Text: Madde Stenius Foto: Kristina Wetterdahl

Maddes sårspalt del 7

Brännskador och andra vanliga sår

Denna artikel är tidigare publicerad i Kick nr 4 dec 2017.

Det finns många sorters sår, inte bara trycksår, som kan drabba personer med en neurologisk skada/sjukdom. För att få rätt behandling krävs en professionell och uppdaterad personal som kan diagnostisera vilken sorts sår det är. Detta för att kunna utföra en modern sårbehandling enligt gällande riktlinjer. För att få bästa resultat behöver även du som patient vara delaktig och förstå din egen roll i läkningen.

Brännskador
Det är lätt att bränna sig när man har nedsatt känsel eftersom man inte känner av några varningssignaler. Man måste därför kompensera avsaknaden av känsel genom att kontrollera att temperaturen är bra, där man har full känsel, och ha lite extra kontroll på kroppsdelar som har nedsatt känsel.
Om du bränner dig ska du genast kyla ned området, spola med svalt vatten en stund eller lägga på blöta handdukar för att hindra att skadan bli djupare. Uppsök sjukvård vid djupa och/eller stora skador!
Brännskador delas in i grad 1–3 efter hur djup skadan är. Storleken anges i procent, där personens egen handflata är lika med 1 % av hela kroppsytan. De vanligaste brännskadorna hos rullstolsbrukare är grad 1–2.

Första gradens brännskada är en överhudsskada som ger rodnad, sveda och klåda. Skadan kan nästan alltid behandlas hemma med kylbalsam eller aloe vera. Andra gradens brännskada är en delhudsskada som ger blåsor. Du ska inte sticka hål på blåsorna för då ökar risken för att få en infektion. Använd en skyddande kompress som inte tar hål på blåsan. Går det hål på blåsan ska död vävnad rensas bort, lägg sedan om såret med en fuktighetsbevarande kompress som inte fastnar och som kan suga upp vätska. Ta kontakt med din vårdcentral för hjälp. Efter läkning behöver man smörja området flera gånger per dag för att inte få en hård och stram hud.

Madde Stenius

Tips för att undvika de vanligaste orsakerna till brännskador:

  • Duscha inte i för hett vatten, då är det risk att skålla underliv eller ben. Känn efter om vattnet är lagom tempererat där du har full känsel innan du duschar!
  • Placera inte en kopp med varm dryck mellan benen i rullstolen, det är lätt att det skvimpar över samt att koppen är het vilket lätt skadar den tunna huden i skrevet. Håll koppen utanför hjulet och kör omväxlande med samma hand på bägge hjulen alternativt använd en termosmugg eller en knä-/laptopbricka som har en fast kudde undertill som formar sig efter benen.
  • Använd inte värmesätet i bilen eller värmedyna/filt under för lång tid, det kan sluta med en brännblåsa.
  • Innan du placerar en vetekudde/varmvattenflaska där du har nedsatt/ingen känsel måste du kontrollera att den är lagom varm på en kroppsdel där du har full känsel!
  • Sätt inga varma kastruller i knäet och häll inte upp något hett i ett kärl som du håller över kroppen.
  • Ha inte laptop/adapter direkt i knäet då det lätt ger brännskador – använd en laptopbricka. Håll även koll så du inte ligger på laddaren i sängen för då kan du få ett kombinerad bränn- och trycksår.

Man kan även få andra sår, precis som resten av befolkningen, men de kan misstolkas som trycksår hos rullstolsburna:
Akuta sår som man fått på grund av ett slag kallas för traumatiska sår. Man kan ha blivit påkörd av en kundvagn och fått ett sår på benet. Eller så är man inte så försiktig när man ska upp ur sängen och slänger ned benen så fötterna slår i sängramen eller dunkar i fotplattorna på rullstol/hygienstol dagligen, vilket leder till att vissa ständigt har/får upprepade sår på fötterna.

Förebyggande åtgärd: Polstra sängramen genom att hänga ned täcket innan du slänger ned fötterna. Använd tofflor eller polstra fotplattorna på duschstolen om du inte kan sätta ned dina fötter försiktigt.
Pilonidal sinus är ett sår som uppkommer som en böld eller vätskande håla vid svanskotan. Det drabbar vanligtvis unga håriga män då hårsäckarna utvidgas och hårstråna böjer sig och växter tillbaka inåt och orsakar en infektion. Vid dessa sår behöver man använda hårborttagning för att läka och undvika nya sår under minst sex månader efter läkning.

Neuropatiska fotsår drabbar vanligtvis diabetiker och personer med ryggmärgsbråck. Om man har nedsatt känsel och deformerade fötter kan det leda till att man får andra tryckpunkter under tåspetsen, ovanpå tån och under fotsulan som lätt orsakar sår. Man har även nedsatt svettsekretion, vilket ger torr hud som lättare får sprickor och kan bli ingångsport för infektion. Det är viktigt att få personanpassade skor, via remiss till ortopedtekniker, samt sköta om och undersöka sina fötter dagligen för att förebygga sår och infektioner.

Tips: Använd silikonstrumpor/-skoinlägg närmast huden då de motverkar självsprickor och håller huden mjuk.

Med denna artikel avslutar jag min sårspalt och tackar redaktionen för förtroendet. Jag hoppas att du som läst min spalt fått inspiration till att både förebygga och läka sår. Mer information från mig hittar du på rehabstation.se/utbildning och på ryggmärgsskada.se. Svårläkta sår har en patient- och anhörigförening, se kontaktuppgifter på rikssår.se.

Kontrollera, Reagera och Agera!
/ Madde

« Startsidan
« Startsidan