Text: Anette Bohm Foto: SVT

Mer om hjärnforskning

I mars 2019 utkom Skärmhjärnan – Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda av Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare.

Skärmhjärnan av Anders Hansen
Anders Hansens nya bok Skärmhjärnan.

Klingar hans namn bekant? Lägg till ordet hjärnstark och kanske klingar det lite högre? Anders Hansen har skrivit flertalet böcker och 2016 utkom boken Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna. Den har sålts i över 350 000 exemplar och finns fortfarande på pocketlistan.
I Skärmhjärnan berättar han hur ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling får konsekvenser för hjärnan och måendet. Vi får sömnproblem, svårare att fokusera, minnessvårigheter och umgås allt mindre med varandra i verkliga livet. Vi är avundsjuka på varandras upplevelser på sociala medier och vi blir allt mindre empatiska. Den psykiska ohälsan håller på att bli ett stort hälsohot.
Den här boken beskriver hur hjärnan fungerar och vad som händer i den när du inte kan låta bli mobilen. En liknande bok är Hjärnbalans – Digital detox i en uppkopplad vardag av Katarina Gospic (se tidigare artikel i Kick).

Anders Hansen var med i Skavlan i januari 2019, Fråga doktorn i maj 2019 och i september började serien Din Hjärna.

Serien Din Hjärna kan du se här »

Inslaget i Fråga Doktorn kan du se här »

« Startsidan
« Startsidan