Text: Yasmin Nilson Foto: Tomas Engblom, Arkiv

Yasmin Nilson – tio år av livsöden

Historia Personporträtt

Det är nu tio år sedan som Yasmin Nilson och Max Arehn startade Timglaset Pod. År 2017 startade Yasmin en ny podd, Soluret Podcast, och har idag hunnit med inte mindre än 110 avsnitt. Artikeln är tidigare publicerad i magasinet KICK 2024.

Yasmin Nilson och Max Arehn.

Hennes poddar har alltid haft fokus på människor som inspirerar och berör, inte sällan någon som lever med funktionsnedsättning eller personer som varit med om någon annan dramatisk händelse. Ingen livshistoria är den andra lik, och det behöver inte nödvändigtvis vara en person som gjort något spektakulärt. En annan aspekt är att hon har intervjuat en massa människor med bakgrund i RG. Man skulle kunna säga att hennes poddar bär mycket av RG:s drygt 40-åriga historia. I den här artikeln berättar Yasmin om några av möten hon haft under sina tio år som poddjournalist.

Jag utgår ifrån att alla människor bär på en historia, och genom människors livserfarenheter kan jag lära mig något nytt – få kunskap, nya perspektiv och kanske till och med insikter. Jag möter människor som jag både känner och inte känner. Människor vars röster jag tycker är viktiga att lyfta. Här är ett axplock av dessa röster.

Annelie Olausson – Timglaset Pod avsnitt 2

När jag bröt nacken för 24 år sedan kom Annelie Olausson och besökte mig på sjukhuset. Hon visade mig att det går att leva ett bra liv med ryggmärgsskada. Förebilder som Annelie är livsviktiga. När vi befinner oss i livets avgrund måste vi få hjälp med att se en strimma ljus i det nattsvarta.

Faktum är att Annelies poddavsnitt var det första som Max och jag spelade in på gamla Rehab Station/Spinaliskliniken i Frösunda, för snart tio år sedan. Samma rehabcenter som både Max och jag hade varit på som nyskadade. Inspelningen gav oss, utöver Annelies intressanta livshistoria, insikter om bland annat takfläktars betydelse.

Annelie var 16 år gammal när hon sommarjobbade på långvården. Ett lyft gick fel och på en hundradels sekund blev hon förlamad från midjan och ned. Sedan cirka 30 år jobbar hon på Spinaliskliniken och är en ovärderlig eldsjäl som brinner för sitt arbete. I sitt ideella engagemang på RG har hon träffat otaliga nyskadade personer och bidragit med sina livserfarenheter.

timglasetpod.se/annelie-en-eldsjal

Maria Johansson – Timglaset Pod avsnitt 4

Maria Johansson är en förkämpe för lika rättigheter och fri rörlighet – ett samhälle för alla. Hon föddes med benskörhet, vilket har inneburit otaliga benbrott och operationer. Sedan tidig ålder har hon stark rättvisepatos och har i över 20 år arbetat med mänskliga rättigheter, funktionsnedsättningar, kvinnors rättigheter och icke-diskriminering i Sverige.

För oss var Maria en självklar röst att lyfta i Timglaset Pod. Hon inspirerar med sitt driv och otröttliga arbete och sin positiva inställning till livet, trots alla kamper som hon för för personer med funktionsnedsättningar och inte minst erfarenheterna av att leva med benskörhet.

Vi spelade in avsnittet hemma hos Max, där de flesta avsnitten är inspelade. Till vår bestörtning upptäckte Max att ett segment från barndomen inte blev inspelat. Det som inte fick hända hade hänt. Vi hörde av oss till Maria och beklagade oss över det inträffade. Generös som hon är kom hon tillbaka och fyllde i det segment som saknades. Kanske blev det till och med bättre. Vem vet? I arbetet som poddare gäller det alltid att ha en plan B, och C. Vi har den mänskliga faktorn, tekniken, produktionen och publiceringen att ta hänsyn till. Inget är garanterat.

timglasetpod.se/maria-frihet-utan-granser

Lars Löfström – Timglaset Pod avsnitt 11

Lars ”Lövis” Löfström var fem år när han blev påkörd av mjölkbilen och fick en ryggmärgsskada. Under sin livsresa kom han att riva många barriärer. Han var en legendarisk paralympier och äventyrare. Redan som 17-åring, i Paralympics 1972, tog han sitt första guld i rullstolsslalom och därefter följde otaliga mästerskapsmedaljer. Han var den förste rullstolsburne svensken som besteg Kilimanjaro, och han rullade 630 mil från Casablanca till Stockholm för att utforska tillgängligheten i Europa.

Lövis kände sig hedrad när han blev tillfrågad om att vara med i Timglaset Pod, men det var tvärtom en ära för Max och mig. Vi visste att Lövis redan utkämpade den svåraste kampen av dem alla, nämligen den mot cancern. Den första intervjutiden blev inställd, eftersom han mådde för dåligt. Det var hans fru som ringde och meddelade oss. Hon poängterade dock att Lövis verkligen ville vara med och att han skulle höra av sig när han kände sig bättre.

Vi väntade och hoppades innerligt på att vi skulle få till intervjun. Vi förstod att den här intervjun skulle komma att bli viktig. Lövis ringde till slut; han var redo och vi var redo. Vi åkte strax därefter hem till honom, till hans villa på Lidingö. Han stod på sin veranda och väntade in oss med ett stort leende och öppna armar. Vi satt sedan i hans stora italienskinspirerade kök med högt i tak och pratade i timmar, tills Lövis kände att han inte orkade mer. Det var ett samtal som vi aldrig glömmer.

Jag: ”Vad vill du att vi kallar dig, Lars eller Lövis?”

Lövis: ”Jag heter ju Lars, men mitt så kallade artistnamn är Lövis.”

Lövis somnade in 2016. Tack för allt du gav oss Lövis. I våra hjärtan kommer du alltid att förbli ihågkommen som den stora artist du var – nämligen en artist som målade sitt liv med gränslöshet.

timglasetpod.se/11-lovis-livsutmanaren

Erika Nilsson – Soluret Podcast avsnitt 67

Erika Nilsson bröt nacken i en ridolycka när hon var 24 år. Hon var nyförlovad och hade drömmar om att bo utanför Sveriges gränser. Men olyckan omkullkastade alla planer, och Erika bestämde sig för att börja plugga igen och läste medie- och kommunikationsvetenskap. Sedan över 20 år arbetar hon som projektsamordnare på Stiftelsen Spinalis. Hon har drivit flertalet projekt som syftar till att personer med ryggmärgsskada ska få ett bättre liv, bland andra projektet Mamma Pappa Lam som blivit uppmärksammat internationellt och som sprider kunskap kring föräldraskap som ryggmärgsskadad.

Sedan skadan är Erika engagerad i RG och träffar nyskadade inom RG:s uppsökarverksamhet. Hon uppskattar friluftslivet och delar med sig av sina erfarenheter på RG:s läger.

Jag mötte Erika när jag var nyskadad och hon arbetade i receptionen på Spinaliskliniken. Hon blev en förebild och en person som jag såg upp till. Det var 2006, när jag började jobba som webbredaktör på Stiftelsen Spinalis som vi blev kollegor och vänner.

Vi träffades en solig höstdag 2020 på Dieselverkstaden i Sickla och spelade in avsnittet i Soluret Podcast. Det var inte alls självklart för Erika att medverka. Jag hade försökt få med henne i ett tidigt skede av Timglaset Pod, men till slut så gav hon med sig. Kanske för att hon litade på mig som vän och kände sig trygg med mig. Jag är tacksam över att hennes livskunskap finns att ta del av i Soluret Podcast.

soluretpod.se/2020/11/09/67-erika-nilsson

Peter Andersson Pope – Soluret Podcast avsnitt 91

Peter Andersson Pope är journalisten som rest världen runt och tävlat i både rullstolsåkning och rullstolsrugby. Första gången som han bröt nacken var för 50 år sedan, då han var 19 år, och den andra gången skedde fyra år senare. Förutsättningarna för att leva med en bruten nacke idag är något helt annat än var det var på 1970-talet. Då var det enda alternativet att bli så stark som möjligt för att bli så självständig som möjligt.

Peter hörde av sig till mig för att han ville intervjua mig till tidskriften Kick efter att han läst min bok, När livet störtdök. Först var jag tveksam eftersom jag hade blivit mer reserverad kring att ge personliga intervjuer. Men med sin charm lyckades Peter sälja in intervjun, men då kontrade jag förstås med att jag ville ha med honom i Soluret Podcast. Det var med skräckblandad förtjusning som han tackade ja. Han kände sig smickrad, och möjligen något utpressad. Jag visste att han bar på livserfarenheter och kunskaper, efter 50 år i rulle, som jag ville föreviga i ljudformat. Vi spelade in intervjun hemma hos Peter i Gamla Enskede, där han bott sedan 1990-talet.

Peter fyllde nyligen 70 år och gick i pension från Kick, som han jobbat med sedan den startade 1982. Peter är journalisten som skrivit otaliga texter om livet med ryggmärgsskada, personporträtt som inspirerar, resereportage som visar på möjligheter, artiklar som väckt känslor och så vidare. En strävsam journalist med starkt rättvisepatos som alltid värderat sin självständighet som högsta prioritet.

soluretpod.se/2022/04/04/91-peter-andersson-pope

Detta var fem ovärderliga röster, av 50 totalt i Timglaset Pod och 110 i Soluret Podcast. Alla avsnitt finns att lyssna till där poddar finns eller via hemsidorna:

timglasetpod.se

soluretpod.se

Välkomna att lyssna!

Faktaruta:

Namn: Yasmin Nilson 

Ålder 40 år

Skadad sedan: 1999

Skadenivå: C5

Aktuell: Driver Soluret Podcast och programleder podden Omtänkt av Tidningskvarteren

« Startsidan
« Startsidan