Framefotboll är en sport där spelarna använder en bakåtvänd rullator eller gåstol för att röra sig på planen, och man är upp till fem spelare i varje lag. Sporten startade i Storbritannien 2014 och har sedan dess spritt sig över världen. Nu finns den även i Sverige.
Artikeln är tidigare publicerad i Magasinet Kick 2023.
Kick ringde upp Hugo Hu Faedda, som är 12 år och har cerebral pares, och hans mor Jun Hu som var med från start när framefotbollen kom till Sverige.
Hur kom ni i kontakt med sporten?
– Marlon, en kompis till Hugo, och Marlons pappa Fredrik Quistbergh hittade information på nätet om en brittisk fotbollstränare, Richard Seedhouse, som startat en idrott som fått barn med en funktionsnedsättning att börja spela fotboll, berättar Jun.
– Fredrik ringde upp Frame Football Foundation i Storbritannien och bjöd in dem till Sverige. Några månader senare, i juni 2019, kom två tränare resande hela vägen för en prova-på-dag i Frescatihallen i Stockholm.
Hur fick ni dit deltagare till prova-på-dagen?
– Det var inte svårt alls. Via Facebook, mejl och samtal raggade vi ihop 14 spelare med familjer från hela Sverige som kom och ville prova på. Intresset var så stort att vi kort därefter bildade Sveriges första framefotbollsklubb, Stockholm Framefotboll. Vi har regelbundna träningar inomhus och utomhus i Täby.
Vilken funktion behöver man ha för att deltaga?
– De flesta barnen och ungdomarna har cerebral pares eller en muskelsjukdom eller bara lite svårt att gå. Hos oss är alla välkomna!
– Framefotboll spelas med en lättare boll och mindre spelyta. Och vi anpassar träningen så att varje spelare får chans att prestera på sin nivå.
Vi hörde att Hugo även varit på RG-läger.
– Ja vi har varit på flera stycken, det är de bästa lägren som finns. Och i år ska han för första gången åka själv på ett av RBU:s läger tillsammans med en kompis.
Till sist, vilken är Hugos favoritspelare?
– Paulo Dybala såklart! ropar Hugo i bakgrunden.
För er som inte redan visste: Paulo Dybala är en argentinsk fotbollsspelare som spelar i italienska ligan och laget Roma.
Fakta om framefotboll:
Framefotbollen växte fram i Storbritannien. Initiativtagare var fotbollstränaren Richard Seedhouse, verksam i klubben Coundon Court FC som i oktober 2013 bildade världens första framefotbollslag.
Den 4 juli 2015 arrangerade Coundon Court FC världens första framefotbollsturnering, och den 29 juni samma år bildades brittiska Frame Football Foundation. Sedan dess har framefotbollen spritt sig över världen och spelas i bland annat Nederländerna, Malaysia, Sverige, Japan, Malta och Australien.
I Sverige hölls den första framefotbollsträningen den 1 juni 2019 i Frescatihallen i Stockholm. Steve Branch och John Cheetham från brittiska Frame Football Foundation var på plats, och träningen samlade 14 spelare från hela landet. Kort därefter bildades Sveriges första framefotbollsklubb, Stockholm Framefotboll.
Den första framefotbollsturneringen i Sverige avgjordes den 20–21 november 2021, under Göteborg Open på Prioritet Serneke Arena i Göteborg. Idag finns möjlighet att träna framefotboll i olika klubbar runtom i landet.
Vill du börja spela framefotboll?
Information om regler och utrustning samt filmer som visar hur en träning kan gå till finns på webbplatsen framefotboll.se
Det finns nio olika klubbar i Sverige som erbjuder framefotboll. Här finns hela listan: framefotboll.se/spela-trana