En idrott som spelats på RG:s läger sedan 1980-talet har studsat vidare och utövas med stort engagemang två dagar i veckan i Oskarshamn.
– Jag minns inte vem som kom på den, men jag var nog den som döpte den till fläskboll, säger Masse som jobbat på RG-Bosön sedan början på 1990-talet.
Här kan ni läsa hela artikeln, tidigare publicerad i RTP:s tidning Liv.
Fläskboll – sporten som passar alla
Efter flera års enträget arbete har Norra Kalmars lokalförening lyckats etablera sporten Fläskboll i Oskarshamn. Detta tack vare generösa sponsorer och engagemang. Två gånger i veckan fylls nu Åsaskolans gymnastiksal av entusiastiska spelare. Alla är välkomna. Gammal som ung – med eller utan funktionsnedsättning!
Aktiviteten lockar ständigt nya medlemmar till lokalföreningen och många av dem är unga. Fläskboll har också uppmärksammats i både lokaltidningar och i radio. Och förra året blev aktiviteten nominerad till stadens största folkfest, Oskarsgalan och utnämndes då till en av de tre bästa initiativen. Till och med kungen har uppmärksammat föreningens arbete med en fana.
Visst, det är en fartfylld och kul sport, men det som känns speciellt är entusiasmen, glädjen, kamratskapen och den välkomnande känslan som slår emot mig när jag besöker träningen en tisdagskväll i februari.
Spelet påminner om handboll, med två lag på plan som ska försöka få in den stora pilatesbollen i motståndarens mål. Alla spelare sitter i rullstol. Det finns inga direkta regler. Det gäller bara att få bollen i mål.
På plats i god tid innan dagens träning är Christina Karlsson och Ulrica Holmqvist från Norra Kalmars lokalförening. Det är till stor del tack vare dem som aktiviteten Fläskboll blivit verklighet.
– Det var på ett träningsläger i Sölvesborg som jag första gången kom i kontakt med Fläskboll. Jag fastnade pladask och tyckte att det var så kul. Sporten passar dessutom för alla – vare sig man har en funktionsnedsättning eller inte. Ålderns spelar heller ingen roll. Det är en sådan glädje och samtidigt bra motion med mycket skratt och fniss, berättar Ulrica.
Jakt på bidrag och sponsorer
Christina och Ulrica bestämde sig för att starta upp något liknande inom Personskadeförbundet RTP i Norra Kalmar. Nu började ett aktivt arbete med att söka pengar från olika fonder och företag i Oskarshamn.
– Vi behövde en lokal samt ett antal specialanpassade rullstolar. Christina har varit den som skrivit ansökningar och sökt pengar från olika fonder. Jag, som inte har några problem med att be om pengar, har koncentrerat mig på sponsorerna. Om jag får ett nej känner jag mest att det är deras förlust och går vidare till nästa potentiella sponsor, skrattar Ulrica.
Ulrika som också ägnar sig åt simning har även lyckats samla in 13 000 kronor genom att utmana kommunens atleter i en simtävling. Föreningen har också samlat in pengar genom så kallade ”swishutmaningar” då man uppmanar människor att swisha till exempel sin skostorlek eller ålder till Fläskboll.
Arbetet har gett resultat. Alla kostnader för Fläskboll täcks av insamlade pengar, det vill säga lokalhyra, ett räkneverk samt 13 specialanpassade rullstolar av högsta kvalitet.
– Varje rullstol kostar drygt 40 000 kronor. Det var från början viktigt för oss att ha nya och fräscha rullstolar – hellre kvalitet än kvantitet. Vid nästan alla träningstillfällen är stolarna upptagna. Nu önskar vi oss bara en eller två stolar till som är anpassade för barn, säger Ulrica.
Grundplåten för inköp av de första fem rullstolarna var ett bidrag från Föreningslyftet. Övriga sponsorer av rullstolarna är bland annat Lions Club i Högsby, Oskarshamn och Mönsterås, Attraktiva Oskarshamn AB. Fläskboll har också fått lagtröjor med tryck från ett antal företag.
Lockar unga till föreningen
Deltagarna gör sig redo för dagens match. Några tjejer berättar att de hittade hit tack vare att de spelade basket i samma lokal som RTP och blev då intresserade av att prova på.
Linnea som spelat Fläskboll i ett år har dragit med sig kompisen Nelly som varit med på prov några gånger och nu bestämt sig för att bli medlem i RTP. Idag hälsades hon välkommen och fick en ryggsäck och en vattenflaska som välkomstpresent.
Förra året vann Oskarshamns lokalförening RTPs medlemsrekryteringskampanj. De var alltså den förening i landet som lyckades värva flest nya medlemmar. Detta till stor del tack vare Fläskboll.
– För vinstpengarna bjöd vi alla deltagare på pizza. Det var mycket uppskattat, berättar Christina.
Här tar man hänsyn till alla
Fläskboll är verkligen en sport för alla. Deltagarna i Oskarshamn är mellan 7 och 84 år, några har en funktionsnedsättning andra inte. Tanken är att alla ska kunna idrotta på sina egna villkor och vara den de är.
– En del av de ungdomar som deltar tillhör en grupp som kan ha svårt att komma in på andra typer av träningar. Här tar vi hänsyn till alla och man får vara den man är. Den här aktiviteten sprider så mycket glädje och ger energi. Jag kan vara hur trött som helst när jag kommer hit, men efteråt är jag alltid påfylld med positiv energi, säger Christina.
Fläskbolls motto är att ingenting är omöjligt. Det tar bara lite längre tid för en del. Alla är välkomna att komma hit och prova på, en eller ett par gånger utan att vara medlem i RTP. Vill man sedan fortsätta så är kravet att man bli medlem. Då får man träna två gånger i veckan. Men det är också den enda kostnaden och då har personen också tillgång till andra aktiviteter som föreningen ordnar.
Många aktiviteter stannade upp under pandemin, men Fläskboll i Oskarshamn körde på när det var möjligt.
– Självklart följde vi noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de som hade förkylningssymtom fick stanna hemma. Vi är också noga med att sprita rullstolarna efter varje match, säger Christina.
Välkomnar fler lag
Så småningom är förhoppningen att delta i seriespel och även utmana olika föreningar och företag på fläskbollsmatch.
– Vi hoppas att detta kan sprida sig och vi välkomnar andra lokalföreningar att komma hit och prova på. Drömmen skulle vara om det fanns flera lag inom RTP eller från andra föreningar och vi kunde köra turneringar i landet. Vi har redan varit i kontakt med några idrottsföreningar, berättar Christina.
Vill fortsätta utveckla föreningen
Norra Kalmar lokalförening har mycket på gång och söker också pengar för andra aktiviteter. Föreningen som arbetar mycket med påverkansarbete har till exempel lyckats få en tillgänglighetskonsult anställd på kommunen. Och i sommar arrangeras ett sommarläger som de fått aktivitetsbidrag för.
– Vi har också ansökt om en kanslist från Arbetsförmedlingen. De ska ta beslut i juni. Nu hoppas vi att detta går i lås eftersom det skulle betyda mycket för oss och göra det möjligt att utveckla föreningen ännu mer, säger Christina.