Text: Tomas Engblom Foto: Ronny Persson

Gryningsfotografen

Sport / friluftsliv

– Ett ofta återkommande problem är att komma ut i friska luften och komma igång efter en skada eller efter en operation, säger Ronny Persson. Han vet vad han pratar om, efter en olycksdrabbad idrottskarriär med cirka 30 operationer har han viss erfarenhet. (Tidigare publicerat i Magasinet Kick 2023.)

En intervju med Ronny Persson i Magasinet Kick 2023.

Är det lätt att bli hemmasittande och titta på tv och tycka synd om sig själv?

– Absolut, det är lätt att stanna hemma bara för att det är dåligt väder och att man sitter i rullstol. Har man dessutom gjort illa sig eller rehabiliterar sig efter en operation är det nästan oundvikligt. Och nästan outhärdligt!

Hur gjorde du för att bryta det mönstret?

– Jag fick ett sittsår efter Paralympics 2018. Efter en sådan operation får man en väldigt begränsad tid att sitta uppe; man bör helst avlasta genom att ligga större delen av dagen. Då ville jag inte slösa bort de sittande tiden på att exempelvis sitta och äta mat, det kunde jag göra liggande i sängen. Jag ville ut och få frisk luft.

Var det så din fotokarriär började?

– Ja, det kan man väl säga. Jag dammade av ett gammalt Instagramkonto och bestämde mig för att ta en bild om dagen med mobilen för att pusha mig själv, men även för att visa andra att jag fortfarande levde.

Du nämnde 100 dagar, berätta.

– Det var en ren slump att det blev så. Först började det med tio dagar, och det kändes bra. Sedan hade det plötsligt gått 30 dagar. Och när jag kommit upp i 40 dagar då börjar jag tänka ”varför inte 50 dagar”, och sedan bara fortsatte det.

– När jag började närma mig det tresiffriga kom hornen fram; jag började gå ut även om det var regnigt och blåste halvstorm. Jag minns att det var julafton, och det regnsnöade och var riktigt svårt att rulla, men jag skulle ändå ha den där bilden. Då började jag känna att det kanske hade gått lite över styr. Men 103 dagar på raken blev det i alla fall, och jag fick en riktigt bra hobby på köpet. Och mycket motion.

I 103 dagar på raken gick Ronny upp i ottan för att ta sina foton, oavsett väder och vind.

Över 30 operationer, det låter mycket.

– De flesta traumatiska skadorna härstammar från den alpina karriären. Man faller helt enkelt. Och under mina aktiva år blev det olyckligt nog både illa skadade axlar och brutna ben. Men även sittsår är lätt att få när man reser mycket. Långa flygtider och förflyttningar till usla duschstolar på hotellen. En skråma och lite bakterie i såret kan räcka om man har otur. Det hände mig när jag var med i curlinglandslaget 2018. Det blev så illa att jag fick göra en lambåoperation när jag kom hem. 

– Att åldras i rullstol är heller inte lätt. Vi är den första generationen som börjar nå en högre ålder, och jag tycker att jag hör att var och varannan fått problem med olika krämpor orsakade av lång tid i rullstol.

Fyra nybyggda skraporna på Liljeholmen.

Nu är du opererad för artros i handen. Hur funkar det då?

– Förutom rullstolen tar jag hjälp av olika elhjälpmedel beroende på dagsformen. Nu tar jag hjälp av en påhängsmotor, men när gipset tas bort kan jag använda min smartdrive så att jag får lite motion också på mina turer.

– Fast härligast är det nog när jag kan börja använda min armcykel med elunderstöd igen. Då kan jag ta mig ut på längre sträckor på flera mil, som till Djurgården eller till Nacka reservatet, och hitta nya vyer att fota. För att fota använder jag bara en selfiepinne med trådutlösare och min mobil, det är allt.

Har du gått någon fotokurs?

– Ja, faktiskt gick jag en fotokurs som var direkt ämnad för mobiltelefoner. Med dagens mobiler får man fantastiskt bra kvalitet på bilderna, och man har den ju oftast med sig.

– Det viktigaste jag lärde mig på kursen var komposition och att ljuset är absolut bäst under den blå timmen. Det är tiden cirka 30 minuter före soluppgången eller precis efter solnedgången. Det passar mig utmärkt eftersom jag älskar att vara uppe i ottan.

Stortorget i Gamla Stan i gryningsljus.

Stockholms Stadshus en varm sommarmorgon.

Har du något tips till andra?

– De flesta äger en mobiltelefon idag, så gå ut och fota! Hitta gärna på ett tema så blir det roligare. Ta till exempel ”tema vatten” och fota det i några dagar. Jämför vad som ser bra ut och vad som ser mindre bra ut. Sedan byter du tema: sol, broar, människor, hundar etcetera.

– Jag lovar, du kommer att utvecklas på bara några veckor. Starta ett Instagramkonto och lägg ut bilderna, och bollen är i rullning. Lycka till!

Ronnys tema broar:

Broar är Ronny Perssons favoritobjekt, här Årstabron på Södermalm. 
En dimhöljd Essingebro en tidig oktobermorgon.
Ronny med sin flitigt använda påhängsmotor.

Om Ronny Persson:

Ronny Persson har ett förflutet i både alpint och curling på världsnivå. På meritlistan finns medaljer från både VM och Paralympics. Men skadelistan har blivit lång och i artikeln berättar han om hur han tagit sig genom de tunga rehabperioderna under idrottskarriären. 

– På köpet fick jag i alla fall en ny stor hobby, fotografi.

Vill du följa hans fotointresse på nätet? 

www.instagram.com/ronntanswe

www.facebook.com/ronny.persson.39

« Startsidan
« Startsidan