Text: Madde Stenius Foto: Kristina Wetterdahl

Maddes sårspalt del 6

Sår orsakade av fukt

Denna artikel är tidigare publicerad i Kick nr 3 dec 2017.

Man skiljer numera på trycksår och sår orsakade av fukt, eftersom de ska behandlas på olika sätt. Ett trycksår är ett sår på ett avgränsat område, ovalformat med skarpa kanter som är placerat ovan ett benutskott. Sår orsakade av fukt, det vill säga svett, urin och avföring, är ytliga och oregelbundna med en diffus ”luddig” kant, ofta utspridda i flera såröar på en större yta. Såren blir endast djupa om de blir infekterade eller är i kombination med ett trycksår. Detta är inte är ovanligt eftersom en fuktig hud som är svullen och skör lättare går sönder när den utsätts för tryck, skjuv eller friktion.

Madde Stenius

MASD
Det finns flera sorters fuktskador som går under samlingsnamnet Moisture Associated Skin Damage, de sår som uppkommer pga urin-/avföringsläckage kallas för IAD
(Incontinence Associated Dermatitis). Såren benämns även som ett perianalt sår då det vanligtvis uppkommer runt ändtarmsöppningen som en spricka eller som ett spegelsår (två
likadana sår på varsin sida om ett hudveck), vanligtvis mellan skinkorna. Huden är oftast blank av fukt. En av tre patienter med inkontinens uppges få IAD.

Skötsel/omläggning
Om huden ofta är fuktig kan du använda ett barrärskydd för att förebygga sår. Numera rekommenderas barriärtvättlappar som rengör, återfuktar och skyddar huden (t.ex. Shieeld, BagBath, Cavilon Wipes) i stället för tvål och vatten. Studier och klinisk erfarenhet visar att tvättlapparna även minimerat förekomsten av urinvägsinfektioner orsakade av kateteranvändning. Barriärkrämer (ex Cavilon/Aldanex) kan användas för att förebygga/läka hudskador.
Vid MASD ska man lufta såret (vilket aldrig ska göras vid trycksår) men det fungerar bara i sid- eller magläge i sängen eller om du är gående. När man sitter i rullstolen rivs såret upp om det klibbar fast i kläderna/dynan, vilket omöjliggör en läkning. Då rekommenderas i stället behandling med Cavilon Advance Skin Protectant plus standardförband Sårdyna/Melolin alternativt ett av de olika polyuretanskumförbanden:
PolyMem – minskar svedan.
Mepilex transfer – transporterar bort fukten från huden till ett ytterförband.
Mepilex Sacrum/Border – tejp anpassad för skör hud.
Eller ett bakterie- och svampbindande förband – Sorbact (använd inte ihop med salva). Använder man något av dessa förband byts de var tredje dag i samband med dusch + Vb.

Vid en ytlig spricka mellan skinkorna kan du smörja området med Inotyol salva både för att läka och skydda såret mot fukt. Observera att salvans avlagringar måste tas bort regelbundet med matolja; de går inte att tvätta bort.
En del rullstolsdynor är varmare att sitta på än andra. Har man problem med fuktig hud och/eller svamp i underlivet kan en luftigare rullstolsdyna behövas (t.ex. Stimulite). Är man inkontinent finns speciella inkontinensöverdrag till rullstolsdynor/stolar i stället för engångsunderlägg som blir fuktigt och varmt. Man bör även kunna duscha av/maskintvätta sin rullstolsdyna regelbundet, för att slippa onödig odör.

Inkontinensskydd
Använd inte inkontinensunderlägg i sängen slentrianmässigt – man behöver inte lager på lager av skydd. Det blir fuktigt, varmt och knöligt samt försämrar madrassens/dynas avlastande egenskaper.

Toalettrutiner
Om du har urin- eller avföringsläckage eller använder skydd bara för säkerhets skull bör du se över dina toalettrutiner, inkontinenshjälpmedel och matintag. Får du inte ordning på avföringskonsistens och tarmtömning genom att anpassa kosten, kan du prova en mjuk-
görande medicinering för att hålla i gång magen. Det är tyvärr även vanligt att man får för mycket mjukgörande vilket orsakar onödigt läckage. Använd inte vanebildande medel mer än tillfälligt, då de förstör tarmens funktion och kan ge mer problem.
Att sköta magen liggandes i sängen för att man har sår rekommenderas inte. Att sitta underlättar tömningen och minskar dessutom risken för att förorena (kontaminera) såret med tarmbakterier (E. coli). Analpropp kan med fördel användas för att motverka avföringsläckage. För att läka och förebygga både trycksår och IAD behövs en helhetssyn. Du kan
behöva hjälp att få ordning på dina toarutiner och få rätt sårbehandling.

För mer information
Om blås-och tarmrubbning: www.ryggmärgsskada.se eller boken Skitenkelt – Om tarm- och blåsrubbning vid en skada på ryggmärgen (finns även i engelsk version Shit happens).
För behandling av IAD se koncensusdokumentet från Wounds International 2015.

Kontrollera, Reagera och Agera!
/Madde

« Startsidan
« Startsidan