Förebildscoacher

Yes you can, ritat på en strand med soluppgång

Samtal i livet efter en skada

Många som lever med bestående svårigheter till följd av en skada säger att de saknar kontakt till en person som har liknande erfarenheter och landat i sin vardag – en förebild. Mot bakgrund av det började vi för några år sedan att utbilda personer med egen skadeerfarenhet i att coacha andra som lever med samma typ av skada. Målet var att kunna erbjuda samtal i en livssituation med nya förutsättningar. Idag finns ett stort nätverk av sådana personer som vi kallar förebildscoacher. De har levt en längre tid med en amputation eller ryggmärgsskada och är redo att träffa dig som har behov av samtal.

Kombinera förebild och coach

Vi har valt ordet förebildscoach eftersom vi ville kombinera de egenskaper som finns hos en förebild och hos en coach. Så här tänker vi: En förebild är en person som du kan lära dig någonting av, en person som du känner igen dig i och som gör någonting som du också skulle kunna göra. Däremot innebär rollen av en coach att exempelvis vägleda en person i en förändringsprocess och att sätta fokus på det som fungerar. Det kan med andra ord innebära att uppmuntra och visa på möjliga vägar framåt i stort och smått.

Eftersom våra förebildscoacher har unika förutsättningar genom sitt förebildskap och coachande förhållningssätt tror vi att de kan bidra till en bättre livssituation hos personen i behov av stöttande samtal. 

Träffa en förebildscoach

Lever du med följderna efter en skada och vill ha samtal med en förebildscoach? Här finns information för dig med ryggmärgsskada eller amputation. Du kan också direkt fylla i formuläret eller kontakta coaching@rtp.se. Det går även bra att ringa till 08-629 27 80.

Från och med hösten 2024 kommer det också vara möjligt för dig som lever med följderna efter en lätt hjärnskada att prata med en förebildscoach. 

Du som träffar personer som lever med en ryggmärgsskada eller amputation kan ladda ned informationsmaterial här:

Oavsett om du själv lever med följderna av en skada, är närstående eller arbetar inom hälso- och sjukvård eller välfärdsteknik så är du välkommen att höra av dig till oss på 08-629 27 80. Du kan också mejla till coaching@rtp.se.

Nu utbildar vi förebildscoacher med lätt hjärnskada

Nu breddar vi vårt nätverk av förebildscoacher med en ny målgrupp och söker därför dig som har egen erfarenhet av en hjärnskada. Under 2024 erbjuder vi personer som ingår i gruppen att bli certifierad förebildscoach.

Nätverket har hittills erbjudit hjälp till personer med amputation eller ryggmärgsskada men nu öppnar vi upp för att inkludera även diagnosen lätt hjärnskada. I den nya målgruppen ingår personer med symtom som exempelvis ont i huvudet, illamående, yrsel, synproblem eller känslighet för ljus eller ljud, nedsatt koncentrations- eller tankeförmåga, ovanlig trötthet, hjärntrötthet, fatigue, känslomässig obalans eller sömnsvårigheter.

Begreppet lätt hjärnskada baseras på definitionen i Kunskapsstödet Traumatisk hjärnskada, THS.

Vår ambition är att inom kort kunna erbjuda personer med lätt hjärnskada att träffa en förebildscoach under återhämtningen eller senare i livet, helt beroende på när behov av samtal uppstår.

Läs mer om förebildscoacher med erfarenhet av lätt hjärnskada här.

Manual - Starta ett eget nätverk

Nu har du som vill komma igång med ett eget nätverk av förebildscoacher tillgång till vår manual. Där hittar du instruktioner hur du kan gå tillväga för att skapa ditt nätverk - från första förberedelser, till utbildning, marknadsföring och utvärdering av ditt nätverk.

Du kan ladda ned manualen här.

Två hjärtan i trä på ett bord

Vad är en förebildscoach?

Först och främst måste en förebildscoach ha erfarenhet av att leva med bestående svårigheter på grund av en skada. Sedan behöver personen i sitt eget liv ha kommit så långt att hen kan bortse från sig själv för att lyfta någon som vill komma vidare. Det vill säga att hen är beredd att lyssna, inspirera och visa på möjliga vägar framåt. Utöver personliga förutsättningar behöver hen också blivit certifierad som förebildscoach inom ramen för Personskadeförbundet RTPs utbildning för förebildscoacher. Och slutligen är det ovärderligt med ett coachande förhållningssätt gentemot personen som behöver stöttas.

Därför är det bra att träffa en förebildscoach

Här har vi samlat några filmer där personer utifrån olika perspektiv berättar om nyttan av att möta en förebildscoach. Det vill säga en person som kan motivera att hitta sin egen väg framåt i ett liv med bestående svårigheter efter en skada.

Maria

Maria har en hög ryggmärgsskada. I filmen berättar hon om sitt liv och engagemang och hur hon kan stötta andra i en liknande situation. 

Imre och Mark

Mark och Imre pratar om hur en förebildscoach kan stötta i livet med svårigheter efter en amputation eller ryggmärgsskada. 

Urban

I filmen presenterar förebildscoachen Urban sig själv, sina intressen och hur han ser på livet med en ryggmärgsskada. 

Erik

Erik har nyligen skadat sig och träffat en förebildscoach som lever med en liknande typ av skada. I filmen berättar han om ett inspirerande möte med sin förebildscoach.

Fredrik

Fredrik har amputerats efter en motorcykelolycka. Samtalet med en förebildscoach har stärkt hans självförtroende att klara sin nya livssituation.

Frida & Inger

Arbetsterapeuterna Frida och Inger träffar många som rehabiliteras efter en amputation. Här kan du se varför en förebildscoach är en bra resurs att tillgå.

Kontakta oss!

Fyll i formuläret eller ring förbundskansliet på 08-629 27 80.