Text: Anders Hård Foto: Anders Hård

Bland fjordar och fjäll

Resor

Favorit i repris: Snart är det semestertider igen och svenskarna börjar röra på sig efter en lång vinter. Varför inte göra som fotografen Anders Hård och ta sikte på Norge. Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Kick 2022.

Är det inte märkligt? Norge måste nog rankas som ett av det vackraste länderna på jorden, sett till natur åtminstone. Vi har 162 mil gräns mellan Norge och Sverige, och det går förmodligen fortare för de flesta svenskar att ta sig till Norge än till något annat land. Ändå verkar det vara relativt få som har upplevt det majestätiska landskap som vårt grannland erbjuder.

Hamnøy är tillsammans med Reine kanske de mest ikoniska samhällena på Lofoten.

Mina äventyr i Norge började redan som liten knodd. Husvagnen styrde ofta dit på sommaren i mina unga år, och jag kommer ihåg att jag och mina syskon brukade hänga ut genom fönstret på bilen och räkna vattenfall. Vi brukade dela in dem efter storlek så att de stora var ”pappa-fall”, de mellanstora var ”mamma-fall”, sedan följde ”storebror-fall” och så vidare. Fast de riktigt majestätiska var ”farfars-fall”, och de åkte vi gärna en omväg för att se. Japp, sedan dess är jag skadad, och ni har kanske märkt att jag har en barnslig förtjusning över forsar och vattenfall. I blame Norway.

Vøringsfossen, ett spektakulärt 182m högt vattenfall.

De mest spektakulära fjordarna hittar du i sydvästra Norge, tillsammans med några av de största turistattraktionerna: Trollstigen, Predikstolen och Trolltunga. Men även norra Norge har en hel del att erbjuda – magiska Lofoten är till exempel värdig en egen resa – och det lite mer karga landskapet med närhet till fisket och det salta Atlanten har också sin charm.

En av flera pittoreska fiskebyar på Lofoten.
Lofoten är känd för sin Torrfisk, den hängs på ställningar runt om öarna för att torkas ut av sol och vind för att sedan exporteras över hela världen.

Vissa sevärdheter är otillgängliga för rullstol, till exempel Trolltunga och Predikstolen, men det finns gott om andra saker att se. Och vägen går oftast alldeles precis förbi utsiktsplatsen eller vattenfallet så tillgängligheten är generellt god, skulle jag säga. Samtliga sevärdheter jag varit på är utrustade med handikapptoalett.

Ska du köra i Norge, vilket är ett ypperligt sätt att ta sig fram, får du dock räkna med att det tar lite längre tid än du är van vid. Det finns inga raka vägar i Norge; tack vara topografin är det gott om kurvor och backar. Vägarna (eller vägrenarna rättare sagt) är ibland lite smalare än i Sverige, men de håller mycket fint skick – jag förstår faktiskt inte varför ryktet säger något annat. I dag finns dessutom vägräcken där det är brant. Det var det inte alltid det gjorde när jag var liten. Pappa såg jämt så cool ut när han navigerade husvagnen uppför hårnålssvängarna med sina pilotbrillor, men jag misstänker att även han blev lite spak när det kom möte.

En del av Atlanterhavsveien slingrar sig fram över öarna utanför kusten.
Vacker fyr utmed Atlanterhavsveien.

Det finns arton så kallade nationella turistvägar i Norge. Dessa är särskilt utvalda vägavsnitt för deras vackra sträckning och rekommenderas starkt för den som planerar en bilsemester i Norge. Men det finns även tågsträckor som är berömda för sin fina utsikt, till exempel Flåmsbanan. Och för den som verkligen vill uppleva fjordarna på nära håll finns Hurtigrutten, båtlinjen som går längs kusten hela vägen från Bergen i söder till Kirkenes nära ryska gränsen. 

Aurlandsfjorden från Stegastein utsiktspunkt.

Det sämsta med att köra i Norge är att allt annat lätt kan kännas ”blaha” efteråt. Efter några dagar med vidunderliga vyer runt varje krök kan man dessutom få fjord-overload och sluta uppskatta det på samma sätt. Men det känns som i-landsproblem. Kom ihåg att nypa dig i armen ibland bara!

Bryggen i Bergen, ett av Unsecos världsarv och den mest besökta turistattraktionen i Norge.

Tio sevärdheter i Norge som du inte bör missa:

  • Geiranger och trollstigen – den kanske mest spektakulära av alla vackra vägar i Norge.
  • Lofoten – magiskt vacker ögrupp i norra Norge.
  • Stavkyrkor – vackra, ofta stora träkyrkor från medeltiden.
  • Bryggen – den gamla stadsdelen vid hamnen i Bergen och fiskrestaurangerna däromkring.
  • Val-safari – till exempel utanför Andenes lite norr om Lofoten.
  • Vøringsfossen – ett spektakulärt 182 meter högt vattenfall ner i en ravin.
  • Gamle Strynefjellsvegen – gammal väg högt upp på bergen som är väldigt fin om man har tur med vädret. Det är dock oftast dimma.
  • Tvindefossen – häftigt vattenfall som man kan ta sig ända fram till, till dess att man blir blöt med rullstol.
  • Atlanterhavsveien – en av de officiellt utnämnda turistvägarna som sträcker sig över öar längst kusten.
  • Saltstraumen – världens största tidvattenström cirka tio kilometer söder om Bodø.
Lunnefågeln behöver torka sina vingar innan den kan flyga efter att ha fångat fisk. Det gör den genom att springa på vattenytan och flaxa innan den skuttar från toppen av en våg.
Ett stilla (men iskallt!) bad i en flod i en djup dalgång i södra Norge

Namn: Anders Hård
Bor: Nacka, Stockholm
Ålder: 40 Funktionsnedsättning: Inkomplett nackskada, nivå C6-C7
Älskar att: Resa, fundera över livet, möta människor, äta och dricka gott. 
Håller på med: Foto, rullstolstennis, apputveckling och matlagning. 
Motto: Det ska inte vara för enkelt.

« Startsidan
« Startsidan