Den första april stod Spinalisklinikens portar öppna och välkomnade oss till varma lokaler – en tydlig kontrast till det ovanligt kalla aprilvädret. Spinalis hade bjudit in till inspirationsdag, och Kicks reporter var där.
Nedervåningens träningslokaler har inför inspirationsdagen gjorts om till en föreläsningssal med projektorduk och mikrofoner samt ett informationsrum där britsar agerar bord till olika utställare som visar upp sina verksamheter. Erika Nilsson, som varit med och arrangerat dagen, välkomnar oss och berättar att dagens syfte är att uppmärksamma centraliseringen av ryggmärgsskadevården som träder i kraft just idag. Detta innebär att vård och rehab för ryggmärgsskadade ska koncentreras till fyra regioner i Sverige, vilket medför större möjlighet för samverkan mellan olika specialistområden så att personer med ryggmärgsskada kan få bästa möjliga vård.
Claes Hultling, Spinalis grundare, tar till orda och säger:
– Jag har kämpat för det här i 30 år och har suttit med i flera statliga utredningar för att detta ska bli av.
Han berättar om Spinalis historia och fastställer skämtsamt att vi aldrig fullt ut kommer att förstå skillnaden mellan Spinalis och Rehab Station Stockholm.
De följande timmarna bjuds vi på ett antal föreläsningar som alla har det gemensamma syftet att inspirera, motivera och få åhörarna att reflektera. Psykologen Anna-Lena Österåker pratar om krishantering efter traumatiska händelser. Hon berättar att ordet kris betyder både kaos och utveckling och beskriver hur man tar sig igenom krisens olika faser.
Under de andra föreläsningarna får vi lära oss om betydelsefulla ämnen såsom praktisk filosofi, evolutionspsykologi och vikten av en aktiv livsstil. Det sistnämnda har RG en viktig del i – Alex Wikner och Masse Bjerkefors berättar om RG:s olika projekt och aktiviteter. De visar bilder från Bosöns träningsanläggning och från kursverksamheten samt berättar om uppsök, förebildscoacher och metoden Aktiv Rehabilitering. Flera av besökarna verkar mycket intresserade och kommer fram till dem efteråt för att ställa frågor.
Sedan får vi ta del av ett författarsamtal mellan Erika Nilsson och journalisten Annika Taesler, som berättar om sin nya bok Krymplingskortet. Här diskuteras identitet och självbild, problematiken kring LSS och samhällets funktionsnorm samt vad Annika kallar inspirationsporr, där personer med funktionsnedsättning förväntas vara inspirerande i allt de gör.
– Men vad tycker du då om Spinalis inspirationsdag? frågar Erika som reaktion på sagda inspirationsproblematik.
– Man kan hålla två tankar i huvudet samtidigt. Detta är ett sammanhang som också måste få finnas, svarar Annika.
Alla föreläsare bjuder under dagen in publiken till frågor och diskussioner och några av de mest aktiva och entusiastiska besökarna är väninnorna Irene Carlson, Danuta Strandberg och Sylvia Schiappacasse Casanova som sitter längst fram i publiken.
– Man blir imponerad av alla fantastiska människor här, säger Danuta och gestikulerar mot både föreläsare och besökare.
Irene nickar och tillägger:
– Vi får så mycket inspiration och idéer här som visar att man kan göra så mycket, som att paddla och segla och så RG:s kurser som vi ska anmäla oss till.
De tre vännerna träffades på Rehab Station Stockholm för ett par år sedan och berättar att de fortfarande kommer hit regelbundet för att träna och umgås med varandra.
– Det här är som vårt andra hem – ett underbart ställe! säger Danuta.
Mellan föreläsningarna har besökarna möjlighet att mingla men också få information om de olika verksamheterna som erbjuder aktiviteter för en aktiv livsstil för personer med ryggmärgsskada. I rummet med utställningsbord hittar man produkter från Coloplast samt broschyrer och böcker från RG, seglingsorganisationen Skota Hem och Personskadeförbundet RTP.
RG:s informanter finns på plats under hela dagen för att berätta om föreningen. Många informationsblanketter och exemplar av Kick hinner delas ut. Det finns även möjlighet för besökarna att få rådgivning om trycksår av sårexperterna Madeleine Stenius och Carin Bergfeldt. De svarar på frågor om både förebyggning och läkning av sår.
Henrik Matsers är engagerad i RG men berättar att han även är här som besökare för att bli inspirerad och få tips om träning och trycksår. Han har varit med hela dagen och är mycket nöjd med både nivån och längden på föreläsningarna.
– Sedan är det ju kul att träffa folk också, att prata med sina rullstolsbröder och -systrar som man inte träffar så ofta.
Mariann Forsström är ytterligare en besökare som är nöjd med dagen.
– Alla föreläsare var så bra, och det kändes som att dagen gick jättefort, säger hon och skrattar, men blir sedan allvarlig och tillägger:
– Det var väldigt bra det vi fick lära oss om kriser, att man bygger motståndskraft när man drabbas av svåra saker.
Mot slutet av dagen bjuds vi på tårta för att fira releasen av ljudboksversionen av Spinalishandboken, skriven av Richard Levi och Claes Hultling. Boken har lästs in av ett antal skådespelare, bland andra Lena Endre och Thomas Hanzon, och släpps nu på flera olika ljudbokstjänster.
När dagens sorl och förväntansfulla stämning börjar lägga sig, då de flesta besökarna rör sig hemåt, börjar arrangörerna och föreläsarna plocka ihop men också prata med varandra om dagens utgång. Jag byter några ord med Erika Nilsson och Carin Bergfeldt. De berättar hur planeringen av dagen vuxit fram.
– Vi ville uppmärksamma och fira att NHV trädde i kraft men även ha ett fokus på aktiviteter, motivation och livsgnista ur olika perspektiv, säger Erika.
Carin ler och säger:
– Ja, det blev verkligen en fin dag, och det var kul att det blev mer fokus på knoppen än på kroppen, mycket om att orka leva vidare, vilket ju är väldigt viktigt.