Text: Peter Anderson-Pope Foto: Arkiv

Aktiv Rehabilitering tur och retur

I början av 1990-talet tog svenskar med sig Aktiv Rehabilitering till Ukraina. När kriget kom till Ukraina trettio år senare kom många ukrainare till Sverige. En cirkel slöts.

Exporten av konceptet Aktiv Rehabilitering inleddes på 1980-talet. Det spreds till ställen där ryggmärgsskadade samlats – i grannländerna, i Öst- och Sydeuropa och i Afrika. Katarzyna Trok var den som på allvar tog tag i ansatserna att föra Aktiv Rehabilitering utanför Sveriges gränser. Hon kom själv till Sverige från Polen under senare hälften av 1970-talet, och det var dit hon först styrde missionen.

– Vi bjöd in några ryggmärgsskadade polacker till ett Boxholmläger, berättar hon.

– Det fungerade bra men blev alldeles för dyrt för att vi skulle kunna fortsätta så.

En annan exilpolack i Stockholm gav henne idén att lägga lägret i Polen istället.

– Men jag tvivlade på att det överhuvudtaget skulle vara möjligt.

Hon bad RG-veteranen och paraplegikern Jalle Jungnell att följa med till Polen över en helg för att avgöra.

– Han gav grönt ljus och så hade vi ett läger i Lublin 1988.

Aktiv Rehabilitering landade i väldigt god jord i Polen. Budskapet om självständighet och oberoende togs emot med öppna armar. Det passade som hand i handske i ett samhälle vars befolkning fått vittring på frihet och självstyre tack vare Solidaritetsrörelsen och murens fall. 

Aktiv Rehabilitering blev en del av den nya frihetsrörelsen, och det nybildade FAR, polska RG, växte explosionsartat. Med ett stort uppdämt behov hade man snart större läger och kurser, större ekonomi och tog större plats i samhället än sin svenska förebild.

Katarzyna Trok en av eldsjälarna i IG.

I Sverige hade Internationella Gruppen, IG, bildats inom RG. Med Katarzyna Trok som en drivande kraft fortsatte missionen i öst, i de dåvarande sovjetiska satellitstaterna Lettland, Litauen och Belarus samt i Ukraina.

IG i Litauen 1996.

1992 satte RG sina första egentliga avtryck i Ukraina. Det var i staden Lviv, i den västra regionen Lviv med gräns mot Polen.

– Vi genomförde ett läger som vi svenska ledare tog oss till i våra egna privata bilar, säger Katarzyna Trok och skrattar vid minnet.

– Allt som kunde gå fel gick fel, så det var fantastiskt att det över huvud taget blev ett läger.

Icke desto mindre visade sig lägret få enorm betydelse för den fortsatta utvecklingen. De ukrainska deltagarna trodde knappt att det var sant hur lättmanövrerade de nya rullstolarna var.

– Det fanns ingen motsvarighet till vad vi i Sverige menar med rehabilitering, så även minsta lilla tips hade stor inverkan på deras vardag.

IG-läger i Ukraina 1992.

Efter att ha deltagit i ett RG-läger sa ukrainska paraplegikern Tatiana Lutsenko i Kick:

”Nu frågar jag mig själv varför jag har suttit hemma i tre år. De åtta trappstegen utanför mitt hem, de dåliga trottoarerna och den totala avsaknaden av ramper i stan underlättar ju inte och är naturligtvis en del av svaret, men den huvudsakliga orsaken är mental. Jag visste helt enkelt inte att livet kunde gå vidare. Det var ingen som talade om det för mig förrän jag kom på lägret.”

Tatiana Lutsenko på väg ut i friheten efter tre års innesittande.

Under flera år pendlade intensiteten i Aktiv Rehabilitering i Ukraina. Korruption och byråkrati var vedertagna delar i samhället, och mycket utbredda. Det var ett gigantiskt åtagande bara att starta en ny organisation och ett lika gigantiskt åtagande att försöka driva en verksamhet utan att vara organiserade. Den post-sovjetiska versionen av moment 22. Genom IG stödde RG de lokala entusiaster som trots allt försökte dra lasset.

Mot slutet av milleniet startades en ukrainsk tillverkning av en piratversion av den svenska rullstolen Panthera, med företagets goda minne och aktiva stöd. 2004 kunde RG med bidrag från Sida och Forum Syd anställa två personer i Ukraina. Bland annat för att arbeta med att få till erkännandet av en systerorganisation till RG. I maj 2008 belönades deras strävanden när justitiedepartementet äntligen erkände Gruppen för Aktiv Rehabilitering (GAR).

IG-läger på Krimhalvön, Ukraina 2006.

Behovet av utbildning var enormt på grund av den totala avsaknaden av kunskaper om ryggmärgsskadevård och rehabilitering. Därför har GAR genom åren, utöver att arrangera läger, även utbildat ledare och förebilder. Man har dessutom utbildat sjukvårdpersonal i allmänt omhändertagande av ryggmärgsskadade, ADL-träning och sårvård.

GAR blev tyvärr shanghajat av en samarbetspartner som tog kontroll över verksamheten för att tjäna pengar på den. Man tvingades bilda en ny organisation som man sedan har lyckats behålla kontrollen över. RG har hjälpt till att försöka hitta andra stora bidragsgivare än ukrainska staten.

GAR lyckades fantastiskt nog att navigera sin verksamhet genom den stormiga utvecklingen i det ukrainska samhället. Men sedan kom 2022 och slutet av februari – och då kom ryssen.

Bli medlem i RG aktiv rehabilitering och få Kick Magasinet direkt i brevlådan. I tidningen kan du läsa mer om Ukrainas situation idag.

« Startsidan
« Startsidan