Text: Annika Teasler Foto: Arkivbilder

Retro 2.0 – med plats för själen

Aktiv Rehabilitering RG kurs

Har magen blivit större? Huvudet tröttare? Räcker tiden inte till längre? Efter flera år i rullstol känner många att livet behöver ett omtag. Och det måste inte handla om att gå ner i vikt eller orka köra en viss sträcka. När retrokursen startar om nästa år är det med en delvis annorlunda, och bredare, inriktning.

– Vad är hönan och ägget?

Veronika Lyckow, verksamhetschef för RG, är självkritisk. Vi pratar om vilka problem flest personer har givit uttryck för sedan 2008, när den första retrokursen – för alla som varit skadade i mer än tio år – gick av stapeln. Smärta i axlarna och oönskade extrakilon känns som det självklara svaret.

– Kanske, men det är inte säkert att det stämmer. Vi kan ha varit så inriktade på det fysiska att människor sagt vad de trott att vi förväntat oss av dem.

Retro 2.0 kommer att ge mer utrymme för samtal och gruppdiskussioner.

Det vill man råda bot på nu. Retro 2.0 har samma upplägg som tidigare, det vill säga två långhelger med sex månader emellan. Och syftet är att ge både ny kunskap och möjlighet för den enskilda personen att göra förändringar. Men kursen vill nu ge långt mer utrymme för samtal, gruppdiskussioner och reflektioner om livet i stort. Ulrica Antepohl, som forskar inom åldrande och ryggmärgsskador och är ansvarig för upplägget, ger konkreta exempel.

– Att leva med sin skada handlar om så mycket mer än fysisk träning. Vad finns det för hjälpmedel? Har du blivit sliten kan du vilja veta hur det funkar med personlig assistans, eller så vill du gå ner i arbetstid för att prioritera din hälsa. Det kan också vara existentiella frågor som pockar på uppmärksamhet. En allmän översyn alltså.

Ulrica har varit med som ledare sedan 2008. Hon tror starkt på retrokursens nya upplägg.

Tips om praktiska hjälpmedel för att till exempel undvika sittsår kommer fortfarande att vara en viktig del på Retro 2.0. Bilden är från retrokursen 2008.

Ulrica har varit med på kursen sedan den startade, och har blivit tagen av många berättelser genom åren. För henne är huvudfrågan vad åldrandet får för konsekvenser i vardagen.

– Hur ser samhället ut? Är det bara jag som upplever det här? Vi vill ta vara på deltagarnas egna erfarenheter och strategier, och låta dem bli förebilder för varandra.

De fysiska testerna och vägningarna, som tidigare varit obligatoriska, finns kvar för dem som vill. Veronika säger att hela samhället går mot ett mer holistiskt tänkande, och för den som främst vill reflektera över hur man prioriterar sin tid och sina relationer spelar det ingen roll hur långt man kan köra rullstolen på ett visst antal minuter. Veronika och Ulrica säger med samma emfas att det inte behöver vara målet.

De fysiska testerna och vägningarna, som tidigare varit obligatoriska, finns kvar för dem som vill. Bild från retrokursen 2017.

Föreläsningarna behöver inte vara lika generella längre, utan kan gå in mer specifikt på aspekter kring åldrandet.

Veronika påpekar att vi är mycket mer pålästa nu för tiden, särskilt efter pandemin finns allt en googling bort. Många har redan koll på basala problem med att leva med en ryggmärgsskada. Föreläsningarna behöver därför inte vara lika generella längre, utan kan gå in mer specifikt på aspekter kring åldrandet. Den fasta tidsgränsen för hur länge man ska ha varit skadad är också borttagen.

– Vi vill öppna upp för ännu fler deltagare. Kursen vänder sig fortfarande till dig som levt med din ryggmärgsskada länge och börjat känna av den i vardagen på ett annat sätt. Men hur och varför är så individuellt. Känner du ett behov av att förändra något, för att du och din skada kamperat ihop under en längre tid? Då ska du kunna söka till kursen. Poängen är: Vad vill just du?

Tips om enklare styrkeövningar för att hålla sina åldrande axlar i trim samt råd om bättre kostvanor får man fortfarande med sig hem.

Fakta: 

Retro 2.0

Datum: Del 1 den 8–11 maj och del 2 den 17–19 oktober 2025

Plats: Bosön, Stockholm

Målgrupp: Du som levt länge med din ryggmärgsskada och upplever ett behov av att förändra vardagen för ett hållbart och friskt liv.

Avgift: 7000 kr (för del 1 och 2)

Sista ansökningsdag: 14 mars 2025

För mer info: https://www.rgaktivrehab.se/retrokurs eller ulrica.antepohl@rgaktivrehab.se

« Startsidan
« Startsidan