det för valmöjligheter på den tiden?
– Vanlig bil med reglage fanns, men med dåtidens tunga rullstolar fick en tetraplegiker be om hjälp varje gång man skulle i och ur bilen. På en mässa i Tyskland såg jag en anpassad van för första gången och blev helt såld!


Du fick åka till USA för att köpa en van och få den anpassad. Du till och med skaffade sponsring av Lotto för att lacka om bilen.
– På den tiden var USA billigt och låg långt fram i hjälpmedelsutveckling. Jag var flerfaldig världsmästare i bordtennis och var sponsrad av Lotto i hela 15 år. Kanske den första svenska rullstolsidrottaren överhuvudtaget. Det var anledningen till att jag lackade om vanen.


I artikeln från 1983 spekulerade du om en kommande vantrend. Blev det så?
– En liten vantrend blev det. Jag minns åtminstone ett tiotal tetror bara i Stockholm som körde van. Några år senare kom den så kallade minivanen som blev väldigt populär. Jag köpte faktiskt en begagnad sådan så sent som förra året.


Du har importerat fler bilar från USA. Varför?
– Första bilen importerade jag redan 1971. En Pontiac Grand Prix. Genom åren har det blivit ytterligare fyra–fem bilar. Först och främst blev det billigare och jag fick tag i lite annorlunda modeller med mer hästkrafter och mer automatik för pengarna. Min Lottovan hade till och med en fungerande toalett.


Hur är det att skaffa bil i Sverige i dag?
– När det gäller inköpsbidrag föll jag tyvärr för åldersstrecket för sex år sedan. Jag fick mitt körkort redan som 16-åring på 1960-talet, så nu har jag lite dålig koll. Fast för egen del tycker jag att det funkat ganska bra genom åren, även om det fortfarande finns en del att önska.


Som vadå?
– Jag tyckte redan 1983 att alla skulle ges möjlighet att ha bil, oavsett ålder och om man har jobb eller inte. Det är fortfarande en stor samhällsvinst att folk är aktiva och kan ta sig till träning och hälsa på familj och vänner när man vill.


Bästa stället att se nyheter inom bilbranschen brukar vara RG:s Hjultorget som slår upp portarna den 27–28 maj 2020. Tror du att det kommer att finnas någon van där?
Det tror jag absolut! Fast nu förtiden är de mindre. Min van på 1980-talet kan man mer jämföra med en mindre husbil. Jag åkte runt i större delen av Europa och bodde många nätter i min van. Det var frihet det!

Om Gregor Bonderud
Skada: Tetraplegi C6–7
Suttit i rullstol: 56 år

Läs Björn Wilhelmsson artikel om Gregor från Kick nr 3 1983.

« Startsidan
« Startsidan