Kent Revedal drabbades av en ryggmärgsskada 2010 och har sedan dess levt med ständig smärta. Han är nu aktuell med boken Leva med långvarig smärta. Metoder för en bättre livskvalitet och hoppas att den ska inspirera och vara till hjälp för andra som lever med långvarig smärta.
Den sista delen av färden till Skå på Ekerö, beläget endast ett par mil utanför Stockholm, går på slingriga grusvägar kantade av lummig grönska och i gröna hagar betar får och hästar fridfullt. Ett lantligt lugn breder ut sig och sprider ro till sinnena. Dörren öppnas till ett rött enplanshus med vita knutar och Kent hälsar välkommen in. Vi sätter oss vid köksbordet och Kent börjar berättelsen om sin smärtresa och varför det blev en bok.
– För att förstå min egen smärta började jag kartlägga och skriva om hur den såg ut och funkande för mig. I mötet med läkare, som ställde just de frågorna, märkte jag att det inte är helt enkelt att beskriva. Jag skrev om mina upplevelser och skrivandet blev som en biografi.
– Med tiden utvecklades det till mer fakta. När jag började få volym på skrivandet kom tanken att det kunde bli en bok. Läkare, fysioterapeuter, psykologer och hjärnforskare har skrivit om smärta men jag hittade ingen bok som var skriven av en person som själv lever med smärta och vet vad det innebär.
– Vi som lever med långvarig smärta vet att de som inte gör det kan inte riktigt förstå vad vi går igenom. Det var ur det perspektivet jag kände att jag måste skriva en bok.
Kent ryggmärgsskadades i en motorcykelolycka och efter ungefär två och ett halvt år ökade smärtan ordentligt. Han kontaktade sin neurolog på Spinaliskliniken som tyckte att han skulle prova på de läkemedel som vanligtvis förskrivs vid smärta. Under ett år provade han olika mediciner.
– Först var det Gabapentin, som inte fungerade, sedan Lyrica och därefter antidepressiva läkemedel. När jag provade Cymbalta upplevde jag dagarna som mycket intensiva men jag hade mest legat i soffan och fått alla måltider serverade. Jag tappade intresset för att göra saker.
Kent kände inte igen sig själv. Detta var inte en väg framåt. Han kom till insikten att medicinerna inte kunde ta bort smärtan. Han träffade sin neurolog igen som frågade hur han mådde: ”Ärligt talat funderar jag på hur jag bäst ska ta livet av mig”, svarade Kent och läkaren remitterade honom till Smärtkliniken på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Där träffade han en smärtspecialistläkare och Kent berättade hur deprimerad, värdelös och misslyckad han kände sig som inte kunde hantera att leva med smärtan. Läkaren sa: ”Så här ska ingen människa behöva ha det och vi ska göra allt för att hjälpa dig. Jag tror inte du är deprimerad, utan det är bara smärtan som är för intensiv.”
– Då brast jag i gråt. Det betydde oerhört mycket för mig att möta en läkare som faktiskt förstod mig.
Ett av Kent Revedals intressen är att odla chili och i ett inglasat rum frodas flertalet sorter. Chili innehåller ämnet capsaicin som visat sig ha en smärtstillande effekt.
Kent som haft ett starkt motstånd till opiater fick nu förklarat att risken för att utveckla ett beroende inte var stor, såvida han inte hade en resistensutveckling och ständigt behövde öka dosen. Han använder nu morfinplåster. Kent är noga med att poängtera att när det gäller läkemedel är det väldigt olika vad som fungerar för varje individ. Han förstod också att det måste till andra strategier som fysiska och mentala för att få balans till att leva ett så bra liv som möjligt trots smärtan.
– Jag tränar på gym. Träning och rörelse är viktigt ur flera aspekter. På smärtcentrum fick jag även lära mig att långvarig smärta inte är farligt.
Kent arbetar nu 25 procent som konsult. En kort period utökade han till 50 procent men bara efter två veckor protesterade kroppen rejält. Han är medveten om vikten av att hitta en balans mellan de aktiviteter livet innehåller såväl i arbetet, på fritiden samt umgänget med familj och vänner. Roliga aktiviteter blir en distraktion som ger energi och påfyllning; hjärnans fokus ligger på annat och har lättare att uthärda smärtan. Men Kent har märkt att även där behöver han begränsa sig och är oftast den som bryter upp först.
Smärtan påverkar koncentration och minne och gör en mycket trött. Vid sådana tillfällen är det viktigt att koppla av och att hjärnan får vila från uttryck, exempelvis vistas i naturen, lyssna på musik eller göra avslappningsövningar.
– Vi som har ryggmärgsskador måste ta ansvar för våra egna kroppar och lära oss hur vi fungerar. Jag har även ansvar för min smärta. Jag vet att smärtan blir värre senare under dagen. Jag vet vad som förvärrar och vad som gör den bättre. Och där har jag ett ansvar. Jag balanserar inaktivitet med aktivitet. Jag får säga nej till en del aktiviteter.
I slutet av Kents smärtbok finns en liten ruta med orange bakgrundsfärg med text i vit färg: ”Låt smärtan vara en del av din tillvaro, du behöver inte omfamna den eller tycka om den. Konstatera att den finns där men låt den inte bestämma.”
Kent drar upp tröjan och visar sin underarm där orden ”one life one chance” är tatuerade.
– Det är det här livet jag har och det är mitt ansvar att göra det bästa av det.
Boken går igenom vad smärta är och hur den påverkar kroppen. Den innehåller olika medicinska, mentala och sociala strategier som kan användas för att få en bra livskvalité trots smärta. Kent beskriver sin smärtresa på ett berörande sätt och detta är en efterlängtad bok skriven av en person som själv drabbats av ryggmärgsskada och lever med långvarig smärta. Boken inger hopp och kan hjälpa andra att förstå sin smärta och hitta sätt att få vardagen att fungera.
Boken kan beställas från Kent Reveldals hemsida: Klicka här!
Den kostar 200 kronor plus porto och kommer signerad med ditt namn.
Länk till bokförlaget Roos & Tegnérs hemsida: Klicka här!
Boken finns även på akademibokhandeln.se, adlibris.com och bokus.com