– Nu ska även personer i rullstol kunna väga sig regelbundet, säger Per Uhlén optimistiskt.
Han är själv ryggmärgsskadad och har ett förflutet i parasport, där han bland annat var med i rullstolsbasketlandslaget i Paralympics i Sydney 2000. Hans nya personvåg, för folk i manuella rullstolar, kommer att visas på Hjultorget den 18–19 maj.
Hur kom du på den geniala idén att designa en våg för rullstolar?
– Jag har länge känt ett behov av att kunna väga mig i hemmet. Mest av hälsoskäl. Det är viktigt att kunna väga både ner- och uppgångar i vikt, speciellt när man kommer upp i åren men även om man ska hålla en diet eller hålla koll på en träningsperiod som idrottare.
– I dag finns det några få ställen där en våg finns, typ några rehabiliteringsavdelningar i större städer. Om man bor på landet, som jag gjorde förr i Dalarna, finns det knappt något ställe alls att väga sig på. Och om det finns så är det ofta på krångliga sätt, som att hissas upp i en sele eller balansera på en stenhård stol.
Du lät tillverka ett hundratal vågar i Kina som nu har anlänt till Sverige. Hur har du tänkt att din kundkrets ska se ut?
– När jag kom i kontakt med en fabrik i Kina var det först och främst för att tillverka en våg för mig själv. Men sedan kom insikten att fler måste ha samma behov som jag. Så nu får jag se om det finns en marknad för min idé.
– Förutom privatpersoner ser jag även äldreboenden som kunder. Äldre har svårt att balansera på en liten våg efter typ en stroke, som min mor råkat ut för. Sedan har vi vårdcentraler, veterinärer som har behov att väga fyrbenta husdjur, större gym och olika sjukhusavdelningar där man har vill ha en bra service även för folk i rullstol.
Vad har den här vågen som andra vågar på marknaden inte har?
– Den är liten och smidig. Den väger 6,8 kg och är bara 22 mm hög, så den är lätt att rulla upp på. Och när man inte använder den är det lätt att stuva undan den under en säng eller soffa eller att använda det inbyggda handtaget och ställa den i garderoben.
Den första modellen är 62×62 cm och passar de flesta aktivstolar samt klarar en vikt upp till 180 kg.
Vad kostar den?
– Nuvarande pris är 2 900 kr, vilket kan kännas dyrt för en privatperson när en vanlig badrumsvåg kostar från några hundra till en tusenlapp. För en institution, där professionella vågar brukar kosta runt 20 000 kr, borde det tvärtom vara en mycket billig investering. Med små serier och mycket omkostnader i början är det svårt med prissättning. Vi får se vad det slutar på när försäljningen kommit i gång.
Vi kommer att få se Per Uhléns rullstolsvåg på Hjultorget den 18–19 maj. För dem som lagt på sig de där extra coronakilona (som undertecknad) och inte kan vänta, finns vågen redan nu att köpa via www.ummedicals.com.