I över 40 år har Jalle Jungnell varit uppslukad av idén om att bygga världens lättaste rullstol. Med sitt företag Panthera nådde han ända fram.
– Framgången handlar om att vi förstår brukarna. Och att jag själv sitter i stol är en av nycklarna, säger han till Kick.
På Hjultorget den 19 maj berättar han sin och Pantheras historia.
Om någon sagt till en ung Jalle att han skulle komma att driva ett företag med 100 anställda och en omsättning på 200 miljoner kronor skulle han förmodligen skaka på huvudet.
För det var helt andra saker som rörde sig där inne. Snabba blänkande saker.
– Roadracing var min passion, jag tyckte det var så jävla kul, berättar han.
Men så inträffade olyckan. Jalle vurpade under en tävling 1976, bröt ryggen och blev förlamad från bröstkorgen ned vid 22 års ålder.
Efter sju månaderEfter sju månader på Karolinska sjukhuset kom han ut, och fick snart tillbaka livsglädjen i kontakt med andra unga människor i liknande situation. 1981 var han med och bildade Rekryteringsgruppen för aktiv rehabilitering och blev dess första ordförande. Idag har föreningen fyllt 40 år och kortat namnet något, till RG Aktiv Rehabilitering.
Han beskriver det som en enormt dynamisk tid där ryggmärgsskadade och rullstolsburna – som tidigare i hög grad varit undangömda hemma eller på institutioner – i stället började ta plats, ställa krav och kräva fullvärdiga liv.
– Det var som en rörelse i hela samhället. Vi hade en sådan känsla av att vi jobbade för något stort.
Året därpå startades tidningen Kick, som du nu läser i digitalt format, och som i år alltså fyller 40 år. Jalle minns mötet där tidningens namn skulle spikas.
– 30 personer var på plats, och det fanns tre förslag. 28 röstade på Reko, en på Kick – det var jag – och en röstade på Invalido. Men Reko visade sig vara upptaget…och av någon anledning blev det Kick, berättar han.
Samtidigt hade Jalle vid det här laget börjat med sitt eget projekt. För en sak hade börjat reta honom rejält.
– Min kompis frågade mig när jag hade suttit i stol i ett par år. ”Jalle varför är stolarna så himla tunga, stora och otympliga att köra?” Då svarade jag: ”Jo, därför att de som konstruerat dem slipper köra dem själva”.
Tanken slog rot. Jalle började med att bygga om gamla sjukhusrullstolar för att få dem lättare och smidigare, men insåg snart att han måste skapa en helt ny stol från scratch. Resultatet blev rullstolen Spinner, som han konstruerade 1983 tillsammans med sin gamla racingkompis Peter Sköld.
Den verksamheten såldes senare, men Jalle gick vidare och bildade Panthera med en uttalad ambition: att bygga världens lättaste rullstol.
Vägen dit var inte spikrak – långt därifrån – och tidvis var den ekonomiska situationen extremt pressad. För att rädda företaget fick Jalle ta lån, använda hela sitt sparkapital och sälja de aktier han hade, vilket i sin tur resulterade i en skatteskuld som också tyngde honom. Han satte allt på ett kort.
Ett genombrott kom när han tillsammans med en av Samhalls verkstäder i Kalmar efter otaliga misslyckade försök till slut lyckades använda stållegeringen krommolybden – som då var populärt att använda till motorcykelramar – till att bygga en rullstol. Den vägde bara åtta kilo, sensationellt lätt på den tiden, och ”alla” ville ha den.
På den vägen är det. Nya modeller har stadigt tagits fram, även för barn vilket inte funnits tidigare, och Panthera växte långsamt men säkert till ett stabilt och vinstgivande företag.
Och rullstolarna har fortsatt att bli allt lättare. Den senaste, gjord i kolfiber, väger 4,4 kilo, varav mer än hälften är hjulvikten.
Men ingenting är oföränderligt.
Den 3 januari i år lämnade Jalle Jungnell över nycklarna till sitt livsverk. Efter grundliga funderingar och moget övervägande hade han några månader tidigare beslutat sig för att sälja företaget.
Ny ägare är Permobil, det svenska företaget som är världsledande inom elektriska rullstolar, och som numera ägs av Wallenbergs Investor.
– Flera företag hade tjatat i år om att få köpa oss. Men i slutändan var det bara Permobil jag kunde tänka mig. Något riskkapitalbolag var det aldrig aktuellt att sälja till.
Det var inget lätt beslut att sälja, men till slut blev argumenten för starka. Jalle är idag 68 år. Hans bägge döttrar är lärare och är inte intresserade av att driva företaget. För egen del ser han nu fram emot att slippa arbeta på lördagar och söndagar, som varit fallet i många, många år.
Däremot arbetar han kvar på företaget som konsult.
– Jag har sagt att den dagen jag säljer vill jag vara med i några år för att se att det blir bra för personalen och att verksamheten inte försvinner.
Det handlar också om att föra en företagsidé vidare. För i Jalles värld är Panthera inte bara en tillverkare av rullstolar, utan något mer, och det vill han att de nya ägarna ska omfamna.
– Det handlar mycket om att förstå att vi inte bara tillverkar produkter, häftiga rullstolar, utan också är en del av ett stort ekosystem med sjukvård, rehabilitering, parasport, bostadsanpassning och bilanpassning. Hjälpmedel är en del av det. Och vår framgång hänger på att vi förstår brukarna, och vår egen del i det stora ekosystemet.
Jag måste också fråga, eftersom många antagligen undrar: Du fick väl bra betalt?
– Ja, det fick jag, en konfidentiell summa. Men samtidigt…jag vet att det är lätt att säga när man är rik, men det handlar inte om pengarna. Det var en kombination av pusselbitar som plötsligt passade. Jag har inte rört de där pengarna, de har inte förändrat mitt liv på något sätt. Jag var ju inte jättefattig innan heller.
Jalles föredrag på Hjultorget har överrubriken ”Panthera – en framgångssaga”. Men Jalle tror inte mycket på sagor, utan snarare på envishet och hårt jobb.
– Folk tror att det räcker med en bra idé och så är allt bra. Men det är snarare så att idén är 10 procent, och hårt arbete 90 procent.