I fem städer, från norr till söder, firades historiens första RG-dag den sista soldränkta lördagen i juni. Bakgrunden är ett försök att kompensera för kurser och träningar som smittan i samhället har satt stopp för.
I mars satte Folkhälsomyndighetens begränsande rekommendationer strypkoppel på stora delar av verksamheten i RG. Det riktade, i sin tur, mycket av organisationens kraft och fokus på att försöka skapa ett event eller en aktivitet som skulle kunna ersätta traditionella kurser och träningar. Ansträngningarna ledde till premiären för RG-dagen den 27 juni – ett sätt att hålla viktiga funktioner inom organisationen flytande.
Ann-Louise Carlsson arbetar som kurskoordinator i RG och tycker att såväl arbetet som resultatet är spännande.
– I stället för att samla en massa människor på en kurs eller i en träningsgrupp så kör vi en RG-dag simultant i Stockholm, Göteborg, Umeå, Linköping och Lund, säger hon.
– Det är ett fint tillfälle att ge framtida deltagare en smak av kurser och träningsgrupper, samtidigt som vi hyllar det RG står för och i gärning befäster att vi finns.
Det råder inget tvivel om att det är pandemins följder som har skapat RG-dagen men tron är stark på att dagen kommer att överleva smittan.
– Jag tror att det här är ett utmärkt framtida komplement inom RG, säger Hillevi Hansson som höll i trådarna för aktiviteterna i Hagaparken i Stockholm tillsammans med Andreas Lilja.
När Hillevi inte är ledare på RG;s kurser bor hon i Köln och spelar rullstolsbasket i den tyska ligan. Hon berättar att RG-dagen inte hade fokus på fysisk träning utan var i huvudsak social.
– Men också ett viktigt tillfälle att visa vilka vi är och ge råd och tips om RG:s andra aktiviteter.
Aktiviteterna i Hagaparken – boule, frågesport, kubb och picknick – förlades till en plan och skönt skuggad yta bakom Koppartälten. De samlade ungefär 40 personer, varav hälften var anhöriga, och genomfördes i avspänd och angenäm atmosfär.
I Göteborg genomfördes RG-dagen i Slottsskogen och lockade runt 30 deltagare. Anna Hallgren höll i arrangemanget.
– Det blev en allt igenom fantastisk dag. Tvärtemot vad jag hade förväntat mig var det nästan uteslutande vuxna. Jag tror faktiskt att min dotter var enda barnet med funktionsnedsättning, säger hon.
– Många hade varit på RG-kurser för några år sedan men senare inte riktigt ansett sig ha tid för det. De uppskattade den här dagen enormt mycket.
RG-dagen besöktes även av en nyskadad ung man, utan erfarenhet av att vistas flera timmar ute i solen. Han började snart må dåligt.
– Det värmde att se hur de erfarna hjälpte honom in i skuggan och upplyste honom om hur en kropp utan termostat reagerar. Det var som att studera Aktiv Rehabilitering i miniformat.
Aktiviteterna bestod av ett pass jympa, ett pass rullstolsteknik och en slags tipspromenad med problemställningar som krävde såväl kognitiva som fysiska lösningar. Och picknick naturligtvis.
– Jag blev lite överraskad av deltagarnas starka gensvar och därmed behov av en RG-dag, säger Anna Hallgren.
– Vid dagens slut tror jag inte att det var någon enda som i n t e undrade när nästa RG-dag är inplanerad.
Upptagningsområdet för RG-dagen i Umeå var jämförelsevis enormt. Den samlade 15–20 deltagare, varav några hade färdats närmare 60 mil. Enkel resa. Det, om något, är ett mått på vilket värde man satte på evenemanget. Fysioterapeut Josefin Lindén hade fått uppdraget att realisera RG-dagen.
– Det är så det ser ut här, säger hon och skrattar.
– Ryggmärgsskadade från hela Norrland hamnar på Universitetssjukhuset i Umeå och många åker i väg på en RG-kurs, eller flera. Och när RG kallar så vill de vara med.
För närvarande håller hon på att ta sin masterexamen men vill sedan fortsätta att arbeta med ryggmärgsskadade. Hon hoppas att RG-dagen kommer att bli ett avstamp för ett intensivare RG-avtryck i Norrland, med mer lokal verksamhet.
– På grund av avstånden tror jag att vi ska sikta på ett tvådagarsarrangemang nästa gång.
Den här dagen var förlagd till Stora Tuvans naturreservat i Umeå som tillgängliggjorts med en lång spångväg. Naturreservatet är känt för sitt omfattande fågelliv. Aktiviteterna bestod i att ta sig de 1 600 meterna rätt ut i reservatet, till stugan vid spångvägens slut. På vägen fick man dessutom lösa en tipspromenad och ta fajten med aggressiva mygg. Naturupplevelsen och gemensam picknick var belöningen.
– Den här möjligheten till naturupplevelse var inte så känd och många tyckte att det var fantastiskt.
När Josefin Lindén kom i kontakt med RG 2017 var det just hur man hela tiden refererade till möjligheter som hon fastnade för.
– Jag tror att det är enormt viktigt att visa alla möjligheter som trots allt finns och att presentera ryggmärgsskadade människor som ägnar sig åt det man inte förväntar sig.
På Stångebrofältet i utkanten av Linköping arrangerades RG-dagen av entusiasten Alex Wikner. Det är bara tre år sedan han själv bröt nacken.
– Senare var jag på en rehabresa till Florida där jag träffade några som är aktiva i RG, berättar han.
– Eftersom jag är en väldigt aktiv person som verkligen gillar fysisk träning så tyckte jag att RG lät spännande.
Han sökte till en kurs som deltagare. Han kom med som ledare.
– Det är en otrolig upplevelse att känna den där speciella gemenskapen med andra ryggmärgsskadade.
– Ingen förstår dig bättre än någon med en likadan skada, säger han med eftertryck.
När man, som Alex Wikner, förstår det – då förstår man också den centrala roll som förebilder spelar i konceptet Aktiv Rehabilitering.
På Stångebrofältet körde en liten, men tapper, grupp på runt tio personer ett jympapass, man spelade boccia och trädgårdsyatzy och kastade frisbee.
– Och så åt vi picknick och hade givande samtal och jag hoppas verkligen att jag kunde förmedla den där känslan av speciell gemenskap som jag själv har upplevt.
Även i Lund gick en upplaga av RG-dagen av stapeln, i fina Stadsparken. Efter uppvärmning ägnade man sig åt att träna det deltagarna upplevde som irriterande personliga tillkortakommanden. Bland annat ville en ung tjej lära sig att själv ta på sig skorna. Flera ville träna förflyttning i och ur rullstolen. Sedan tog de en lång promenad, blev hungriga och åt picknick.
Efter lite vila på maten ägnades resten av RG-dagen åt viktiga diskussioner. Och gissa vad? Den unga tjejen lärde sig att ta på sig skorna. Så viktigt kan det vara med viktiga diskussioner.
Till sist Yvonne Svensson – Kick:s utsända i Hagaparken – som tycker att RG-dagen blev en hit.
– En avspänd och väldigt trevlig dag i parken helt enkelt. Största utmaningen var att hålla det fysiska avståndet.