
Den 18-24 januari 2025 spelades VM parabowling i Hongkong. För första gången någonsin var Sverige med i mästerskapet. Kick ställde några frågor till Johanna Svenungsson, verksamhetsutvecklare för parabowling på Svenska Bowlingförbundet, och Richard Norén, spelare i TPB8 rullstol och tidigare styrelseledamot i RG.
Hej Johanna! Vad kul att Sverige var med på VM. Hur kommer det sig att vi hamnade där?
– I samband med att vi sett en internationell utveckling inom parabowlingen startades de första svenska lagen för två år sedan. Därför är det här det första VM som vi har haft förutsättningarna att åka på tillsammans med en väl förberedd trupp.
Hur fungerar parabowling? Hur fungerar det rent praktiskt när man spelar, beroende på vilket handikapp man har?
– Det finns olika klasser i parabowling beroende på funktionsnedsättning, vilket gör att det tagits fram vissa hjälpmedel. Spelare med en intellektuell funktionsnedsättning spelar gående och utan hjälpmedel. Även spelare med en rörelsenedsättning som kan spela gående spelar utan hjälpmedel. Personer med en synnedsättning spelar gående, men de kan ha hjälp av ett räcke som går längs ansatsbanan samt en seende guide. Personer som använder en manuell rullstol spelar sittande men utan hjälpmedel. De som av olika anledningar inte kan kasta i väg klotet utan hjälpmedel använder sig av en ränna.

Vilka lag skickade vi till VM?
– Vi skickade ett lag med fyra spelare som deltog i distansen* TPB4 intellektuell funktionsnedsättning och ett lag med två spelare som deltog i distansen TPB8 rullstol.
Har de svenska deltagarna några internationella framgångar sedan tidigare?
– Lisa Nordström Green och Eddie Engström var båda med vid Special Olympics World Games i juni 2023 i Berlin och vann flera medaljer. Men Hongkong var VM-debut för hela det svenska laget.
Är du nöjd med Sveriges insats på VM?
– Otroligt nöjd! Det var en fantastisk resa med många fina prestationer från laget. Att TPB4 dessutom tog hem sex VM-medaljer är riktigt roligt. Killarna i TPB8 spelade bra, även om det inte räckte hela vägen. Rullstolsbowling är fortfarande väldigt ungt i Sverige; vi har mycket att lära från länder som USA.

I rullstolsklassen TPB8 tävlade Gunnar Wanneberg och Richard Norén.
Richard, hur upplevde du VM på plats?
– Det var jättespännande. Både att tävla och att se hur personer med olika funktionsnedsättningar anpassar bowlingspelet efter de egna förutsättningarna. Till exempel använde personer med synnedsättning ett räcke för att ta sig längst ansatsen. Att se att människor med så många olika funktionsnedsättningar bowlar vidgar ens vyer, och man ser att allt är möjligt.
Hur är det att spela bowling i rullstol?
– Jag upplever att sporten är väldigt tillgänglig för dem som har viss bålstabilitet. Jag hade förväntat mig fler spelare från Europa, men det var inte så många. Däremot fanns möjligheten att möta och inspireras av rullstolsbowlare från både Asien och USA som har kommit längre på den resan.
Vad tar du med dig från tävlingarna?
– Det var härligt att se svenska spelare på prispallen och höra den svenska nationalsången vid flera tillfällen. Känslan på ett paramästerskap var också speciell. På banorna klev vi ut som konkurrenter, men allt som skedde utanför var vänskapligt. Det hördes ofta höga hejarop och alla delade glädjen med varandra – både över att vara på plats och över varandras prestationer.

Fakta:
Upplägg VM i parabowling
Varje tävlingsdistans spelas över sex serier. Den som får ihop högst slagning över sex serier är världsmästare.
Parabestämmelser Svenska Bowlingförbundet
Blå boken – Läs fler regler här.
Sveriges medaljer:
I rullstolklassen hade vi inga på pallen, men i gruppen för personer med en intellektuell funktionsnedsättning tog Sverige sex medaljer:
Singel damer: Guld Lisa Nordström Green, Silver Sabina Nilsson
Dubbel damer:
Guld Sabina Nilsson/Lisa Nordström Green
Dubbel herrar:
Brons Eddie Engström/Robin Ljungkvist
All Event damer:
Guld Lisa Nordström Green, Silver Sabina Nilsson

Gunnar Wannebergs avslutning i mästerskapet med en 225 poängare visar på vilken hög kapacitet han har när allt stämmer, säger coachen David Runefelt.
Läs mer och se tävlingarna
https://www.swebowl.se/nyheter/nyheter/svensk-succe-i-para-vm
Gunnar Wanneberg tia i All Event – Richard Norén 23:a
Se intervjun med Lisa Nordström Green i Nyhetsmorgon
* I bowling används ordet ”distanser” på ungefär samma sätt som ”klasser” eller ”serier” i andra sporter.