Text: Yvonne Svensson Foto: se bildtexter

Rätten till sex

Sex / samlevnad

Ska alla ha rätt till sex? Om man själv inte kan tillfredsställa sig och saknar partner som kan, ska assistentens arbetsuppgift vara att hjälpa en till orgasm? En laddad fråga. Socionomen och sexualpedagogen Anna Hallgren verkar ha hittat en gyllene medelväg.

Anna Hallgren är socionom och sexualpedagog med lång yrkeserfarenhet kring funktionsnedsättningar. Foto: privat.

Anna Hallgren är fullbokad till december. För ett år sedan startade hon eget och föreläser om personer med funktionsnedsättningar och deras sexualitet. I dag har hon föreläst i Stockholm för assistenter och deras verksamhetschefer om brukarens rätt till sexualitet och hur man kan lösa det utan att någon blir kränkt, varken assistent eller brukare. För det har hänt och hon nämner två exempel.
– En kille ville bli avrunkad av sin manliga assistent. Assistenten hade inga problem med att ställa upp på detta och gjorde så några gånger. En gång ville inte killen att assistenten skulle fortsätta runka. Killen, som hade talfel, hade problem med att kommunicera detta. Assistenten förstod inte att brukaren sa nej, utan uppfattade det som att killen ville att han skulle fortsätta runka. Händelsen med missförståndet ledde till att det ansågs som ett övergrepp av assistenten.
– Ett annat olyckligt tillfälle var när en 18-årig nyanställd tjej på ett assistansbolag fick i uppdrag att duscha en man med hjärnskada. På grund av skadan hade han blivit översexuell så när han skulle duscha föreslog han att hon skulle ta av sig alla kläder förutom trosorna för att hon inte skulle bli blöt av duschvattnet. Tjejen tvekade. Hon vågade inte kontakta sin chef eftersom det var hennes första dag och hon ville inte visa hur osäker hon var. Hon gjorde som mannen sa och det resulterade i att han fick stånd och utlösning i duschen. Detta upprepades några gånger. Tjejen upplevde att det kändes fel och tog därför upp det med sin chef och fick därmed ett slut på kränkningen.
Anna Hallgren har kommit fram till en lösning som inte kränker någons integritet och hon jämför detta sätt med att hjälpa sin brukare att skicka sms.
– I och med den nya tekniken så finns det sexhjälpmedel med appar, säger hon och visar två exempel, en sugmaskin och en klitoris-
vibrator att lägga i trosan.
– Det assistenten gör är att placera dit hjälpmedlet och det är lika enkelt som att sätta på en kissflaska eller binda och sedan startar assistenten en app som sköter sugintervallerna eller vibrationerna och när brukaren är klar så tömmer och rengör assistenten hjälpmedlet. Assistenten behöver inte sitta i samma rum som brukaren. När personen är klar, är det bara att skölja bort sperman lika lätt som kisset ur en kissflaska.

Illustration: Yvonne Svensson
Vibratorn Bluemotion för kvinnor har fem olika program som appstyrs från en smarttelefon.
Mastubator, Imtoy Piu för män med 30 olika vibrationsmönster som appstyrs från en smarttelefon, kan kombineras med porrfilm så att den rör sig i takt med filmen.

Sexhjälpmedlen som Anna Hallgren talar om går att köpa i vanliga sexshoppar på nätet. I vissa landsting är de subventionerade men avtalen ser olika ut över Sverige. Hon har fått olika reaktioner från de assistenter hon har föreläst för. En del tycker att det vore som prostitution om de skulle hjälpa sin brukare med onani till orgasm och det finns andra som tycker att de skulle kunna vara nakna för brukarens skull.
– Hur folk reagerar beror på vilket bagage man har med sig. De som gladeligen hjälper personen kan kränka utan att vara medvetna om det.
Att det har blivit kränkningar har lett till att flertalet assistentbolag har satt upp rigida regler och tagit avstånd till allt som handlar om sex, även att tala om det. I Danmark har man broschyrer på hur man ska förhålla sig, assistent och brukare gentemot varandra.
Den allmänna responsen från assistenterna, på Anna Hallgrens lösning, är lättnad. De tycker att idén med sexhjälpmedel som styrs av appar är så pass bra att de tar med informationen till verksamhetschefen så att de kan ändra förhållningssättet på arbetsplatsen med tydliga riktlinjer.
– Och cheferna säger att när de kommer hem, ska de sätta upp en handlingsplan och policy för sin personal.
– Det finns assistenter som har sagt att de inte kan tänka sig att göra detta med appar heller. Då har jag frågat om det finns andra assistenter på arbetsplatsen som kan tänka sig att göra det i stället. Det brukar det göra.
Assistenter har också uttryckt oro för att brukaren skulle vilja ha hjälp med onani just då när den assistenten som inte vill hjälpa till med det är där hos brukaren.
– Då har jag sagt: Händer det att du är kåt vid olämpliga tillfällen? Vi kan inte pippa runt överallt bara för att vi vill. Det är inte lämpligt eller lägligt. Så är det för alla, säger hon med självklarhet.
Det finns gränser för alla och inom gränserna är vi fria. Skillnaden är var gränsen går. Kanske Anna Hallgren kommer att flytta ut de fysiska gränserna för dem som vill men inte kan. Hon har i alla fall satt en boll i rullning och många är sugna på att bolla frågan vidare.


Mer information om Anna Hallgren finns på www.ahallgren.se och har du frågor, mejla henne på: info@ahallgren.com

« Startsidan
« Startsidan