Text: RG Foto: Arkiv

Förberedelser och förväntningar

Kultur / nöjen / fritid

December brukar vara en månad fylld av förberedelser och förväntningar. RG:s verksamhetschef Veronika Lyckow erkänner att julklappar har legat långt ned på hennes prioriteringslista inför julen. I stället för att förbereda julklappsinköp har hon försökt hålla koll på smittspridning och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. En sådan tur då att Kickredaktionen har tagit hjälp av sina RG-kollegor och samlat ihop tips på bra julklappar i coronatider – från gratis omtanke till en röd kälke.

Förberedelser och förväntningar

Jag är väldigt förtjust i julen. Visst, den är inte magisk på samma sätt som när jag var liten, men det är ändå den tradition som jag uppskattar mest. Kanske för att upptakten är så lång – redan första december börjar julkalendern på tv, och första advent kan till och med infalla sista helgen i november. På senare år har jag insett att jag nog uppskattar förberedelserna och förväntningarna mycket mer än själva julafton. Dopparedagen är trevlig och så, men det finns sällan tid för det där myset som kan infinna sig under mörka december när man tänder ljus, bakar pepparkakor och sätter upp adventsstjärnor. 

Det där ”för-myset” saknar jag lite i år. I stället för att skicka ut en inbjudan till familjen och fundera över vad jag kan hitta på för julklappar så handlar det mer om att följa trenden för smittspridningen, Folkhälsomyndighetens rekommendationer och diskutera med andra om hur de tänker kring julafton: Ute eller inne? Ska mormor eller morfar vara med eller inte? Nej, de borde så klart stanna hemma… Fast om de sitter i ena änden av bordet då? 

Julklappar har legat väldigt långt ned på prioriteringslistan, och jag har inte ens börjat fundera över vad jag ska ge barnen i julklapp. Då känns det skönt att RG:s Kickredaktion har tagit sig an frågan och kommer, med hjälp av flera RG-kollegor, med konkreta och handfasta tips på julklappar ”i dessa tider”. Det är något att hålla sig i medan du och de dina tolkar Folkhälsomyndighetens rekommendationer efter bästa förmåga.

Vi önskar alla våra läsare en riktigt God Jul på vilket sätt ni nu månde fira. Var rädda om er själva och varandra så håller vi alla tummarna för ett Friskt Nytt År!

Veronika Lyckow

Var så god, här får du en rad trevliga julklappstips från Kickredaktionen och RG-medarbetare:

En bra julklapp till både dig själv och andra

Känner du dig lite vilsen i den digitala djungel som pandemin har fört med sig? Teamsmöten på jobbet, Zoommöten med släkten eller en önskan att kunna nå din deltagare via en videopresentation. För 149 kronor för en månad på Moderskeppet får du möta ett gäng superpedagogiska lärare när du vill, var du vill och allt på svenska.

Och är du trött på jobbet och bara vill lära dig något nytt för nöjes skull kan du i stället klicka in dig på en kurs i att bli bättre på att fotografera och filma med din mobilkamera eller ta mer naturliga bilder på dina barn, barnbarn eller andra familjemedlemmar. Eller börja skapa musik, egna videor eller varför inte skriva en bok. Det mesta finns, och det är lätt att man blir fast och kunskapsberoende.

Moderskeppet 

God jul! /Tomas

Testa curling

Jag har själv köpt denna julklapp och vill gärna tipsa om den – en trevlig klapp för hela familjen att tillsammans att ha kul med. Dessutom kanske den inspirerar till att testa curling in real life.

Bluebox-bordscurling

Kul jul! /Stefan

Mustig historia

”Kör din plog över de dödas ben”, av 2018 års Nobelpristagare i litteratur Olga Tokarchuk, är en mustig historia med många oväntade och roliga vändningar. I den ibland farsartade berättelsen finns skickligt invävd politisk satir. Måltavlor är religion, patriarkat och klassamhälle.

Njut vid läslampan! /Peter

Finns som pappersbok, e-bok och ljudbok hos nätbokhandlare.

För den som har allt

Har dina nära och kära redan allt?
Håll dig lugn och ta det kallt,
då har jag värsta tipset som du kan ge bort,
en julklapp av allra bästa sort.
Tänk dig att ge ett fint paket
innehållande bland det skönaste och bästa vi vet:

♥ Självkänsla
♥ Självständighet
♥ Glädje
♥ Utmaningar
♥ Tidningen Kick

För endast tvåhundrafemtio spänn
kan du ge detta till en nära vän.
Eller varför inte slå till med trehundra om du vill göra ett kap,
då har hela familjen ett medlemskap.
För ett medlemskap i Aktiv Rehabilitering är inte dyrare än så,
och tänk vad många du kan glädja då!

Sprid glädje i jul! /Madde

RG-medlemskap

Må bra med chokla’

Mitt julklappstips är ett chokladprovningskit. Köp ett till dig själv och ett till din vän och ha chokladprovning på distans. Även om vi inte kan ses som vi vill och brukar så mår vi bra av att uppleva saker tillsammans. Choklad innehåller dessutom ämnen som ökar mängden må-bra-hormoner i kroppen, något vi kan behöva lite tillskott av en vanlig vinter och framför allt nu under coronavintern.

Välmående helger önskar jag er alla! /Jenny

Chokladprovningskit

Omtanke och uppmärksamhet

Ge bort din tid och uppmärksamhet i jul. Ring till en eller flera personer i din bekantskapskrets och säg snälla och uppskattande saker. Det kostar så lite men kan betyda så mycket. Vänliga ord och att visa omtanke sprider kärlek.

Ha en omtänksam jul! /Anette

Fynda och skratta

Just den här julen känns det extra lockande med ”osynliga” paket, såsom en gåva till Läkare utan gränser eller Rädda Barnen eller att hjälpa den äldre grannen att handla. Men om man, som jag, är lite svag för själva myset med julklappar runt granen också, så vill jag slå ett slag för second hand-shopping online. Toppen för att slippa handla helt nya prylar och för att undvika butikerna! Här kommer några tips:

Tradera har ett enormt utbud, och nu finns även Röda Korset där med sin egen butik. Du kan fynda, men även skratta åt att någon vill ha 750 kronor för en röd plasttomte – och att folk faktiskt lägger bud på den (om än inte i den storleksordningen).
Tradera/Röda Korset

Erikshjälpen är ett annat hett tips där det är lätt att botanisera och hitta de julklappar man söker. Risken är så klart att man hittar en hel massa andra bra grejer också. Men det är nyttigt att utöva lite disciplin också så här dagarna före jul.
Erikshjälpens julklappsavdelning

Lycka till med återbruket! /Veronika 

En röd kälke

Skridskoåkning är en utmärkt aktivitet under vintern, och en särdeles lämplig julklapp är den nya skridskokälkmodellen för långfärdsskridsko från Anatomic SITT. Kälken har goda möjligheter till individuell anpassning i och med stativet som är ställbart i höjd och vinkel, vilket ger ökad komfort och är bra vid förflyttning. Kälken kan beställas med två olika typer av sittskal i olika storlekar. Det finns också körbåge och fotstödsplatta som tillval.

Ha en frisk utomhusvinter! /Masse

För mer info: eric@anatomicsitt.com

Kulturella årskort

Just nu har många museer stängt på grund av pandemin, men när de väl öppnar igen ja då ska vi besöka dem. Gör dig själv och dina nära redo genom att ge årskort i julklapp. Här är några förslag på museer, från norr till söder, som säljer årskort/medlemskap:

Ájtte i Jokkmokk är museum för den samiska kulturen och för fjällkedjans natur. Där kan vi lära oss mer om hur det är att leva och verka i det krävande fjällandskapet.
Ájtte

På Mannaminne i Nordingrå, Höga kusten, finns flera museer på ett och samma ställe. Det finns museum för dragspel, teknik, konst, jordbruk och mycket mer.
MannaminnesVänner

Även till Sandgrund i Karlstad finns årskort. Sandgrund är permanent konsthall för konstnären Lars Lerin och har öppet året runt. Lars Lerin är för övrigt extra julaktuell eftersom han ju kommer att hålla oss sällskap som julvärd på SVT på julafton.
Sandgrund

Det göteborgska Museikortet gäller för fritt eller rabatterat inträde på Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum och Röhsska museet.
Göteborgs_konstmuseum

Genom att skaffa årskort till Kulturen i Lund får man fri entré där, men även till Skansen i Stockholm, och vice versa.
Kulturen, Skansen

Med hopp om ett öppet nytt år! /Chris

Ájttes huvudentré. Foto: Tenneh Kjellson.
« Startsidan
« Startsidan