För många rörelsehindrade har Per Stjärnehag kommit att utgöra en trygg punkt att kontakta när något i livet krävt en lösning. Driven av sin tro på solidaritet har han under mer än 40 år konstruerat hjälpmedel för vardag, resa, fritid och träning. På Hjultorget presenterar han T-RES, ett anpassat, komplett semesterpaket.
– En kompis berättade om sin längtan efter att strandbada. Han hade bara gjort det en enda gång sedan han bröt nacken för över 20 år sedan. Det hade visserligen varit underbart men alldeles för besvärligt och omständligt.
Som så många gånger förut blev Per Stjärnehag tagen av en kompis ödmjuka önskan, vilket oftast räcker för att kickstarta hans problemlösande andar. Första gången han blev medveten om sin förmåga att hitta tekniska lösningar på praktiska problem i andra människors liv var i början på 1980-talet. Han arbetade extra som timanställd på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och hade lärt känna ett par killar med ryggmärgsskada.
– Då var det faktiskt också en kompis – fast en annan – som ville upp i fjällen och åka utför, säjer han och skrattar.
Resultatet av kompisens längtan till fjällen blev Skicart, en skapelse som Per Stjärnehag själv beskriver som i grund och botten en gocart på skidor. Skicarten ledde i sin tur till en ganska omfattande verksamhet kring alpin utförsåkning för rörelsehindrade. Mycket handlade om utbildning och säkerhet.
– Vi bildade SRU, Säkerhetskommittén för rörelsehindrade utförsåkare, och startade ett samarbete kring säkerhet och utbildning med SLAO, Svenska liftanläggningars organisation.
Det visade sig vara ett nödvändigt och framsynt initiativ eftersom antalet rörelsehindrade utförsåkare i skidbackarna mångdubblades under några år.
Det var även Per Stjärnehags idéer och skapelser som låg bakom tillkomsten av en tävlingsklass för gocarter som kördes med handreglage. I sitt företag Handikappteknik har han byggt mängder med personanpassade rullstolar och framförallt byggt om och specialanpassat bilar.
– Vår stora grej kom att bli systemet för golvsänkning av bilar i VW Caddy-klassen, säger han.
Det senaste projektet, som lanseras på Hjultorget, är T-RES – tillgängliga resor och naturupplevelser. Per Stjärnehag beskriver det som en resebyrå som erbjuder tillgängliga och kompletta semesterpaket.
– Vi vill göra det enklare för människor med funktionshinder att välja det befintliga semesterutbud som finns i Sverige och ofta bara runt knuten till och med.
Idén är att förse den potentiella semesterfiraren med allt nödvändigt.
– I första hand gäller det naturligtvis att hitta ett tillgängligt semesterboende. I de fall det finns befintliga sådana som funkar kan vi utnyttja dem.
– Annars gör vi nödvändiga anpassningar som kan bli temporära eller permanenta beroende på vad ägaren till semesterstugbyn önskar.
Att köra en Bead på Kattegattleden söderut från Göteborg och övernattade i semesterstugbyar utmed kusten fungerar utmärkt. Marie Anthony provar en SUP, en rullstolsanpassad paddelbräda som är en av Pers senaste uppfinning.
För övrigt i Handikapptekniks semesterarsenal finns elskotern Bead och en rullstolsanpassad paddelbräda. Båda är egna produkter som förmodligen skulle sätta plustecken på varenda semester.
För att själv testa idén bakom T-RES körde Per Stjärnehag och en kompis varsin Bead på Kattegattleden söderut från Göteborg. De övernattade i semesterstugbyar utmed kusten. När det var dags att åka hem gjorde de den underbara upptäckten att Öresundståget mellan Helsingborg och Göteborg är tillgängligt med Bead. Tågvagnarnas breda dörrar och stora golvutrymme gör möjligheterna med Bead och marknaden för T-RES än större.
– Att man kan avsluta semestern och bekvämt ta sig hem på ett par timmar är naturligtvis en trygg utväg.
– Fast vad vi saknar nu är faktiskt en badrullstol, säger han och låter lite bekymrad.
Förmodligen för att det var en kompis önskan att just få bada som fick in honom på semesterspåret.
– Men vi har nog en lösning på gång där. Det vill säga en rullstol som man kan rulla från stranden ut i vattnet, ta sig ner i vattnet och tillbaka upp igen.
Därutöver siktar man på att T-RES ska kunna möta temporära assistansbehov på semestern. För att klara det pågår diskussioner med olika assistansföretag.
– Det verkar rymmas inom LSS så det ser lovande ut.