Det är en gråmulen dag i april 2021. Coronapandemin är över ett år gammal, och stora idrottsevenemang med tusentals åskådare på läktarna känns avlägsna. Men i en lägenhet i Skåne sitter Angelo Varisco och hans tankar kretsar kring paralympiska bassänger i Japan.
Jag ringer upp honom över Zoom och vi pratar om kallbad, vikten av förebilder och RG Integration.
– Jag kom till Sverige för fyra år sedan med min mamma. Nu bor jag tillsammans med morfar i Malmö. Man kan säga att jag är halvt italiensk och halvt kenyansk, säger han och ler.
Angelo har ett brett leende och ännu bredare axlar. Han är 19 år och det är tydligt, även över ett ganska brusigt videosamtal, att han är vältränad. Det är resultatet av åtskilliga år av simträning.
– Jag började simma när jag var två år, men då var det ju som sjukgymnastik. Jag reste till Italien för en operation, och läkarna där rekommenderade simning som träning för ben och rygg. I början var simningen bara rehab, intresset för att tävla kom gradvis.
Det märktes tidigt att Angelo hade talang för simning. I hemlandet Kenya hölls skolmästerskap, och han vann tävlingar trots att de andra eleverna inte hade någon funktionsnedsättning. Men det var först när Angelo kom till Malmö som han fick upp ögonen för parasimning, genom parasportklubben FIFH Malmö.
– När jag simmade i Malmö fick jag kontakt med Christer Jansson som är tränare i FIFH. Han tyckte att jag var duktig men att jag behövde mer träning. Innan dess hade jag haft min pappa som tränare, men nu blev det mer intensiv träning och jag tog tre medaljer med FIFH.
Angelo ställde upp två gånger i Malmö Open, som är en av världens största parasporttävlingar och deltog även i andra tävlingar tillsammans med klubben. Han säger att tävlandet är det roligaste men att träningen förstås är nödvändig för att uppnå sina mål. En bra tränare är avgörande, såväl för att lära sig rätt teknik som för att pusha och ge motivation.
Just nu står han utan klubb och möjligheter att träna, men så snart det går siktar han på att börja träna med klubben Vellinge-Näsets Simklubb.
– Jag är redo att träna och vill komma i gång så fort det går. Vellinge är en bra klubb, och jag har många vänner som tränar där. Det är bra för motivationen att ha kompisar att träna tillsammans med. Även om simning är en individuell sport så tränar vi tillsammans och snackar mellan passen. Och så tävlar man ju tillsammans i medley.
Angelo utstrålar självförtroende, och jag tvivlar inte på att han kan backa upp sin självsäkra attityd med resultat i bassängen. När jag frågar om vem som är hans förebild inom simningen svarar han med glimten i ögat:
– Jag brukar skoja och säga att min förebild är Michael Phelps.
Den amerikanske simmaren Michael Phelps har flest olympiska medaljer genom alla tider, inklusive 28 guld. Och Angelos mål är tydligt – han vill ta sig till Paralympics i Tokyo. Spelen skulle ha hållits under 2020 men sköts upp på grund av pandemin. Nu kommer de av allt att döma att genomföras med start i slutet av augusti 2021.
Angelo vill vara i bästa möjliga form inför spelen, och hans satsning är seriös. Han visar upp en väska med företaget TYR:s logotyp, hans sponsor som tillverkar badkläder och simtillbehör. Angelo tror på sina möjligheter att ta sig till Paralympics redan i år, men det förutsätter att simhallarna öppnar och att han kan komma i gång med träningen. Han är tydligt frustrerad över att inomhusbassängerna i Malmö fortfarande är stängda på obestämd framtid.
– Jag går och simmar en gång i veckan med skolan, men jag skulle vilja träna tre gånger i veckan. Det går att simma i havet, det ligger nära här. Men än så länge är vattnet för kallt, kanske framåt midsommar.
Angelo ser många förebilder även bland svenska simmare, såväl inom olympisk som paralympisk simning. Sverige är en framstående nation inom hans idrott och i den sammantagna medaljligan ligger Sverige på elfte plats i olympisk simning och på tionde plats i den paralympiska.
Han berättar att han har träffat många av Sveriges framgångsrika simmare under Start Your Impossible Camp när lägret hölls i Jönköping 2020. Start Your Impossible Camp arrangeras av SPK, Sveriges Paralympiska Kommitté, och har som syfte att ge deltagare möjligheter att prova på olika sporter. Angelo understryker värdet av att testa många sporter för att hitta något som passar en.
– Innan jag provade att spela basket i rullstol trodde jag det skulle vara väldigt svårt, men det gick bra och är kul. Jag tränar basket ofta nu och det är ett bra sätt att hålla kroppen i form.
Just nu går Angelo sista året på gymnasiet och efter studenten väntar mer studier på Komvux och en teknisk utbildning. Samtidigt som han går i skolan arbetar han som simtränare för barn i klubben MKK, Malmö kappsimningsklubb. Under sommaren kommer han att delta vid ytterligare ett Start Your Impossible Camp* när det hålls i Stockholm under tre dagar i juni.
Dessutom har han blivit tillfrågad om att arbeta som ledare i projektet RG Integration. Projektets syfte är att ge migranter med ryggmärgsskada och liknande funktionsnedsättningar möjligheter till ett aktivt och självständigt liv. Jag frågar honom hur det känns att bli tillfrågad om att vara en av ledarna inom projektet.
– Det känns cool, jag gillar att träna och motivera andra att komma i gång. Idrott gör mig glad och jag tycker det viktigaste är att man har kul.
Angelo tycker att idrott är ett bra sätt att hitta ett socialt sammanhang och träffa nya vänner, något han menar är värdefullt för integrationen i samhället. Samtidigt är han tydlig med att idrott måste få vara rolig och lekfull, oavsett om han jobbar med barnen i simskolan eller tränar med kompisarna i laget.
Hans satsning på simningen är seriös men han inser också vikten av den sociala funktionen som idrotten kan ha. Att träffa nya människor, dela erfarenheter och motivera varandra. Min avslutande fråga handlar om Angelos bästa gren, vilket simsätt han är bäst på.
– Jag tränar alla simsätt, men jag är bäst på frisim, fjäril och ryggsim, säger han med ännu ett brett leende på läpparna.
Så räkna med att få se Angelo Varisco på prispallen minst tre gånger när Paralympics väl går av stapeln.
*Tillägg från redaktionen: Start Your Impossible Camp 18–20 juni i Stockholm är tyvärr inställt på grund av de restriktioner som råder. Fler läger kommer under 2021. För mer information: paralympics.se/impossible-camp
Fakta:
Projektet RG Integration genomförs av RG Aktiv Rehabilitering i samarbete med Migrationsverket och är finansierat av Allmänna Arvsfonden. Projektet avslutas den 31 mars 2022. Allt arbete i projektet är religiöst och politiskt obundet. Projektet syftar till att ge migranter med ryggmärgsskada eller liknande förutsättningar:
• ökad fysisk förmåga
• mer kunskap kring sin livssituation och sina förutsättningar
• förståelse för vilka möjligheter de besitter att leva ett aktivt och självständigt liv
• bättre möjlighet till integrering och delaktighet i det svenska samhället.
Projektet vänder sig även till anhöriga, civilsamhället, offentlig sektor och myndigheter som kommer i kontakt med migranter med rörelsenedsättning. Vill du veta mer, gå till: rgintegration.se