Vartannat år genomför RG en mässa vid namnet Hjultorget på Kistamässan. I år var mässan den 15–16 maj, precis lagom till försommarvärmen. Hjultorget var som vanligt välbesökt, och det fanns en hel del intressant att titta på och föredrag att lyssna till. Den första dagen var det drygt 1 000 besökare och dag två runt 700.
Redan innan man kommer till mässan förstår man att det är en annorlunda mässa. Parkeringen är bevakad och man släpps in med gratis parkering om man har ett parkeringstillstånd. Bilarna uppmanas också via skyltar att parkera med avstånd så att man inte blir inparkerad. Det lovar gott och är en uppfriskande kontrast mot vardagens ständiga letande efter en parkeringsplats som kan fungera.
Hjultorget är en blandning av utställning och föreläsningar. De senare sker i samarbete med Stiftelsen Spinalis och Aleris Rehab Station. Frågar man den gängse mässbesökaren så finns oftast tre orsaker till att man besöker mässan: för att titta på utställningen i syfte att se om det finns något nytt som antingen kan inspirera eller underlätta i vardagen, för att lyssna på faktaspäckade föreläsningar och för att möta vänner och bekanta.
När man kommer in i mässlokalen hörs det ett surrande som om det vore en bikupa. Överallt pratas det, antingen människor som möts i gångarna eller någon utställare som visar upp vad just de har att erbjuda. Det är en varm och inbjudande känsla att se och höra interaktionen. Första dagen var det rejält kallt när luftkonditioneringen stod på för fullt, så det behövdes varma möten för att tina upp oss alla. De hade minskat kylan till dag två som tur var.
En stor del av mässans yta upptogs av de olika bilanpassningsföretagen som visade olika anpassningar, och i mitten fanns det en del prova-på-aktiviteter från Parasportförbundet. Det var allt från curling till pingis och biljard.
I gångarna kunde man se människor som testade olika fordon – påhängscyklar, elektriska fordon av olika slag eller fyrhjuliga cyklar. Det stod klart för varje besökare att det finns ett enormt intresse för att testa olika hjälpmedel för att ta sig fram vare sig det är terräng eller plan mark.
Mässan bjöd på nyheter av både stora och små mått, och även saker däremellan. En av de större sakerna på mässan var Jocke Eriksson med sin Knasen, en husbil. Han tog helt sonika dit sin egen privata husbil och ställde ut och visade för den intresserade hur en anpassad husbil kan se ut och fungera. Första dagen var det säkert ett hundratal som ville testa liften upp och komma in i den anpassade husbilen. Ett fantastiskt initiativ helt i enlighet med RG:s värderingar, som visar hur man med anpassning kan njuta av friheten på vägarna och fantastiska rast- och uppställningsplatser.
I mellanformatet så noterade jag att Panthera visade upp sin nya stol X3. Det är en uppdatering av den oerhört populära Panthera X som kom för ett antal år sedan. Uppdateringen är både visuell och funktionell. Visuellt gillar jag den lite mer kantiga ramen, som känns som ett modernare formspråk jämfört med föregångaren. Att den sedan blir ännu tåligare gör inte saken sämre. En kort provsittning av X3 på Hjultorget slutade med mersmak – lätt att hantera och en bra balans i stolen och jag fick känslan att den var styvare i ramen än föregångaren.
En funktionell nyhet är att man på X3 ökat den maximala brukarvikten till 125 kg (100 kg på X:en). Det gör att ännu fler skulle kunna ha möjlighet att använda den. Det finns ytterligare en annan nyhet som öppnar för en ännu större kundgrupp och det är möjligheten att välja fyra olika axelpositioner, som sedan gjuts på beställning. En del har upplevt att X:en varit lite för lättippad. Med möjligheten att förflytta axeln upp till 15 mm längre bak borde det problemet vara löst för många. Till detta har du fortfarande fyra olika positioner för placering av ryggstödet för att ytterligare trimma balansen. Sedan har man lagt till ett tredje band i ryggen för att öka möjligheten att få ännu mer anpassat sittstöd. Jag ser fram emot att höra hur stolen tas emot av användare runt om i landet.
En liten nyhet i ordets fysiska bemärkelse var en ny kateter för män från RG:s samarbetspartner Coloplast. Den har fått namnet Luja och påminner om deras Flex, som funnits på marknaden ett antal år nu. Den lilla nyheten består i att de har bytt ut de två hålen i katetern som normalt finns i änden för att få in urin i katetern. Dessa är utbytta mot 80+ (de större storlekarna har fler hål) mikrohål istället som bildar en zon strax under den olivformade tippen. Enligt tillverkaren ska detta bidra till att man lättare tömmer hela blåsan och minskar risken för urinvägsinfektioner. Som brukare uppskattar man allt som kan bidra till minskad risk för en av de vanligaste plågorna för oss som tömmer blåsan med hjälpmedel. Luja är för närvarande upphandlad i nio regioner i Sverige.
När jag rullar runt på mässgolvet slås jag av att det i många montrar jobbar människor med olika typer av funktionsnedsättningar. Mässan är för många företag ett naturligt kommersiellt forum för att sälja sina produkter och tjänster. Men det går inte att komma ifrån att mässan är något mer. Företagen eller organisationerna finns där för att ge oss alla en lite bättre vardag med verktyg som förenklar, underlättar och möjliggör. Det blir tydligt att det inte enbart är en fråga om kronor och ören utan ett engagemang från hjärtat. Den värmen sprider sig inom mig och värmer i takt med försommarens klara sol utanför mässan. När jag lämnar Hjultorget är det med en tacksamhet för alla som lägger sin tid för att jag och mina medmänniskor ska kunna få en bättre vardag med lite högre livskvalité. Tack till er alla.