Text: Herman Grafström Foto: Privata

Från kriget till familjelivet

Personporträtt

I drygt tio år har ett inbördeskrig slitit sönder Syrien och lämnat landet i spillror. Hur många som dödats i kriget är svårt att beräkna, men det finns uppgifter som pekar på runt en halv miljon av landets 17 miljoner invånare. Kriget har inte bara lett till hundratusentals döda och en enorm materiell förstörelse – i landet lever nu drygt en fjärdedel av befolkningen med någon form av funktionsnedsättning. Ali Balkesh flydde från Syrien. Han bor nu i Sverige och har engagerat sig i RG Integration.

Ali berättar om livet i Syrien före kriget. Ett samhälle som var välmående och öppet ligger tio år senare i ruiner.

– Jag var inne på sjukhuset där jag jobbade en kväll när någon sköt mig i ryggen genom ett fönster. Jag fick en skada på ryggmärgen, vid L4 och L5. Jag kan gå några steg och använder kryckor, hemma har jag en elscooter, berättar Ali.

Han arbetade som sjuksköterska på ett sjukhus i Aleppo när han träffades av en kula från en krypskytts vapen. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är sjukhusen vanliga mål för attacker från regimen, och mindre än hälften av landets sjukhus är i drift. Ali berättar att han blev stämplad som terrorist av al-Assads regim, för att han behandlade patienter som skadats i kriget.

Bristen på sjukvård i Syrien är enorm och efter sin skada kunde inte heller Ali jobba kvar. Han berättar om situationen för personer med funktionsnedsättning – livsvillkoren är mycket svåra och sex av tio är arbetslösa.

– I Syrien finns ingen hjälp att få. Om man har funktionsnedsättning får man inget jobb och då är det omöjligt att försörja sig och sin familj. Det finns inga hjälpmedel, ingen assistans, ingen hemtjänst. Jag bodde kvar i Syrien under ett år efter min skada, men jag kunde mest sitta hemma.

Ali har fortfarande kontakt med vänner som bor kvar i hemlandet. Många av dem har förlorat sina hem och tvingas nu att bo i tält. FN gör insatser för att hjälpa personer med funktionsnedsättning som bor i flyktingläger i angränsande länder som Libanon och Jordanien, men för befolkningen som bor kvar i Syrien är situationen ännu svårare. 

– Det finns många människor som bor i tältläger i norra Syrien nära gränsen till Turkiet som inte kan återvända till sina hem eftersom de förföljs av militären. Jag önskar att FN kunde göra mer insatser inne i Syrien.

När Ali ser tillbaka på sin uppväxt och ungdom, tiden i Syrien före kriget, beskriver han ett land där alla vägar var öppna, man kunde röra sig fritt och behövde aldrig vara rädd för att gå ut eller arbeta. Familjen bodde i en stor villa utanför staden och hade bra ekonomi; Alis pappa var egen företagare inom snickeribranschen.

Men när kriget kom förändrades allt, och nästan hela familjen flydde landet. Ali hade träffat sin fru ett år innan han fick sin skada och tillsammans lämnade även de Syrien 2015. Kriget i Syrien kan kännas avlägset, men geografiskt ligger landet nära Europas utkant och gränsar till Turkiet, knappt 400 mil bort. För Ali blev resan en prövning.

– Jag flydde från Syrien tillsammans med min fru. Resan till Sverige var mycket svår, den tog tolv dagar. Först med båt till Turkiet och Grekland, sedan med bil, tåg och buss. Det var mycket jobbigt, men vi kunde inte stanna kvar, det fanns ingen framtid där. Det är bara min syster som bor kvar nu, resten av familjen bor i Turkiet.

Nu befinner sig Ali i sin lägenhet i Sverige, hans nya hemland. Efter den dramatiska flykten från Syrien hamnade han i till slut i orten Ronneby i Blekinge. Han är nu 31 år gammal och familjen har vuxit. Tillsammans med sin fru har han två små barn och ett tredje är på väg. På Alis Facebooksida blandas bilder på kompisgänget i Syriens soldränkta landskap med hans nya liv i Blekinge och Skåne. Ali säger att han har glömt sitt land; han vill inte tänka på livet i Syrien mer. 

– Jag saknar min stad, mitt hus, mina vänner. Och jag saknar min syster som jag inte har träffat på sex år. Men jag tror att jag hade varit död om jag hade varit kvar i Syrien. Och jag känner mig trygg här i Sverige. Jag känner att mina barn har en bra framtid. Jag kan göra vad jag vill, resa, studera och jobba. Jag kan gå till sjukhuset utan att vara orolig. 

Ali tillsammans med Abdi på RG: s ledarutbildning steg två.

Under sin rehabilitering på Rehab Station i Stockholm kom Ali i kontakt med både sjuksköterskor och läkare med egna funktionsnedsättningar. Han insåg att hans fysiska förutsättningar inte behöver hindra honom från att utbilda sig till sjuksköterska igen. Det första steget, innan han kan läsa på högskola, är att skaffa sig behörighet i svenska och engelska. 

– Det har varit lite problem med språket. Jag har fått mycket hjälp av RG, och jag vill gärna hjälpa andra personer med funktionsnedsättningar som kommer hit. De första åren är svåra – att hitta rätt och lära sig söka hjälp. Det var svårt att veta hur jag skulle söka till exempel rehabilitering. Det var viktigt att få kontakt med RG, de hjälpte mig mycket, säger Ali.

Ali är kritisk till Migrationsverkets bestämmelser som ställer hårda krav på asylsökande att uppnå självförsörjning för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning är tuff, även i Sverige, och många jobb som kan vara en ingång till arbetsmarknaden är otillgängliga på grund av fysiska förutsättningar. 

– Det finns yrken i Sverige där det är brist på personal. Många nyanlända jobbar inom hemtjänsten eller som personlig assistent, men det behövs till exempel sjuksköterskor också. 

– Om man utbildar sig till sjuksköterska kan man snabbt få arbete. Jag hoppas kunna arbeta på ett laboratorium i framtiden. Det viktigaste är att lära sig språket, sedan att skaffa en utbildning. Det tar lite tid, men jag kämpar på.

Familjesituationen, med två små barn i åldrarna ett och tre år, gör att Ali inte har mycket tid över för fritidsintressen. Men förutom studierna arbetar han också på SFI med att lära nyanlända svenska. Han har nyligen tagit sig igenom Försäkringskassans byråkrati för bilstöd och skaffat körkort och bil. Han ser ljust på framtiden och planerar för de kommande åren.

– Jag hoppas att jag är klar med studierna och att jag har hittat ett fast jobb. Kanske har vi flyttat till Stockholm. Det är en fin stad, och jag trivs bra där. Kanske jobbar jag som sjuksköterska på Rehab Station eller Karolinska universitetssjukhuset.

Ali på sin tidigare arbetsplats, sjukhuset i Aleppo.

Fakta:

Kriget i Syrien har pågått sedan 2011.

6,7 miljoner människor har flytt Syrien. 

6,2 miljoner människor är internflyktingar i Syrien.

28 procent av syrier lever med en funktionsnedsättning.

62 procent av syrier som lever med en funktionsnedsättning är arbetslösa.

44 procent av Syriens tonåringar som lever med en funktionsnedsättning går i skola.

Läs mer och se hur du kan stödja insatser för att förbättra villkoren för funkisar i och på flykt från Syrien:

www.sverigeforunhcr.se

www.rodakorset.se

www.raddabarnen.se

www.unicef.se

Reportage om livet för syriska flyktingar med funktionsnedsättning från brittiska Channel 4:

Källor:

www.sverigeforunhcr.se

www.lakareutangranser.se

www.rodakorset.se

www.regeringen.se

Den 16–17 oktober genomförs RG Nära dig på tre orter i Sverige: Umeå, Stockholm och Linköping. Ali Balkesh är engagerad inom RG Integration och kommer att närvara i Stockholm.

« Startsidan
« Startsidan